Vooroordeel 3 – ADHD'ers zijn Lastpakken

Dit vooroordeel is zo gemeen. ADHD wordt zo vaak geassocieerd met vervelende, ruziemakende kinderen, alsof ze dat moedwillig zijn.
Maar ADHD’ers hebben vaak juiste een gouden hart. Ze willen wel gezellig en lief zijn, maar krijgen het niet voor elkaar. Het is onmacht.
Natuurlijk heeft een deel van de kinderen ook een andere gedragsstoornis, zoals opstandig oppositioneel gedrag, maar als er alleen ADHD in het spel is, dan zijn het juist vrolijke, extraverte kinderen.
Kinderen met ADD zijn eerder angstig en stil en eerder het tegenovergestelde van lastpakken.
Geschreven door Gigi van Loo


Reacties

3 reacties op “Vooroordeel 3 – ADHD'ers zijn Lastpakken”

 1. Helemaal mee eens! Dat stickertje lastpak krijg je ook door het anders denken wat mensen vaak niet begrijpen. En later word je daarom gewaardeerd. ADHD’ers zijn toppers van mensen en heel lief en eerlijk.

 2. Dick van der wateren avatar
  Dick van der wateren

  Wat is er tegen lastige mensen met ADHD? Ik vind lastige kinderen in mijn klas juist leuk. Ze zijn vaak creatief, kritisch, vrolijk, energiek. Als ze te lang hebben moeten stil zitten vraag ik ze of ze even een rondje willen lopen en dan gaat het weer in de les. Nooit een probleem. Maar misschien denk ik er zo over omdat ik zelf vroeger zo’n druk en lastig jochie was.
  Dick van der Wateren
  Docent ECL Haarlem
  Coach/trainer Boks Communicatie

 3. Patty Vilsteren avatar
  Patty Vilsteren

  Ik las het stukje en met verbazing las ik het gedeelte over ODD (opstandig oppositioneel gedrag). Ook deze kinderen worden verkeerd beoordeeld. Ik vind kinderen met ADHD en ODD moeilijker in de omgang maar daar in tegen ook zeer gevoelig en lief. Juist door die frustratie en het niet begrijpen waarom alles altijd verkeerd gaat geeft ze steeds het impuls om zich extra af te zetten, maar juist daardoor zijn de momenten van berusting en troost veelzeggend.
  De angsten waar deze kinderen mee te maken hebben veroorzaken veel problemen voor zichzelf en voor andere. Juist deze kinderen raken vast in een patroon en zijn onderbelicht in de hulpverlening. Te laat wordt er door ouders, leerkrachten ingegrepen.
  Hoe jonger je deze ADHD diagnose ontdekt hoe meer kans het kind heeft de juiste handvatten te krijgen. Veel liefde, geduld en begrip zal ook bij deze kinderen helpen.
  Dus veroordeel ze niet, ook zij zullen lieve kinderen/ mensen zijn en kunnen worden als ze de juiste hulp krijgen.

Geef een reactie