ADHD medicatie voor kinderen en volwassenen

ADHD medicijnen worden vaak gebruikt bij patiënten met ADHD. Er zijn veel verschillende soorten en merken ADHD medicatie beschikbaar. Soms weet u gewoon niet meer wat moet zoeken. Om u als hulpzoekende wegwijs te maken staat hieronder een totaal overzicht van alle soorten ADHD medicijnen en merken die te verkrijgen zijn in Nederland en worden voorgeschreven bij de Diagnose ADHD.

verschillende adhd medicatie strips

Onderaan deze pagina een officieel overzicht van alle beschikbare ADHD medicatie in Nederland.

Methylfenidaat

Merknamen:

Dexamfetamine

Merknamen:

 • Amfexa
 • Elvanse
 • Dexamfetaminesulfaat capsules FNA

Atomoxetine

Merknamen:

Guanfacine

Merknaam:

 • Intuniv

Bupropion

Merknamen:

Officieel overzicht ADHD medicatie

Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder (ADHD) is een neurobiologische stoornis die gekenmerkt wordt door symptomen zoals aandachtsproblemen, hyperactiviteit en impulsiviteit. ADHD kan aanzienlijke gevolgen hebben voor het dagelijks functioneren van zowel kinderen als volwassenen. Gelukkig zijn er verschillende medicijnen beschikbaar die kunnen helpen bij het beheersen van de symptomen van ADHD. In dit artikel bespreken we een breed scala aan ADHD-medicatie, inclusief stimulerende en niet-stimulerende medicijnen, hun toepassingen en potentiële bijwerkingen.

Stimulerende medicatie:
Dit zijn de meest voorgeschreven medicatie in combinatie met een behandeling voor ADHD. Ze werken door het stimuleren van bepaalde delen van de hersenen die verband houden met aandacht en impulscontrole. Enkele veel voorkomende stimulerende medicijnen zijn:

Methylfenidaat:

 • Ritalin: Dit is een kortwerkende vorm van methylfenidaat en heeft een werking van ongeveer 3 tot 4 uur.
 • Concerta: Dit is een langwerkende vorm van methylfenidaat en kan tot 12 uur duren.

  Medikinet: Dit is vergelijkbaar met Ritalin en is beschikbaar in zowel kortwerkende als langwerkende vormen.

Dextro-amfetamine:

 • Dexedrine: Dit medicijn bevat alleen dextro-amfetamine en heeft een werking van 4 tot 6 uur.

Lisdexamfetamine:

 • Vyvanse: Dit medicijn wordt omgezet in dextro-amfetamine in het lichaam en heeft een langwerkende werking tot 12 uur.

Amfetamine gemengd zout:

 • Adderall: Dit medicijn bevat een combinatie van dextro-amfetamine en levo-amfetamine en is beschikbaar in kortwerkende en langwerkende vormen.

Niet-stimulerende medicatie:
Deze worden vaak gebruikt als alternatieve behandelingsopties voor mensen die niet goed reageren op stimulerende medicatie of die bepaalde bijwerkingen ervan ervaren. Enkele veel voorkomende niet-stimulerende medicijnen zijn:

Atomoxetine:

 • Strattera: Dit medicijn werkt door het verhogen van de beschikbaarheid van noradrenaline in de hersenen. Het heeft een langzame opbouw en kan enkele weken duren voordat het effect merkbaar is.

Bupropion:

 • Wellbutrin, Zyban: Hoewel oorspronkelijk ontwikkeld als antidepressivum, kan bupropion ook helpen bij het verminderen van de symptomen van ADHD.

Guanfacine:

 • Intuniv: Dit medicijn werkt door het beïnvloeden van de noradrenaline-receptoren.