Volwassenen met ADHD

ADHD komt over het algemeen vaker bij kinderen voor, toch heeft nog 1 tot 2,5% van de volwassenen te maken met deze aandoening. Voordat men de diagnose ADHD bij een volwassene stellen, zijn ze vaak al met uiteenlopende klachten bij een huisarts geweest. Vaak komt hier tenslotte uit dat het ADHD betreft en kan men eindelijk het probleem aan gaan pakken.



Symptomen volwassenen met ADHD

Een volwassene met ADHD loopt tegen verschillende problemen aan. Ze zijn vaak chaotisch, hebben last van woede aanvallen en functioneren slecht op school of werk, dan wel niet veroorzaakt door problemen met de concentratie. Ook wisselende stemmingen, problemen in de relatie, verslavingen, faalangst en depressie zijn symptomen dat er iets aan de hand is.

Volwassenen met ADHD hebben vaak hun hele leven al last van concentratie problemen en impulsiviteit. Ook het gevoel van onrust blijft duidelijk aanwezig. Toch ben je niet dom als je ADHD hebt. ADHD gaat vaak gepaard met een goede intelligentie. Vaak leverde de ADHD in de kindertijd geen problemen op en ontdekt met pas op latere leeftijd dat veel klachten aan ADHD te wijden zijn.

Gevolgen ADHD bij volwassenenddddd zijn vaak niet te overzien.

Problemen bij ADHD

Mensen met ADHD hebben een paar belangrijke kenmerken, welke hun regelmatig een probleem op leveren. Zo zijn ze snel afgeleid, vergeetachtig, impulsief en hebben een gebrek aan structuur en overzicht. Vaak lukt het men niet om te bereiken wat ze zouden kunnen bereiken door deze beperkingen. Dit kan problemen opleveren voor het zelfbeeld en het zelfvertrouwen.

ADHD en relaties

Iedere dag gaan we opnieuw relaties aan. Met onze partner hebben we natuurlijk een relatie, maar ook met de buurvrouw, die vriendin en zelfs met de bakker om de hoek. Mensen met ADHD vinden het moeilijk om deze relaties of sociale contacten aan te gaan en zeker om ze te onderhouden. Relaties met een partner worden vaak snel beëindigd in een impulsieve bui. Sociale regels worden vaak genegeerd en deze sociale onhandigheid kan leiden dat hij of zij zich onzeker gaat voelen, zeker wanneer je in een grote groep mensen bent.

Wanneer er problemen zijn of ontstaan in een relatie met een ADHD partner, is het verstandig om relatietherapie te volgen.

ADHD en verslaving

Onder de volwassenen met ADHD komt ook regelmatig een verslaving voor. Dit hoeft natuurlijk niet altijd aan de orde te zijn, maar het percentage ligt wel hoger. Grondslag hier aan is de impulsiviteit. Ook het moeite hebben met sociale contacten en daardoor trekt men zich vaker terug in zijn eigen wereld. Om te vergeten word er dan snel ergens naar gegrepen en vervalt men in een verslaving.

Omgaan met ADHD bij volwassenen

Voor een volwassene met ADHD is het soms een hele strijd om de dag door te komen. De omgeving mag zeker niet worden vergeten. Omgaan met iemand die de diagnose ADHD heeft gekregen kun je wel leren. Houdt er rekening mee dat een afspraak soms word vergeten, maar ook er vaak objecten kwijt zijn zoals telefoon, bril of sleutels. Wat voor jou en je partner werkt, hoeft voor een ander niet te werken. Ga dus samen de uitdaging aan en leer samen omgaan met ADHD.

Behandelingen volwassene met ADHD

Uiteraard zijn er ook voor volwassene met ADHD ook goede behandeling beschikbaar. Je kunt leren om te gaan met ADHD en het voor jezelf een stuk makkelijker maken. Dit doe je onder begeleiding van een psycholoog of psychiater. Veelal word hierin de omgeving ook betrokken zodat het voor iedereen een leerproces kan zijn. Ook behandeling met medicatie is mogelijk, deze zorgt voornamelijk dat de innerlijke onrust verdwijnt.

Uiteraard kan er ook nog specifiek aan andere klachten worden gewerkt, zoals verslaving, angst en slaapproblemen.