Wat is ADHD?

ADHD is vaak een aangeboren en erfelijke afwijking die staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder, in het Nederlands bekend als aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit. Kinderen dienen te leren hun aandacht te richten, impulsen te beheersen en gedrag te organiseren om (lange termijn) doelen te bereiken.



Hoe werkt ADHD?

Sommige kinderen hebben echter moeite met het aanleren van deze vaardigheden en kunnen gediagnosticeerd worden met ADHD. In dit uitgebreide artikel wordt besproken wat de oorzaken zijn en hoe ADHD behandeld kan worden.

Wat is ADHD?

ADHD kent drie subtypen volgens de DSM-IV (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders): aandachtstekort, hyperactiviteit, en impulsiviteit.

Aandachtstekort

  • Moeite met aandacht voor details en maakt slordigheidsfouten.
  • Problemen met het houden van aandacht bij taken of spel.
  • Lijkt vaak niet te luisteren naar instructies.
  • Moeite met het volgen van instructies en taken afmaken.
  • Problemen met het organiseren van taken en activiteiten.
  • Snel afgeleid en vergeetachtig bij dagelijkse bezigheden.

Hyperactiviteit

  • Friemelt vaak met handen of voeten en wiebelt in de stoel.
  • Staat op in situaties waar blijven zitten verwacht wordt.
  • Rondrennen of klimmen op ongepaste plaatsen.
  • Problemen met rustig spelen.
  • Praat overmatig en heeft moeite stil te zijn.

Impulsiviteit

  • Beantwoordt vragen voordat ze volledig gesteld zijn.
  • Problemen met wachten in rijen of op beurt tijdens spel of in groepssituaties.
  • Onderbreekt anderen vaak zonder het door te hebben.

Kinderen en volwassenen met ADHD

Meestal hebben kinderen en volwassenen het gecombineerde type ADHD, met zes of meer symptomen van zowel het aandachtstekort- als het hyperactiviteit-impulsiviteit-cluster. Het voornamelijk aandachtsgestoorde type en voornamelijk hyperactief-impulsieve type worden ook onderscheiden op basis van symptomen.

Veelvoorkomende problemen door ADHD

Ongeveer 20 tot 25 procent van de kinderen met ADHD ervaart serieuze leerproblemen en heeft moeite met concentratie op school. Relatieproblemen met andere kinderen kunnen ontstaan doordat kinderen met ADHD opdringerig en veeleisend kunnen zijn. In extreme gevallen ontwikkelen sommige kinderen met ADHD een antisociale gedragsstoornis, waarbij tussen de 45 en 60 procent drugs misbruikt of crimineel gedrag vertoont.

Populaire diagnose ADHD

De diagnose ADHD lijkt in toenemende mate gesteld te worden, mogelijk door media-aandacht. Het is echter belangrijk op te merken dat slechts 1 tot 7 procent van de kinderen daadwerkelijk ADHD ontwikkelt. Meer jongens dan meisjes hebben ADHD, en de toekomst van kinderen met ADHD varieert.

Biologische factoren

Onderzoek naar hersenverschillen suggereert dat bepaalde hersengebieden een rol spelen bij aandacht, impulsregulatie en gedragsplanning. De hersenen van mensen met ADHD ontwikkelen zich mogelijk langzamer, wat kan verklaren waarom sommige kinderen eroverheen groeien.

Erfelijkheid

ADHD komt vaak voor in families, wat wijst op een erfelijke component. Genetische factoren spelen een rol, hoewel de specifieke genen nog niet volledig bekend zijn.

Diagnose door geboorteproblemen?

Veel kinderen met ADHD ervaren problemen voor of tijdens de geboorte, zoals nicotine-inname, laag geboortegewicht en zuurstoftekort. Alcoholinname door de moeder tijdens de zwangerschap kan impulsiviteitsproblemen verklaren.

Voeding

Dieet lijkt niet de oorzaak van ADHD, maar sommige kinderen hebben allergieën voor bepaald voedsel, waarbij het vermijden ervan symptomen kan verlichten.

Psychosociale factoren

Kinderen met ADHD groeien vaak op in gezinnen met veranderingen en kunnen moeite hebben met begrip. Gezinsleven kan onder druk staan.

ADHD en behandeling voor kinderen en volwassenen

Stimulerende medicijnen worden vaak voorgeschreven, maar therapie is essentieel voor een langetermijnbehandeling. ADHD is geen eenvoudige aandoening en vereist professionele diagnose en behandeling.

Geef een reactie