Equasym XL

equasym-xl-medicatieEquasym XL is sinds 2007 in Nederland beschikbaar. Het medicijn is een langwerkende vorm van methylfenidaat en is speciaal ontwikkeld voor kinderen van 6 jaar en ouder met ADHD om de schooldag te overbruggen.

Werking van Equasym XL

Equasym XL bevat methylfenidaat, dezelfde werkzame stof als de ADHD-medicijnen Ritalin en Concerta. Equasym XL heeft echter een andere afgiftepatroon. De pillen bestaan voor 30% uit snelwerkend methylfenidaat en voor 70% uit methylfenidaat dat langzaam in het lichaam wordt afgegeven. Het middel is na 6 tot 8 uur uitgewerkt. Deze periode kan voor kinderen de schooldag overbruggen, maar volwassenen zullen wellicht 2 maal daags Equasym moeten innemen. De ervaring zal uitwijzen of combinaties van Equasym met Ritalin of Concerta de problemen kunnen ondervangen door het te vroeg uitwerken van Concerta bij een aantal patiƫnten.

Dosering / Inname Equasym XL

Equasym XL bestaat uit een capsule met korreltjes. De capsule kan opengemaakt worden, waarna de inhoud strooibaar is. De capsules of korrels mogen niet gekauwd of fijngemaakt worden, omdat anders teveel werkzame stof tegelijk vrijkomt. Equasym XL is beschikbaar in capsules van 10, 20 en 30 mg.
Prijs Equasym XL
De prijs ligt ongeveer drie keer zo hoog als het goedkoopste ADHD-medicijn Ritalin. Equasym wordt daarom niet volledig vergoed vanuit de basisverzekering, maar wel via de aanvullende pakketten van dezelfde verzekeringen die Concerta en Strattera vergoeden.
auteurs: arga Paternotte in Balans Magazine, nr. 4, 2007, aanvullingen over volwassenen met ADHD door Sandra Kooij
bronnen: adhdmagazine.nl psyq.nl

Reacties

Geef een reactie