moeder met drukke kinderen

Help! Mijn kind is zo druk…

Even serieus hè, soms vraag ik me oprecht af, waar haalt mijn dochter (7 jaar) al die energie vandaan? In deze blog staan 4 stappen beschreven hoe jij om kunt gaan met een kind dat veel energie heeft, en hoe je kan voorkomen dat je jezelf voorbij loopt of uitgeput raakt.


hele drukke kinderen

Stuiterbal

Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat is ze in de weer. Ze zit boordevol energie. Heeft 1001 plannen en ideeën. Mijn dochter weet precies wat ze wil en hoe ze het wil, en zal er alles aan doen dat het ook op die manier gebeurt. Ze gaat aan een stuk door. Ik snap soms serieus niet hoe ze het volhoudt. Wat zou het toch fijn zijn als er een ‘uit-knopje’ bestond. Voor ons als ouders, maar misschien ook wel voor haarzelf 😉.

Slaap ellende

Want slapen gaat de laatste tijd ook niet zo best. In slaap vallen is de eerste uitdaging. Ze komt rustig 5 keer naar beneden omdat ze ECHT ECHT ECHTTT niet kan slapen… (nee gek hè als je steeds naar beneden komt). En als ze eenmaal slaapt, wordt ze ’s nacht of ’s ochtends heel vroeg wakker, door een nare droom of omdat ze (surprise!) wéér niet kan slapen. Ik zie regelmatig tijden van 4 of 5 uur ’s ochtends voorbij flitsen. Niet echt bevorderlijk voor onze eigen nachtrust! En ook niet het tijdstip dat het oké is om al aan de dag te beginnen…

Uitgeteld op de bank

uitgeput op de bank

Maar als ze dan op bed ligt, hebben we eindelijk even rust… Heerlijk! Bijkomen van een drukke dag. Ik denk dat dit voor veel ouders heel herkenbaar is. Je bent kapot. Ligt uitgeteld op de bank. Oef! Het is weer gelukt. Je hebt vandaag weer overleefd. Iedereen heeft gegeten en gedronken. De keuken is weer netjes (soort van). En met een bak chips of reep chocola, zit je eindelijk ff rustig op de bank. Doelloos door je telefoon te scrollen of lekker een serie te bingewatchen op Netflix. Je alvast mentaal voorbereiden op de dag van morgen… want dat zal vast ook weer pittig worden.

Klinkt dit herkenbaar?

Verlangen

Soms verlang je er stiekem misschien naar dat je kind wat minder energie zou hebben. Niet omdat je het hem niet gunt, maar gewoon omdat het best vermoeiend is heel de dag zo’n stuiterbal. Jouw energievoorraad is nou eenmaal niet onbeperkt. Je bent ook maar een mens, geen machine! En dat is oké. Maar wat als ik je vertel dat het ook anders kan? Met minder weerstand. Zodat het jou minder energie kost. En zodat je er misschien zelfs wel van kan genieten en er plezier in hebt!


4 stappen om om te gaan met een ‘druk’ kind

De eerste stap is acceptatie

Het is niet altijd leuk of makkelijk als je kind zoveel energie heeft dat je hem bijna niet kan bijhouden. Maar je kindje zit nou eenmaal zo in elkaar. En eigenlijk is dat ook heel mooi. Want wist je dat het echt een kwaliteit is? Zoveel levensenergie, enthousiasme en passie hebben en weten wat je wilt. Dat is iets om trots op te zijn! En je kan het ook niet veranderen, het is nou eenmaal zo. Dus daarom is het belangrijk om dit een plek te geven. Je er niet tegen verzetten, maar het accepteren en omarmen dat je kind zo in elkaar zit.

druk kind met ADHD voetballen

De tweede stap is incasseren

Je had het misschien liever anders gewild. Een lekker rustig kindje, die altijd luistert en doet wat jij zegt. Maar de situatie is nou eenmaal anders. En ja dat is soms best pittig. Je mag er ook een beetje van balen. Dat is oké. Voel het maar gewoon. Dat is incasseren.

Stap 3 is transformeren

Je weet inmiddels dat je jouw kindje niet kan veranderen. En dat hoeft ook niet. Nu kan je kijken hoe je de situatie kan ombuigen en leren om mee te bewegen met je kind. Een kind wat druk is krijg je namelijk niet zomaar rustig. Wat je wel kan doen is helpen om de energie kwijt te raken! Ga lekker naar buiten. Even uitrazen. Hardlopen, voetballen, skaten, of lekker steppen (desnoods ga jij mee op de fiets ernaast). Of bedenk een leuke speurtocht of andere uitdaging voor je kind waarin hij zich helemaal kan uitleven. Bouw een parcours in huis, een gave tent met alle kleden die je kan vinden, of laat je kind jouw helpen met een intensieve taak (zoals de was vouwen, badkamer schoonmaken of zijn eigen bed verschonen). Werkt dat allemaal niet? Ga dan gewoon samen slaan op een kussen of boksbal, of keihard achter elkaar aan rennen, om zo de spanning en energie los te laten. Op deze manier kan je kind zijn energie een beetje kwijt raken en heb je ook nog eens een leuke tijd samen! En het zou zomaar kunnen dat als je kindje kan ontladen, hij daarna lekker rustig gaat spelen en even een momentje voor zichzelf pakt.

blije moeder en dochter

Stap 4 is erkenning geven aan je kind

Tot slot is het belangrijk dat je kindje zich gezien en gehoord voelt door jou. Dit kan door middel van erkenning geven. Hiermee laat je zien dat het gevoel en de emoties van je kind ertoe doen. En kan eventuele (oplopende) spanning weer zakken.

Je kan bijvoorbeeld zeggen:

Wat heerlijk hè? Om zoveel energie te hebben?!

Of:

Zo, jij hebt echt veel energie hè?

Het is een kwaliteit en dat mag je kind van jou leren.

Vervolgens kan je vragen hoe dat voelt, om zoveel energie te hebben.

Hoe voelt dat? En waar voel je dat in je lichaam?

Op deze manier bevorder je het lichaamsbewustzijn van je kindje. Grote kans dat je nu een heel andere sfeer en veel meer ontspanning voelt, zowel bij jou als bij je kind. Probeer het maar eens!

Deze uniek geschreven blog voor ADHDblog is geïnspireerd door mijn mentor Janneke van Olphen, psycholoog NIP en specialist in hoogsensitiviteit en hooggevoeligheid.



Reacties

2 reacties op “Help! Mijn kind is zo druk…”

  1. Sanne avatar
    Sanne

    Mooi geschreven weer, ik hoop voor de juf dat onze kids niet naast elkaar in de klas zitten…
    Wat ik wel weet is dat ze beide een hoop moois brengen in de klas, want energie brengt ook vrolijkheid met zich mee!

    1. Eva Pols - Weijs avatar
      Eva Pols – Weijs

      Dank je wel Sanne! Hihi, ja ik snap je helemaal 😉 En zeker weten dat het ook veel plezier brengt. Mooi gezegd!

Geef een reactie


%d bloggers liken dit: