Modiodal (Modafinil)

Modafinil, Provigil of Modiodal is een medicijn dat wordt gebruikt bij mensen die last hebben van narcolepsie. De medicatie wordt niet door veel mensen gebruikt en wordt alleen maar voorgeschreven door gespecialiseerde neurologen die verstand hebben van slaap-/waakstoornissen. Ook wordt het ingezet als ADHD medicijn, alleen als het veel bekendere middel methylfenidaat niet werkt.
Het medicijn is gemaakt door een Frans bedrijf: Laboratoire Louis Lafon en wordt in Nederland verkocht als Modiodal.
Niet-geregistreerd gebruik van modafinil vindt ook plaats bij ADHD. In de Verenigde Staten is het medicijn bezig met een opmars. Modafinil zou de cognitieve functies, het geheugen en de leerprestaties kunnen verbeteren. Ook wordt het modafinil regelmatig gebruikt door het leger als stimulerend. Het gaat vaak om alertheid en veiligheid van militaire piloten en andere chauffeurs van voertuigen.Dosering Modiodal (Modafinil)

Modafinil bestaat enkel in tabletvorm. De dagelijkse dosis is 200 mg modafinil. Ook kun je de medicijnen niet meer na 14.00 uur innemen omdat er dan problemen kunnen ontstaan bij het slapen.

Werking van Modiodal (Modafinil)

De werking van modafinil is nog onduidelijk. Na gemiddeld 2 tot 3 uur is de plasmaconcentratie maximaal. Modafinil wordt in de lever gemetaboliseerd en via de nieren uitgescheiden.

Modiodal (Modafinil) Bijwerkingen

De hoofdzakelijke bijwerkingen van Modafinil zijn aanvallen van nervositeit en slapeloosheid, neiging tot agressiviteit en anorexia. Mogelijke andere bijwerkingen van Modiodal zijn pijn op de borst, duizeligheid, verminderde eetlust, tachycardie, asthenie, angst, depressie, verwardheid, slaperigheid, paresthesie, hartkloppingen, wazig zien, vasodilatatie, buikpijn, misselijkheid, droge mond, diarree, dyspepsie, obstipatie.
bronnen: wikipedia.com