Ken jij ook mensen die blaken van zelfvertrouwen en de wereld inkijken alsof ze alles aankunnen? Mensen die zelfverzekerd zijn. Je ziet het vaak al aan de lichaamshouding. Fijn als je dat zelfvertrouwen hebt, want dan kun je het ook beter aan je kinderen overbrengen. Je bent hun voorbeeld, toch? Zorg ervoor dat je zelf stevig in je schoenen staat. Is dat niet het geval, werk er aan. Het komt je gehele gezin ten goede. Met een kind dat ADHD heeft ben je extra “vatbaar”. Je wordt vaak door de buitenwereld beoordeeld en op de proef gesteld en dan heb je dat zelfvertrouwen hard nodig.
Hoe geef jij jouw kind met ADHD zelfvertrouwen?
Je kunt je kind zelfvertrouwen geven door vertrouwen in hem of haar uit te stralen, maar is dat voldoende? Je kunt nog veel meer doen. Onderstaand volgt een opsomming. Kijk wat jouw kind nodig heeft en handel er naar.
Tips voor meer zelfvertrouwen kind
- Laat je kind voelen dat het ertoe doet, dat zijn/haar mening gehoord wordt en dat het dingen op een eigen manier mag doen. Het hoeft niet altijd op jouw manier, er zijn meer goede manieren. Je kind moet voelen en weten dat het belangrijk is. Doe dingen samen met je kind, soms met het gezin, maar ook afzonderlijk van de rest. Deze individuele aandacht werkt zeer positief voor het zelfbeeld en zelfvertrouwen.
- Laat je kind zoveel mogelijk successen ervaren. Bescherm het niet te veel en laat het ook moeilijke zaken uitproberen. Het moet echter wel verantwoord zijn. Jij kent je kind, laat het onderzoeken, ondernemen, dat is groeien en zelfvertrouwen opbouwen.
- Geef complimenten (geen verwijten) ook als iets niet is gelukt: “je hebt het in elk geval geprobeerd!” en “wat heb je hiervan geleerd?”
- Laat je kind zelf de woorden kiezen hoe het denkt over een behaald resultaat: “wat vind je er zelf van?”
- Geef je kind de kans en ruimte om te groeien en fouten te maken. Geef het een bepaalde verantwoordelijkheid uiteraard afgestemd op de leeftijd.
- Los problemen niet voor het kind op, doe het samen door erover te praten en zijn/haar idee hierover serieus te nemen.
- Heb je meer kinderen stop dan (als je dat doet) met het vergelijken ervan. Dat vergelijken met anderen zorgt voor een negatief zelfbeeld bij je kind, faalangst wellicht.
- Is je kind erg onzeker en ben jij er onzeker over hoe je een en ander moet aanpakken? Er is goede lectuur te koop. Je kunt er ook voor kiezen je kind een cursus te laten volgen. Denk bijvoorbeeld aan een weerbaarheidstraining, waardoor het zelfvertrouwen groeit.
Zelfbeeld en zelfvertrouwen
Met een negatief zelfbeeld, waarbij jij je minderwaardig voelt ten opzichte van anderen, zul je ook weinig zelfvertrouwen hebben. Dit hangt met elkaar samen. Een goed zelfbeeld is de basis voor zelfvertrouwen. Met zelfvertrouwen ben je niet langer afhankelijk van wat anderen van je vinden of denken. Je weet zelf dat je oké bent. Komen er problemen dan kun jij dat handelen. Je denkt positief, je gelooft in jezelf. Je bent zelfverzekerd en straalt dat ook uit. Een training, workshop, het lezen van info online, het kan je helpen om je zelfvertrouwen te vergroten.
Voor kinderen met ADHD is het hard werken om het zelfbeeld van negatief naar positief te veranderen. Het heeft daarbij de ouders, de opvoeders en de omgeving nodig. Het is echter zeker de moeite waard hier veel energie in te steken. Door een beter zelfbeeld wordt ook het zelfvertrouwen een stuk beter. Met zelfvertrouwen ben je een stuk zelfstandiger en veel minder afhankelijk van hoe derden over je denken. Ook heel belangrijk is het dat je met voldoende zelfvertrouwen minder te beïnvloeden bent als men het niet zo goed met je voor heeft.
Helder geschreven met een hands-on approach. Doe zo verder! Ik heb zelf een praktijk gericht op gedragstherapie, indien geïnteresseerd in een gastblog mag je mij altijd contacteren.
Hallo Tom, dankjewel voor het compliment.
Wanneer je wilt samenwerken met jouw praktijk in de gedragstherapie in combinatie met ADHDblog dan kun je ons altijd even contacteren via e-mail: info@adhdblog.nl
Groeten, Coen Olde Bijvank