ADHDblog.nl

B12 Injecties en de misdiagnose van ADHD

Bij veel kinderen word al jong de diagnose adhd add of autisme vastgesteld zonder een weten b12 te kort uit te sluiten. Op het moment dat ze met 36 weken, dus te vroeg, geboren werd had ze een hoog bilirubinegehalte, een laag suikergehalte en heel veel last van buikkrampen en veel huilen. Verder is zover ik weet niet getest.

Let op! Sluit eerst uit of je wel een vitamine B12 te kort hebt.. dit kun je laten controleren bij jouw huisarts.

Vanaf dat moment heb ik altijd gezegd er is iets met mijn meisje was maar kon er de vinger niet op leggen en de maanden gingen voorbij. De darmklachten bleven en ze huilde nog steeds ontroostbaar veel en had daarbij ook slaapproblemen waarbij ze wel 8 x per nacht wakker werd. Vaak wilde ze ook niet naar bed en was ze alleen maar aan het huilen.

Vertraagde motoriek

Ook haar motoriek bleef achter lopen ten opzichte van andere kinderen en later was schrijven ook lastig. Leren fietsen, schaatsen, skeeleren was later ook een groot probleem en een kralenbord was niet te doen. Ze hield wel van knutselen maar meer alles het grovere werk. Tekenen en kleuren binnen de lijnen lukte haar niet. Zindelijk worden ging overdag goed maar ’s nachts was ze pas met 8 jaar zindelijk.

Disharmonisch intelligentieprofiel

Leren klok kijken, toen was ze 6 jaar, ging ook niet en vanaf dat moment ging de school met mij meekijken en eindelijk begonnen ze te zien dat er iets niet klopte en werd ze dus doorgestuurd naar een kinderarts. En vanaf daar verder doorgestuurd kinderpsychiater. Er werden allerlei testen gedaan. Ze kreeg de diagnose ADHD en ze zou een zeer disharmonisch intelligentieprofiel hebben omdat ze een verschil had van 27 punten tussen haar twee verschillende hersenhelften waar normaal gesproken 10 punten verschil in mag zitten. Dus therapieën gevolgd voor angst- en faaltraining. Dit gebeurde bijna jaarlijks. Toen zijn we begonnen aan ADHD-medicatie.
Opgebouwd met Ritalin en later overgestapt naar Concerta. Beiden een amfetamine, dus niet een onschuldig pilletje. Elk jaar werd het verhoogd want haar drukke gedrag bleef en haar concentratie was nog steeds slecht.

Gestopt met medicatie

Tot vorig augustus 2016…. toen had ik ineens een verdrietige dochter naast mij zitten en ze werd steeds depressiever. Dus in overleg met de arts gestopt met de medicatie. Ze wilde zich eens vrolijk voelen. Dat waren haar woorden. Nou die woorden vergeet ik nooit meer….ze gingen dwars door mijn hart heen.
Doodmoe
Direct al na het stoppen had ik een ander meisje in huis. Ze was inmiddels al een puber van 15 jaar dus dat zegt genoeg! Wat was ze gelukkig. Echter na twee weken zakte ze ineens in elkaar totaal geen puf en kon niks meer en dat ontstond door de snelle afbouw. Ze huilde van de pijn in haar benen, armen, rug en heupen en was dood en doodmoe.. totaal geen energie meer.
Bloedcontrole
Dat alles heeft ook met de chemische samenstelling van Concerta te maken die bepaalde processen toch nog enigszins aan de gang hield. Dus we gingen terug naar de huisarts en daar werd een bloedprik formulier geschreven. En wat bleek? Daar kwam een te laag vitamine B12 en ook een te laag vitamine D uit. Dus ze mocht aan de pilletjes voor allebei.

ADHD en B12-tekort

Mijn dochter werd steeds zieker en zieker. Ze kon zelfs niet meer lopen en kon niet op woorden komen en geen volledige zinnen uitspreken en daarbij erg vergeetachtig. Ze was beslist geen meisje van 15 maar een oud dametje. En dat hoort natuurlijk niet. Ik ben mij toen gaan verdiepen in B12-tekort en ineens vielen langzaam de puzzelstukjes in elkaar. Dus terug naar de huisarts. Het hele verhaal uitgelegd en gelukkig nam de arts ons heel erg serieus en gingen wij samen verder zoeken en ons erin verdiepen. Pillen waren namelijk niet de oplossing omdat er een opnamestoornis is (het gaat dan fout tussen mond en kont). De arts ging daarom akkoord met wat ik uitgezocht had en ging ze gelijk aan de B12-injecties (dit zijn dan hydro(xo)cobalamine, ze krijgt het merk Takeda). Deze worden in de spier geinjecteerd (bil of bovenbeen). De spier is een depot en vanuit daar is dus verdeling in het lichaam. Daarnaast werden andere zaken getest die samenwerken met B12, denk daarbij bijvoorbeeld aan foliumzuur en ferritine. Ook daarin zaten tekorten.
Inmiddels was er bij mij ook een tekort geconstateerd. Jammer dat ik dat nooit eerder heb geweten want het is ook een erfelijke aandoening. Hoe lang ik hiermee gelopen heb is niet duidelijk maar had zelf ook al jarenlang klachten. Dus als ouder ook iets om mogelijk nog over na te denken.

B12-tekort zelfde symptomen als ADHD?

Vervolgens kwam ik stukken tegen dat B12-tekort dezelfde symptomen heeft als ADHD. Daar ben ik mij dus verder in gaan verdiepen. En toen viel voor ons nog meer op de plek. Mijn dochter heeft 9 jaar Concerta (amfetamine!) geslikt. Had ze werkelijk ADHD? Of was het een misdiagnose, want B12-tekort staat bekend om de vele misdiagnoses die patiënten eerst hebben. Ze bleek al jaren met tekorten te lopen en was toevallig dat ze door de Concerta op de been gebleven? Zie mijn eerdere uitleg hierboven.

Bloedprikken is mijn advies!

Foute diagnose?
Daarom wil ik graag meegeven aan alle ouders met een kind met ADHD, ADD of autisme laat bloedprikken om B12-tekort (alsnog) uit te sluiten alvorens een mogelijke foute diagnose te hebben. Want het tekort is uiteindelijk invaliderend en brengt onherstelbare schade aan het zenuwstelsel toe. En dat wil je niet voor je kind. De rolstoel behoort namelijk tot de mogelijkheden.
Vitamine B12 niet toxisch
Inmiddels weet ik dat mijn dochter niet de enige is die dit is overkomen en B12 injecties zijn misschien minder leuk dan een pilletje maar B12 is niet toxisch en niet overdoseerbaar en nodig voor zowat alle processen in het lichaam. Die pillen die ze eerst moest slikken waren beduidend minder onschuldig.
Verbeteringen
Ze injecteert vanaf oktober 2016, dus 9 maanden en ik kan zeggen dat ik veel verbeteringen zie en inderdaad een vrolijk puber is geworden die inmiddels haar diploma VMBO heeft gehaald. Ze begint na de schoolvakantie aan de opleiding van schoonheidsspecialiste.

En ik ben een blije trotse moeder!

B12 deficiëntie

B12- tekort (medici zeggen B12-deficiëntie) is een opname-stoornis en als de oorzaak niet is weggenomen dan mag je niet stoppen met injecteren maar dien je op geleide van de klachten te blijven injecteren. O ja….. je hoeft geen bloedarmoede (anemie) te hebben en ook hoef je geen verhoogd MMA of verhoogd homocysteïne te hebben. De diagnosestelling zit vol valkuilen omdat deze zeer gecompliceerd is.
Hoop dat veel ouders hier iets mee kunnen om het in ieder geval uit te zoeken of er een link bestaat met betrekking tot B12-tekort en ADHD etc.
Note: het kan ook samengaan maar ook los van elkaar staan en is dus de moeite van het uitzoeken waard.
Als er nu aan mij gevraagd wordt of mijn dochter ADHD had zeg ik volmondig NEE.
Bedankt dat je de moeite hebt genomen om alles te lezen.

B12 injecties resources

Verder kun je je inlezen op B12 institute. Zij zitten in Rotterdam en hebben een internationale Researchgroup.
Handige B12 injectie links:

Kijk ook eens deze films


Kopieer één van de bovenstaande linkjes en plak deze in de adresbalk om de video te bekijken.
Waardevolle boeken over Vitamine B12 tekort
Boeken van Sally M Pacholok, Jeffrey J Stuart:
Is het misschien vitamine B12 tekort? Een epidemie van verkeerde diagnoses.
ISBN10 9020204904/ ISBN13 9789020204902
What’s Wrong with My Child? When Autism Isn’t Autism … and Other Consequences of Pediatric B12 Deficiency
ISBN10 1610352440/ ISBN13 9781610352444
B12 injecties ervaringen
Er is ook een B12 tekort Babbelbox op Facebook waar lotgenoten die al B12-injecties krijgen ervaringen kunnen delen. Klik hier.
Mocht je van wetenschap houden? Dan raad ik je zeker deze site aan voor meer handige info.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

41 reacties op “B12 Injecties en de misdiagnose van ADHD”

 1. Nowelle avatar
  Nowelle

  Ben heel blij dat Mijn verhaal nu naar buiten komt en dat je het hebt geschreven bedankt mam. Ik hoop dat we hier veel mensen mee kunnen helpen

  1. Sylvia Sanders avatar
   Sylvia Sanders

   Heel graag gedaan meisje we hopen nu veel kids te kunnen helpen zodat ze niet hetzelfde door hoeven maken als jij samen zijn we sterk 🍀🌸

  2. Redactie ADHDblog.nl avatar
   Redactie ADHDblog.nl

   Prachtige woorden Nowelle, dat doen jullie zeker!
   Zo zie je maar dat vitamine B12 wel degelijk helpt bij mensen met ADHD.
   Genezen van ADHD doe je natuurlijk niet, maar kan het wel flink helpen verbeteren.

   1. Sylvia Sanders avatar
    Sylvia Sanders

    Redactie adhd blog even voor misverstanden te voorkomen! Bij mijn dochter was de adhd een misdiagnose door haar b12 te kort 👍

   2. Johan avatar
    Johan

    Dat is dus een misvatting van jullie kant. Bij Nowelle was het geen ADHD maar B12 tekort, dus een verkeerde medische diagnose.
    Het is dus niet gezegd dat B12 injecties ook helpen bij ADHD.

    1. Mariette avatar
     Mariette

     “Het is dus niet gezegd dat B12 injecties ook helpen bij ADHD”
     Nee, absoluut niet. Maar net zoals Ritalin, voeding of een ander soort ‘product’ of ‘hulpmiddel’ het kan helpen..
     Ieder persoon reageert anders.

     1. Sylvia Sanders avatar
      Sylvia Sanders

      Beste Johan
      Het klopt adhd was een misdiagnose maar veel kinderen met adhd add en autisme krijgen deze diagnose terwijl het achteraf een b12 te kort blijkt te zijn vandaar mijn blog en het was geen misvatting van onze kant maar een misdiagnose door artsen. Mvg Sylvia.

 2. Eelco avatar
  Eelco

  Super interessant om te lezen Sylvia, dankjewel voor het delen van jouw ervaringen.
  Kan ik deze B12 injecties gewoon kopen bij de drogist / apotheek of gaat dit eerst allemaal via de huisarts?

  1. Sylvia Sanders avatar
   Sylvia Sanders

   Beste eelco
   Nee de injecties zijn zeer zeker niet vrij te koop. Je moet eerst je bloed laten controleren of je überhaupt een b12 te kort hebt en vanuit daar kun je verder kijken of je waardes te laag zijn. Mvg Sylvia.

  2. Geralde avatar
   Geralde

   Gaat allemaal via de huisarts Eelco!

  3. Marscha avatar
   Marscha

   Het klopt Eelco, dat je eerst je B12 laat bepalen. Sta erop dat je naast b12 ook de waardes laat bepalen van actief B12 (weefselniveau), methylmalonzuur homocysteine En ook foliumzuur.
   Bij een tekort van B12 kun je zeker ook vrij ampullen bestellen hoor. Maar valt gewoon onder de verzekering, dus waarom dan op eigen kosten zou ik zeggen. Als er geen tekort is is er naar alle waarschijnlijkheid geen opname probleem maar kun je zeker zonder gevaar B12 smelttabletten proberen. Zien of de adhd symtomen verminderen. B12 kan niet overgedoseerd worden. Let dan wel op dat je smelts neemt met methylcobalamine en ook adenosylcobalamine. Dit zijn de bio actieve vormen en hoeft niet meer omgezet te worden. Hydroxocobalamine in injecties is vooral bedoeld voor opname problemen. Injecteren in spier is om n voorraad met langzame afgifte te creëren ipv de lever.
   Maar echt eeeerst bloedwaardes bepalen en dan pas smelts of injecties. Anders is het niet meer te bepalen. Als je twijfelt over de uitslag..vraag de uitslag op papier op.. dan kun je altijd stichting B12 bellen. Succes.
   En wat een fijne vriendelijke blog!!
   Zelf heb ik trouwens een B12 en foliumzuur deficientie..te laat ontdekt en vele misdisgnoses gehad ook en injecteer al een jaar nu 2x per week. Helaas duurt het lang met herstel.
   Daarnaast heb ik 4 zoons met allen n B12 in grijs gebied..m.i. te laag voor hun leeftijd iig. 2vd jongens hebben adhd en 1 ass kenmerken met complexe problematiek, alle 4 intelligent maar met leerproblemen. Allen B12 def symptomen dus nu ook ah vechten tegen de stugge meningen vd artsen. Ik ga ze ook nogmaals laten prikken op waardes om dat iig op papier te hebben en dan eerst smelts gaan proberen.
   Dus erg fijn hier herkenning te lezen.
   Lieve groetjes Marscha

 3. Geralde avatar
  Geralde

  Hoi,
  Bij rollen de tranen over mijn gezicht en heb 4 jaar lang moeten knokken voor mij en mijn zoon van 13 jaar. Hij kreeg ook de stempel ADHD. Maar heb nu sinds een half jaar aan de injecties en wat een ander kind heb ik hier nu al voor terug gekregen! Ik zal je blog delen zover ik kan! Dank je wel hier voor!
  Groetjes

  1. Sylvia Sanders avatar
   Sylvia Sanders

   Hallo
   Wat ben ik blij dat jullie erachter zijn gekomen dat het net als bij mijn dochter dus een misdiagnose kan zijn. Hier heb ik het blog voor geschreven heel erg bedankt voor je bericht en al het goeds voor u zoon Mvg Sylvia.

 4. Frederieke avatar
  Frederieke

  Kun je niet beter wat vitamine B12 pillen kopen i.p.v. een B12 injectie?
  Wat is het verschil tussen pillen en injecties? Alleen dat het vloeistof is?

  1. Sylvia Sanders avatar
   Sylvia Sanders

   Hallo frederieke
   Nee pillen gaan niet helpen bij een opname probleem omdat deze via de maag gaan. En ze dus niet komen in de celdeling er staan allerlei linken onderaan mijn blog daar staan ook verschillende dingen in vermeld mbt b12 pillen of injecties. Mvg Sylvia

   1. Frederieke avatar
    Frederieke

    Aha bedankt voor je reacgtie.. deze B12 injecties gaan dus een stapje verder dan de gewone B12 vitamines die je in de winkel kunt kopen :).
    Ja heb de video’s en de onderzoeken gelezen, zéér nuttige informatie.
    Het artikel ook gedeeld met mijn vriendenkring.

    1. Sylvia Sanders avatar
     Sylvia Sanders

     Hai hai
     Ja het gaat zeker een stuk verder dan een vitamine pilletje. Daarom ook nooit zomaar b12 gaan slikken want dan is je waarde vals verhoogd en is je te kort niet zichtbaar wat fijn dat je mijn blog verder deelt. Bedankt. Mvg Sylvia

 5. Karin avatar
  Karin

  Ik heb een vraag over het dit artikel inzake vitamine B12 en ADHD. Als dit bekend is waarom wordt er dan niet preventief gecontroleerd? Als er vermoedens van ADHD zijn? Zou misschien een hoop ellende voorkomen. Weet u dat?

  1. Sylvia Sanders avatar
   Sylvia Sanders

   Beste Karin
   Als ik daar antwoord op kon gegeven had mijn dochter deze ellendige jaren nooit gehad. Ik kan alleen onze ervaring vertellen Mvg Sylvia

 6. Nikki avatar
  Nikki

  Ik heb het complete verhaal gelezen. Er is bij mij al een aantal keren onderzocht of ik o.a vitamine b12 tekort heb i.v.m o.a onderzoek fibromyalgie. Daar kwam uit dat ik alleen wat vitamine D tekort heb, wat veel voorkomt bij mensen met psychische problemen volgens de huisarts. Ik slik daar elke dag medicatie voor de rest van mijn leven op advies van de huisarts.

  1. Sylvia Sanders avatar
   Sylvia Sanders

   Beste nikki
   Fibromyalgie is ook vaak een misdiagnose van een b12 te kort mocht je echt willen weten of je een b12 te kort hebt kun je je aanmelden bij b12 te kort babbelbox of bij b12 de vergeten ziekte daar kun je je waardes delen de huisartsen weten er nog te weinig van en dat is zo jammer. Mvg Sylvia

  2. Karin avatar
   Karin

   Je zou een energetisch bloedonderzoek kunnen overwegen, dan meten ze waardes anders. Misschien dat dat duidelijkheid brengt.

  3. Linda avatar
   Linda

   Hoi Nikki, ik heb ook een vit B12 tekort. Ik vroeg me af hoe oud je bent. Voor kinderen geldt namelijk een andere waarde (boven en ondergrens) voor B12. Weet jij jouw waarde? En ook van MMA en homocysteine. Groetjes Linda

 7. Natasja avatar
  Natasja

  Beste Sylvia,
  Mijn psychiater zegt het volgende op mijn vraag wat mijn laatste uitslag was op B12:
  De laatste keer (maart 2017) is de vitamine B12 niet mee geprikt.
  De laatste waarde is uit 2015, toen was de waarde 185, dat is normaal (vanaf 130 is goed).
  Tekorten komen vooral voor bij mensen die streng veganistisch eten of na maagoperaties.
  Bloedprikken is steeds naar aanleiding van mijn extreme vermoeidheid. Verder voldoe ik aan 9 van de 10 symptomen van een B12 tekort. Ik ben uit mezelf B12 tabletten gaan slikken, Stom! Gelukkig maar max 5 dagen. Ik kwam er gelukkig achter dat dat een valse uitslag geeft. Dus ik wacht nog heel even met het prikken van bloed zodat er een juiste uitslag komt.
  Klopt dit?
  Ik hoor het graag.
  Mvg

  1. Sylvia Sanders avatar
   Sylvia Sanders

   Beste Natasja
   Ik zou met jou waarde zeker door testen na een paar weken vraag ook of ze homocystine en mma mee willen bepalen jij zit in een grijs gebied en daar kun je heel veel klachten van krijgen. Per lab zijn er andere onderwaardes maar in Nederland houden ze een hele lage onderwaarde aan daar zijn ze hard mee bezig om die omhoog te krijgen. Jou arts kan ook info vragen bij het b12 institute staat een mail adres op voor artsen. En nee niet alleen veganisten en mensen met maagoperatie’s hebben hier last van. B12 is zelfs ook erfelijk. Mocht je nog vragen hebben hoor ik het graag. En inderdaad stoppen met de pillen die geven alleen een hoog bloedbeeld maar komt niet in de cellen waar het juist nodig is. Heel veel sterkte. Mvg Sylvia

 8. Christa avatar
  Christa

  Ik schrik hier best wel van. Zal het zo zijn dat wij onze zoon al die jaren nu al Ritalin geven wat misschien niet nodig is? Alles maar dan ook echt alles komt overeen en het lijkt wel of ik het levensverhaal van onze zoon lees. Hij is nu 13 jaar. Ik ga volgende week zeker langs de huisarts om de nodige dingen te laten testen in zijn bloed… Dank voor het delen van deze ervaring.

  1. Sylvia Sanders avatar
   Sylvia Sanders

   Hallo christa
   Ik kan het natuurlijk niet met zekerheid zeggen maar je kan het zo wie zo laten testen. Laat je nog even weten als hij getest is? Mvg Sylvia Sanders.

 9. Marieke Hamans avatar
  Marieke Hamans

  Hoi Sylvia, mijn zoon zijn gezondheid is vanaf zijn geboorte tot zijn 9 de jaar steeds verder achteruit gegaan. Hij had ernstige ADHD klachten met daarbij zware woede aanvallen . Hij verslechterde op den duur zo erg dat school het AMK ( jeugdzorg , meldpunt kindermishandeling) op ons af heeft gestuurd omdat hij steeds bleker ging zien en vermagerde. Door een vitamine b complex wat hij slikte gaf de b12. Bloedtest een valse uitslag en had ik geen poot om op te staan. Ik heb hem toen aan 2 maal daags 5000 mcg zuigtabletten gezet. Na ongeveer 4 maanden was zijn kleur terug en hij was weer op gewicht. Zijn ADHD was nergens meer te bekennen. Hij zat trouwens buiten het b12 om ook aan pyridoxaal 5 fosfaat en magnesiumvoetenbaden. Groeten Marieke Hamans.

  1. Sylvia Sanders avatar
   Sylvia Sanders

   Hai Marieke
   Bedankt voor je verhaal nu is het echter wel zo dat smelttabletten op de langere termijn niet gaan werken de bloedwaarde verhoogt maar het komt niet in de cellen. Dus met andere woorden de schade in zijn lichaam blijft doorgaan. Je zou eigenlijk 4 maanden moeten stoppen en dan b12 opnieuw testen samen met de homocystine en de mma waarde. Heel veel succes 🍀

 10. Bianca avatar
  Bianca

  Ik heb je al gesproken op facebook, ben zo blij dat je mij deze link gaf. Daardoor gingen er bij mij een paar belletjes rinkelen. Onze zoon (moet nog 4 jaar worden) blijkt een fors tekort te hebben. We gaan zo snel mogelijk regelen dat hij aan de injecties mag.
  Super blog!

  1. Sylvia Sanders avatar
   Sylvia Sanders

   Aaaah wat lief. Heel graag gedaan dat is ook de reden van mijn blog zodat het een hoop kinderen bespaard blijft hopelijk ,wat ons is gebeurd.
   Groetjes Sylvia

 11. Anouk Kabel avatar
  Anouk Kabel

  Dag Sylvia, mijn dochter (nu 17 ) is op haar 15de gediagnosticeerd met ADD. Gelijk gestart met Concerta omdat ze voor haar VMBO examen zat. Dat leek beter te gaan. Helaas ging het afgelopen schooljaar weer minder. Ze werd angstig, moe en veel lichamelijke klachten. Via mijn orthomoleculair arts kwam ik op het idee om haar B12 te laten prikken. Uiteindelijk heeft de huisarts hierin toegestemd. Uitkomst een waarde van 122. Ik moest haar maar smelttabletten geven. Daar ging ik niet mee akkoord. Na heftige discussies toch kunnen starten met 5 weken 2x per week injecties. Wat knapte mijn dochter (ondertussen 17) op. Ze was vrolijk, enthousiast en minder moe. Helaas na 5 weken moesten we terug naar 1x per maand. De huisarts wilde na twee weken haar waarde prikken. Ik gaf aan dat dat niet zoveel zin had en gaf ook aan dat we graag nog langer door wilde gaan met 2x per week omdat er nog steeds verbetering plaatsvond. De labuitslag was 775. Prima volgens de huisarts dus 1 x per maand prikken. Helaas ging mijn dochter snel weer achteruit. Ik heb met haar te doen.
  Ze is naar de schoolarts geweest en de psychiater. De psychiater adviseert door te gaan met 2x per week prikken. Dat hebben we doorgeven aan de huisarts en nu mag ze weer twee x per week prikken. Helaas werkt mijn huisarts niet mee zodat ik niet zelf mag prikken. Dat betekend dat ze nu extra lessen mist van school, gelukkig met toestemming van de schoolarts.
  Ik heb de huisarts op de hoogte gebracht van de medewerking van school en dat ze nu toestemming heeft van de schoolarts. Daarop werd ik gelijk uitgenodigd voor een consult aanstaande donderdag. Ik ben erg benieuwd wat hij wil bespreken en ben bang dat ik weer in een gevecht verwikkeld raak terwijl ik dat niet wil.
  Graag zou ik willen weten hoe jullie de prikken hebben afgebouwd. Wellicht heb ik daar donderdag wat aan.
  Heel veel succes verder!!

 12. Sylvia Sanders avatar
  Sylvia Sanders

  Hallo Anouk
  Wat een verhaal met jou dochter haar waarde is dan ook erg laag. Als de oorzaak van het te kort niet gevonden is mag je nooit stoppen. Het afbouwen is bij ons nog niet aan de orde mijn dochter injecteert op advies van b12 institute om de dag zelfs. Maar deze behandeling is puur op haar afgestemd. Ik weet niet hoelang je dochter nu injecteert? Het is zo dat je de klachten voor moet blijven en bij neurologische klachten staat ook in de gebruiksaanwijzing is het lang liefst twee haar 2 x per week spuiten. Kom je er met de huisarts niet uit kun je altijd een verwijzing vragen voor het b12 institute in Rotterdam. Mocht je toevallig fb hebben mag je me daar altijd een privé bericht sturen. Is haar foliumzuur ook getest? Want deze is erg belangrijk voor b12 deze twee werken samen. Wanneer je injecteert moet de waarde rond de 20 liggen. Mocht je verder nog vragen hebben mag je ze altijd stellen. Wat goed dat je ook zo doorzet. Mvg Sylvia

 13. Googlick avatar
  Googlick

  Even nog iets over de zuigtabletten: veel zuigtabletten bevatten een lage kwaliteit vitamine B12 nl. ‘cyanocobalamine’ en deze wordt inderdaad nauwelijks gebruikt door het lichaam. De betere kwaliteit zuigtabletten bevatten ‘methylcobalamine’ en dit wordt wel goed opgenomen in de cellen. (‘***-Cobalamine’ is de chemische naam van vit. B12)
  Als er dan ook nog methylfolaat i.p.v. foliumzuur bijgegeven wordt is het effect maximaal en minstens net zo goed als injecties (die hydroxycobalamine bevatten, een mindere opneembare vorm dan methylcobalamine). Je hoeft dan niet die nare spuiten te laten zetten bij een huisarts.

  1. Sylvia Sanders avatar
   Sylvia Sanders

   Hallo. Bij een opnamen probleem worden smelttabletten niet opgenomen althans niet voldoende. Smelttabletten neem je 1% van op en injecties is dat 30% daarbij zou ik nooit zomaar de actieve vormen adviseren want die gaan de bloedbarriere van de hersenen door en daar zijn ze nog niet achter wat dat voor kwaad kan op de lange termijn. Ook voor de actieve vorm van foliumzuur moet je nooit zomaar aan beginnen want ook heel veel mensen reageren daar niet goed op. In ieder geval nooit daarmee starten zonder toezicht van een arts. Smelttabletten werken alleen bijvijlen veganisten of vergetarische mensen maar dan nog moet je eerst uitzoeken of je geen opname probleem hebt. Mvg Sylvia sanders.

 14. Esterella avatar
  Esterella

  Hoi Anouk
  Het is als of ik het leven van mijn zoon lees, bij hem werd met vier jaar al vast gesteld dat
  Hij ADHD heeft .
  Met vijf jaar kreeg hij medikenet heb toen gevraag of dat wel kon
  Daar hij nog zo jong was .
  Mij werd Gezegt ja dat kan ,toen heb ik de arts aangegeven dat ik schilklier patiënt ben en dat ik b12 tekort heb en dat ik wou dat dat eerst werd na gekeken ,zo gezegd zo gedaan alles na gekeken en alles was goed werdt toen gezegd .nu vijf jaar later ondek ik dat zijn b12 helemaal niet goed was hij had toen maar 212 in waarde ,en hij heeft last van zijn hart en epilepsie nu heb ik aangegeven bij de hart specialist dat ik met of zonder bun hulp de kleinen man ga spuiten ,daar ik denk dat dit allemaal met elkaar in verbinding staat van af de geboorte met 34 weken de suiker ,de geelzucht geen melk kunnen verdragen zelf de moedermelk hield hij niet binnen en mijn onderbuik gevoel zegt dat het allemaal niet klopt
  Dankje voor jou verhaal
  Groetjes esterella

  1. Sylvia Sanders avatar
   Sylvia Sanders

   Hai estrella
   Wat een aangrijpend verhaal van jou zoon dat is inderdaad een erg lage waarde voor zijn leeftijd. En zou zeker voor injecties gaan. Op Facebook hebben we de site b12 te kort de vergeten ziekte daar kun je heel veel info vinden voor artsen. Daarnaast hebben we ook nog b12 de babbelbox ook een fijne groep met veel info en waar we met z’n alle onze verhalen kwijt kunnen. Misschien heb je hier wellicht iets aan. Sterkte Gr Sylvia

 15. Jacko-ADHD avatar
  Jacko-ADHD

  B12 injecties voor kinderen of volwassenen met ADHD? Gewoon goede voeding en structuur.
  Om daar nou direct complete spuiten te injecteren in het lichaam lijkt mij nou ook weer geen pretje.
  Jacko

  1. Sylvia Sanders avatar
   Sylvia Sanders

   Beste jako
   Uit jou reactie haal ik dat je dus niet mijn blog gelezen hebt? Mijn dochter had geen adhd was een misdiagnose. maar een b12 deficiëntie en dat betekend een opname probleem. Dus gewoon goede voeding en structuur heeft dus geen zin. Want bij een opname probleem neem je het dus niet op uit voeding. En zijn spuiten noodzakelijk. Misschien wellicht toch interssant om toch mijn blog een keer te lezen. Mvg Sylvia.

   1. Brenda avatar
    Brenda

    Sylvia, een tip; spuiten kunnen vervangen worden door zuigtabletten. De B12 wordt door het mondslijmvlies direct in het bloed opgenomen. Dat is een stuk prettiger dan spuiten. Ik doe het al lange tijd op deze manier (want ook een opname-probleem) en weet zo mijn B12 rond de 450 te houden met een dagelijkse 3000mcg-zuigtablet.

    1. Sylvia Sanders avatar
     Sylvia Sanders

     Hai
     Bij een opname probleem zullen pillen niet helpen. Mijn dochter is onder behandeling bij het b12 institute. En ik injecteer haar om de dag dus dat heeft haar opname probleem wel aan denk ik. Lees anders deze link even goed door ☺️

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: