ADHDblog.nl

Waardevolle tips voor ouders en verzorgers van kinderen met A(D)HD

Handige tips voor ouders van kinderen met ADHD, sommige zullen zeer waardevol voor je zijn terwijl je met andere niets zult hebben of waar je niets mee kan. Kijk welke ADHD tips in jouw gezin kunnen werken. Realiseer je dat sommige tips vooral in het begin veel van jouw energie en tijd zullen kosten. Jij bent in deze het voorbeeld voor jouw kind dus verwacht niet dat hij het uit zich zelf gaat oppakken. Sommige tips zullen ook voor weerstand kunnen zorgen bij jouw kind, dat mag, maar jij bent diegene die uiteindelijk de lijnen in de opvoeding uitzet.

Zoek hulp als je er samen niet meer uitkomt

Soms is het zwaar om samen een kindje met AD(H)D op te voeden. Het gaat toch allemaal minder makkelijk dan je van te voren dacht. Als jullie samen er niet uit komen of als de problemen zich opstapelen schakel dan hulp in. Hulp vragen is geen teken van zwakte maar juist van kracht. We kunnen en hoeven niet alles zelf te doen in de opvoeding. En weer geld, bij een kind met een lichamelijke handicap had je ook hulp ingeschakeld.

Bepaal je mening over medicatie

Een negatieve houding komt medicijn inname niet ten goede. Als je besluit dat jouw kind geholpen kan zijn met een vorm van medicatie neem dan contact op met de psychiater, alleen hij kan en mag medicatie in eerste instantie voorschrijven. Zorg vooral in het begin voor voldoende controle momenten zodat er gevolgd kan worden wat de medicijnen daadwerkelijk doen. Hou er verder rekening mee dat een kind groeit en de medicatie dus misschien op een bepaald moment omhoog gesteld moet worden.

Blijf in contact met school

Het is heel belangrijk om regelmatig even contact met de onderwijzer of de docenten van jullie kind te hebben, dit kan simpel via de mail. Dit voorkomt dat je er op een moment achter komt dat schoolse zaken toch minder soepel gaan dan je dacht. En verder voorkomt het dat je op een gegeven moment op hoge poten naar de leerkracht stuift om verhaal te halen. Veel dingen zijn in onderling overleg goed te regelen. Geef desnoods aan het begin van elk schooljaar elke leerkracht een (gelamineerd) A4tje met ADHD tips.

Realiseer je dat dit kind misschien langer dan gemiddeld jouw hulp nodig zal hebben

Wat voor een gemiddelde puber allemaal zo makkelijk lijkt is het voor deze kinderen niet. Chaos en geldgebrek liggen op de loer als je ze hier niet consequent in begeleid. Jij zult moeten aansturen op de begeleiding in deze zaken net zolang tot je in de gaten hebt dat jouw kind deze materie beheerst. Juist bij hen is het belangrijk om op tijd hiermee te beginnen omdat het inslijten vaak wat langer duurt.
Check of de opdracht begrepen is

Laat je kind eventueel de opdracht herhalen zodat je zeker weet dat hij het ook verstaan en begrepen heeft. Wij zijn er zo snel van overtuigd dat we duidelijk zijn in het geven van opdrachten. Maar hoe vaak gebeurd het niet dat meestal het eerste gedeelte gemist wordt omdat je kind mijn zijn gedachten echt ergens anders was. Bij dat kleine vogeltje in de boom of bij zijn interne vraag:”wat eten we vanavond”. Als je vraag of opdracht lang is heb je zelfs kans dat hij het laatste gedeelte ook niet oppikt. Hij zit dan met een gefragmenteerd stukje van een opdracht waarmee hij niets kan.

Geef richting en structuur

Laat jij jouw kind de ene dag drie uur achter de play station en de andere dag maar een half uur? Misschien wil je de ene dag even uitgebreid bellen en denk je de andere dag opeens aan al die opvoed tips over game tijd en mag hij maar een half uurtje. Hij snapt dan niet waarom dit gebeurd en zal hier boos of verdrietig om worden. Blijf bij de gemaakte afspraak ook als het jou beter uitkomt om te veranderen.
Werk met een planbord

Een planboard of white board schept visuele duidelijkheid. Je kan denken aan picto’s maar ook zelf zaken opschrijven of benoemen geeft en schept duidelijkheid. Een planbord werkt ook als jouw kind huiswerk krijgt, schrijf zijn schooltaken in behapbare stukjes op en laat hem wat klaar is doorstrepen.

Positieve eigenschappen benadrukken

Veel kinderen met AD(H)D kampen met een laag zelfbeeld, weinig zelfvertrouwen en soms zelfs depressieve gedachten. Vaak omdat ze de hele dag gecorrigeerd worden en ze vertelt wordt dat ze dingen niet mogen en dat ze rustig moeten doen. Probeer niet de hele dag te corrigeren, maar juist te stimuleren. Kinderen en volwassenen met AD(H)D zijn vaak heel slim en creatief. Door hun sterke kanten te benadrukken, zal ook hun zelfvertrouwen groter worden.

Leuke kanten benadrukken

Hyperactieve kinderen zuigen vaak de energie uit je lijf en als ouder roep je soms de hele dag: “Doe dat niet, ophouden, stoppen daarmee” en zo voort. Op een gegeven ogenblik ben je dan alleen nog maar bezig met mopperen en corrigeren en let je alleen nog maar op het drukke, onuitstaanbare, negatieve gedrag. Probeer ondanks alles toch de positieve kanten van je kind te zien. Moedig hem aan deze kanten te ontwikkelen en stimuleer hem in het ontplooien van zijn hobby’s. Probeer tegenover iedere correctie een positieve opmerking te plaatsen, liefst meerdere. Positieve bekrachtiging is van kardinaal belang. Een hyperactief kind kiest er niet voor om druk en impulsief te zijn. Hij ís het. Probeer hem daarom zo veel als mogelijk te helpen en te ondersteunen. Laat blijken dat je onvoorwaardelijk van hem houdt.

Zie AD(H)D niet als een stoornis die alleen maar moeilijkheden brengt

Er zijn situaties die voor jouw kind moeilijker zullen zijn. Leer je kind hier op een positieve manier mee om te gaan en focus je op de positieve eigenschappen. Leer je kind dat sommige zaken wat meer tijd zullen kosten dan bij andere kinderen maar dat dit geen reden is om deze taken dus maar niet uit te voeren.

Heb je wat gehad aan de bovenstaande ADHD tips?


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

3 reacties op “Waardevolle tips voor ouders en verzorgers van kinderen met A(D)HD”

 1. Maria avatar
  Maria

  Het is zo jammer dat er bijna niks voor volwassenen met ADHD te vinden is. Vriendelijke groeten, Maria van de Branden.

  1. ADHDblog.nl avatar

   Hallo Maria, dat klopt. Maar we kunnen je al wel een geheimpje verklappen.. we zijn er mee bezig. Maar dat duurt nog wel even.. we hebben net ons nieuwe ebook: 50 tips voor ouders en verzorgers van kinderen met de stoornis ADHD gepubliceerd.

 2. M. Pruntel avatar
  M. Pruntel

  op tijd aan de bel trekken en hulp zoeken, desnoods eerst de huisarts, blijven communiceren dat zijn wel twee voornamelijk ADHD tips voor ouders van kinderen met ADHD.
  althans dat zijn mijn ervaringen en die mij als persoon en gezin enorm geholpen hebben.

Geef een reactie