Geregisseerde wanorde

ervaring adhd volwassene geregisseerde wanoOmdat ik vandaag weer een date had met de psychiater, heb ik afgelopen week weer een en ander moeten bijhouden. In tegenstelling tot de vorige keer ben ik helemaal niet zo ontspannen meer.
Met het idee om maar te stoppen met de Ritalin (het werkt toch niet!?) ben ik daar heengegaan. Helaas had hij een iets ander plan en gaan we van 2×10 mg naar 2×15 mg. De logica erachter ontgaat me enigszins, maar ik probeer rustig mee.
De onrust komt volgens hem door de te lage dosering. Hij noemt de Ritalin dan ook een symptoombestrijder, maar de ADHD drukt daar dwars doorheen. Het zijn inderdaad dezelfde klachten als eerst, maar dan in andere vorm.
De ’tornado’s’ en blackouts lijken continu aanwezig te zijn. Mijn hoofd voelt alsof het propvol zit en elk moment kan ontploffen. Daar word ik dan weer nerveus van, waardoor ik nog meer last krijg. Hallo vicieuze cirkel.Orde op zaken stellen

ordenenOok dacht ik dat ik alles perfect geordend had. ‘Waar ligt je diploma?’, vroeg hij. Wat een rot vraag, alsof iedereen gelijk weet waar dat ligt! Helaas weet ik ook niet meer waar mijn adressenboekje, rekeningen, belastingpapieren en verzekering dingen liggen. Ergens waar ik het ‘niet kwijt zou raken’. In een map waarschijnlijk, mij kennende. Nu heb ik welgeteld 34 mappen thuis vol met dingen die belangrijk zijn.
Tijdens het opruimen moest ik van diezelfde coach onderscheid maken tussen papieren die ik moest bewaren, en papieren die ik na het lezen weg kan gooien. Ik kan sowieso niets weggooien, dus alles van de afgelopen maanden heb ik ergens in een map bewaard. Maar welke?
Mijn werkkamer is inmiddels helemaal geen werkkamer meer, maar een uit de hand gelopen archief. Ik weet ook niet waar ik dan op moet ordenen. Een factuur van de verzekering, moet dat in de map ‘facturen’ of bij ‘verzekeringen’? En als ik het niet weet schuif ik het ergens in een van de twaalf andere mappen ‘nog te doen’. Hoe doen andere mensen dat?
Ik realiseer me ineens dat ik nog geen map ‘2015’ heb. Waar ligt alle post van januari dan? En heb ik alles wel betaald? Straks ben ik een rekening vergeten en krijg ik een vette boete en kan ik die ook niet betalen en word ik m’n huis uitgezet. Dat dus. Ik ga opruimen. En ordenen. Straks, als ik klaar ben met onterecht zielig doen, want hé, ik ben zo goed in ordenen.
Geschreven door Lotus van ADHDblog.nl

4 gedachten over “Geregisseerde wanorde”

 1. Hallo Lotus, het is inderdaad niet makkelijk door het bos de bomen te zien. Toch blijven proberen. Misschien helpt de verhoogde dosering..
  Heb je hulp van een vriend of echtgenoot om je papieren te ordenen?
  Desnoods worden de papieren geordend als jij er niet bij bent.. Klinkt misschien vervelend, omdat je waarschijnlijk “alle touwtjes” zelf in handen wilt houden, maar ik denk dat je niet wat zult missen.
  Die papieren die ÈCHT bewaard moeten blijven, worden ook bewaard, de rest is dan overbodig..
  Ik snap dat het lastig is, maar wie weet wat een rust je daarna in je hoofd krijgt als alles “op orde” is..
  Succes, D. Obdeijn

 2. Hoi Daniella, bedankt voor je reactie :). Ik ben inmiddels gestopt met Ritalin (zie mijn weblog:)). Ik woon alleen en mijn kat is administratief gehandicapt, dus alle administratie doe ik zelf anders gebeurt het helemaal niet. Naar aanleiding van mijn verhaal hebben enkele collega’s aangeboden me te helpen. Superlief, en voor het eerst ben ik op hun aanbod ingegaan. Het kan nu alleen maar beter worden dus.

 3. Hoi, waarom maar 2 keer Ritalin? Dan krijg je toch ergens op de dag een giga rebound?
  Ik ben ooit begonnen op 4x 10 mg maar dat was teveel.. ik werd er heel rigide van en emotieloos, nu slik ik al jaren 4 a 5x 5 mg per dag en dat gaat prima, mits ik alarmen zet om ze op tijd te nemen want van een rebound wordt niemand blij.
  Ook escitalopram heeft wonderen verricht bij mij in een lage dosis. De combinatie van die twee zorgen dat ik enigszins emotioneel stabiel ben en ik mij beter kan concentreren en organiseren. Maar dat blijft altijd een uitdaging als je ADHD hebt 😉
  Succes met je organisatorische rompslomp!

 4. Eigenlijk start je met ritalin/methylfenidaat, verder instellen van de medicatie doe je op het moment dat je de juiste dosis hebt gevonden die voor jou werkt.
  Omdat de bijwerkingen voornamelijk zorgen voor een ongezonde en vervelende dagstructuur (met inderdaad rebounds etc.) Kun je overstappen naar langwerkende medicatie. Het komt vaak voor dat ritalin maar een aantal uur werkt, soms neem je te laat in en heb je daar weer mee te kampen.
  Los van het verdwijnen van je hongergevoel, ontstaan van tics, verminderde weerstand (schimmels/droge huid) kun je op de lange termijn somber worden van dit middel. Ik ben overgestapt op conserta en moet zeggen dat dit meer rust geeft en een aantal vervelende bijwerkingen zijn verdwenen.
  Ik slik daarnaast een multi vitamine (rauw en zonder E nummers ) dit compenseert de afbraak van weerstand door de Concerta. Probeer zo min mogelijk ontvettende vitamines te nemen. Zoals vitamine A en D.
  Klinkt vreemd, maar ADHD hersenen hebben vetten nodig.
  Groetjes Esther

Geef een reactie