Waarom ADHD soms erger wordt

ADHD, ofwel Aandachtstekortstoornis met Hyperactiviteit, kan voor veel mensen al een dagelijkse uitdaging zijn. Maar er zijn momenten waarop het lijkt alsof de symptomen van ADHD intenser worden. In dit artikel gaan we dieper in op waarom ADHD soms erger kan worden en hoe verschillende factoren hierop van invloed kunnen zijn.1. Stress en Overprikkeling

Stress, wat is dat eigenlijk?
Stress is als je hersenen zeggen: “Help! Er is te veel om aan te denken of te doen!” Het is als een alarmsysteem dat afgaat wanneer er veel druk op je ligt.

Mensen met ADHD hebben vaak al moeite met het vasthouden van hun aandacht. Als er dan ook nog eens veel dingen om hen heen gebeuren, zoals veel geluiden, mensen die praten, of veel taken die gedaan moeten worden, wordt het steeds moeilijker om de aandacht erbij te houden. Het is alsof je brein al druk genoeg is en dan komt er nog meer bij! Stress kan het brein overbelasten en de symptomen van ADHD verergeren.

Stressmanagement is dus cruciaal. Het vinden van manieren om stress te verminderen, zoals ademhalingsoefeningen, wandelingen in de natuur, of zelfs gewoon even pauzeren, kan enorm helpen. Ook het creëren van een rustige omgeving thuis en op het werk kan een positief effect hebben op mensen met ADHD.

2. Te Weinig Slaap

Slaap, waarom is dat zo belangrijk?
Slaap is als opladen voor je brein. Het is de tijd waarin je lichaam herstelt en je geest tot rust komt. Als je niet genoeg slaapt, is het alsof de batterij niet volledig is opgeladen. Je wordt dan slaperig en je brein werkt niet zo goed.

Een gebrek aan slaap kan de symptomen van ADHD verergeren. Het is al moeilijk genoeg om je aandacht erbij te houden, maar als je brein vermoeid is, wordt het nog lastiger. Het is alsof je probeert te focussen terwijl je brein een beetje in de war is. Dus, goed slapen is niet alleen belangrijk voor iedereen, maar vooral voor mensen met ADHD!

Het verbeteren van slaapgewoonten kan een gamechanger zijn. Het instellen van een regelmatig slaapschema, het creëren van een ontspannende bedtijdroutine en het vermijden van stimulerende middelen voor het slapengaan kunnen allemaal bijdragen aan een betere nachtrust.

Lees ook Slaapproblemen en ADHD

3. Ongezonde Voeding

Wat eet je dan?
Stel je voor dat je elke dag alleen maar snoep eet. Dat is lekker, maar niet zo goed voor je brein. Het heeft goede dingen nodig, zoals groenten en fruit.

Wat je eet, heeft invloed op hoe je je voelt en functioneert. Voor mensen met ADHD is het belangrijk om stabiele energie te hebben. Voeding rijk aan suikers en bewerkte ingrediënten kan leiden tot pieken en dalen in energieniveaus, waardoor het moeilijker wordt om je te concentreren. Een uitgebalanceerd dieet met voedzame voedingsmiddelen, waaronder volle granen, eiwitten en gezonde vetten, kan de symptomen helpen beheersen.

Lees ook Welke voeding vermijden als je ADHD hebt.

4. Te Weinig Beweging

Wat is beweging?
Stel je voor dat je lekker rent in het park of danst op je favoriete muziek. Dat is beweging! Het is goed voor je lichaam en je brein.

Mensen met ADHD hebben vaak veel energie. Als je die energie niet gebruikt door te bewegen, kan het lastiger zijn om rustig te blijven en je te concentreren. Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om die extra energie kwijt te raken. Het stimuleert de aanmaak van neurotransmitters, zoals dopamine, die betrokken zijn bij stemming en concentratie.

Sporten (en ADHD) hoeft niet ingewikkeld te zijn. Het kan zo eenvoudig zijn als wandelen, fietsen of zelfs dansen in je woonkamer. Het belangrijkste is om iets te vinden wat je leuk vindt en regelmatig doet.

5. Veranderingen en Onvoorspelbaarheid

Wat betekent dat?
Soms gebeuren er onverwachte dingen of verandert er iets in je dag. Dat is best normaal, maar sommige mensen vinden het lastig als alles te veel verandert.

Mensen met ADHD gedijen vaak goed bij routine en voorspelbaarheid. Als er te veel veranderingen zijn, kan het verwarrend zijn en kan het moeilijker zijn om te weten wat je moet doen. Het is alsof je kompas een beetje de weg kwijt is.

Structuur en voorspelbaarheid kunnen helpen. Het plannen van je dag, het opstellen van to-dolijsten en het creëren van een overzichtelijke omgeving kunnen bijdragen aan een gevoel van controle en rust.

Wat ADHD kan verergeren, kort samengevat:

In een notendop, stress, te weinig slaap, ongezonde voeding, te weinig beweging en onvoorspelbaarheid kunnen ervoor zorgen dat ADHD moeilijker wordt om mee om te gaan. Het is belangrijk om te weten dat iedereen, met of zonder ADHD, wel eens dagen heeft waarop alles een beetje lastiger lijkt. Begrijpen hoe deze factoren van invloed kunnen zijn, kan helpen bij het vinden van manieren om ermee om te gaan en een evenwichtiger leven te leiden.

Het erkennen van deze uitdagingen is de eerste stap naar zelfzorg. Het vinden van een persoonlijke aanpak, het implementeren van gezonde gewoonten en het zoeken naar ondersteuning van vrienden, familie of professionals kunnen samen een krachtig middel vormen om de impact van ADHD te verminderen en een betere levenskwaliteit te bereiken.

Geef een reactie