Woede aanvallen bij ADHD

Woede aanvallen van je kind met ADHD dat wil je liever niet meemaken, maar het gebeurt en hoe moet je daar mee omgaan? Zoals bij alle problemen die aan ADHD gekoppeld kunnen worden is ook hierop niet één duidelijk antwoord. Het is afhankelijk van jouw kind. Het ene kind dat woedend is wil vastgehouden worden, terwijl het andere kind rust wil en alleen gelaten wil worden. Probeer te achterhalen wat de trigger was voor de woede aanval. Blijf niet alleen zitten met dit probleem, zoek deskundige hulp en vraag om advies. Ook met andere ouders van kinderen die woede aanvallen krijgen kun je tips uitwisselen. Het is echter zo jammer dat veel ouders er niet voor durven uitkomen dat zij en hun kind met dit grote probleem van de woede aanvallen worstelen. Is het schaamte? Ook de naaste omgeving (buurt, vereniging en school) ervaart last van deze woede aanvallen. Bespreek het op school.

woedeaanval broer en zus

Aanpak woede aanvallen

Voorkomen is ook bij dit onderwerp beter dan genezen, maar hoe dan? Soms zie je problemen aankomen, grijp dan in en verander het scenario en/of pas het aan. Naarmate je kind ouder wordt en jij veel ervaring hebt opgedaan zal het steeds vaker voorkomen, dat jij het ziet/aanvoelt als het fout dreigt te gaan. Een woede aanval voorkomen is geen pamperen, een woede aanval levert namelijk op geen enkel gebied voordeel op.

De woede kan zich op verschillende manieren uiten:

 • Agressie tegen andere mensen of dieren
  Slaan, schoppen, spugen of verbaal geweld namelijk schelden
 • Op spullen
  Gat in de deur schoppen, met spullen gooien
 • Op zichzelf
  Met het hoofd ergens tegenaan beuken of zichzelf op een andere manier pijn doen

Lees ook woede aanval ervaringen bij kinderen met ADHD.

Een woede aanval lijkt uit het niets te komen. Maar niets is minder waar. Voordat de woede aanval zich uit is er behoorlijk wat druk opgebouwd. Die druk kan veroorzaakt zijn door stress, teveel negatieve kritiek, teveel prikkels. De emmer is niet vol, maar loopt over! Het is belangrijk om de woede aanvallen bij je kind onder controle te krijgen. Daarvoor moet de oorzaak bekend zijn en je moet herkennen wat er precies gebeurt. Je dient te weten hoe en wanneer de woede zich opkropt, totdat het tot een uitbarsting komt. Het is moeilijk dit alleen aan te pakken en zeker kinderen moeten hierbij geholpen worden. Dat kan middels therapie. Het hele gezin heeft er baat bij dat de woede aanvallen minder worden en uiteindelijk verdwijnen. Realiseer je als ouders/verzorgers dat het kind tijdens een woede aanval niet zichzelf is. Duw het niet van je af, laat nabijheid voelen, hoe zwaar dat ook zal zijn.

4 gedachten over “Woede aanvallen bij ADHD”

  1. Coen Olde Bijvank

   Hallo Jose, zou je links van de blogs die je voor ons hebt geschreven hier kunnen plaatsen? Dan zal ik hier naar kijken en aanpassen.

   Alvast bedankt.

   P.s. de mail wordt al heel lang niet beantwoord omdat we te weinig mensen in dienst hebben hiervoor. Het ADHDblog is bijna reclame vrij en wij hebben geen budget om dit allemaal te regelen. We hebben een keer een doneeractie opgezet maar dit heeft weinig opgeleverd. Ja, ik ben eerlijk, ook naar andere die dit lezen. Al ruim 10 jaar doe ik dit vrijwillig.. wellicht komt dit later dit jaar allemaal nog op gang.. met een nieuwe crowdfunding of iets dergelijks.

   1. Hi Coen, thanks voor je reactie!

    Artikel 1: https://www.adhdblog.nl/add-bij-vrouwen-wordt-vaak-niet-herkend-en-dit-zorgt-voor-problemen/

    Graag linken naar: ‘gedaan’
    en wil je het op deze tekst zetten: ‘al ruim 5 jaar een blij en gezond leven met ADD, zonder medicatie’ ?

    Artikel 2: https://www.adhdblog.nl/add-en-depressie/

    Graag linken naar: ‘gedaan’ 🙂

    Thanks 🙂

    Hoe komt het eigenlijk dat die links steeds verwijderd worden?

    Balen dat je te weinig mensen in dienst hebt, maar begrijpelijk hoor, dat je niet alle mails kunt beantwoorden. Hier heb ik zelf ook last van. Ik hoop dat je er een balans in kunt vinden 🙂

    Groetjes!

    1. Coen Olde Bijvank

     Hoi Jose,

     De linken staan er gewoon in hoor, dus ze zijn niet verwijderd zo als je schrijft.

     De eerste link staat onderaan met anchor link ‘Zonder medicatie’ (de link kan niet helemaal bovenin worden geplaatst, volgens mij heb ik dit ook wel aangegeven)

     En de twee link staat er ook gewoon in.. deze linkt ook naar zonder medicatie en heeft als anchor ‘ADD zonder medicatie’

     Achja, er zijn ergere dingen.. langzaam kom ik weer bij met de e-mails.. en daar komt versterking aan 🙂

     Ik zal je op korte termijn nog even een e-mail sturen voor eventuele verdere samenwerkingen.

     Groeten, Coen

     Balans is er zeker wel..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *