Ik heb autisme: mijn ervaringen en succesvolle ontdekkingsreis

Ook ik heb autisme en deel in deze blog mijn eigen persoonlijke ervaringen met Autisme. Mijn naam is Lisa Louws, ik ben 21 jaar en ik ben een derdejaars studente Pedagogiek. Ik heb PDD-NOS, een vorm van autisme. In mijn vrije tijd schrijf ik graag en werk ik aan mijn blog, genaamd Autisme positief bekeken. In mijn blogs vertel ik hoe ik mijn autisme beleef en wat voor invloed mijn autisme heeft op mijn dagelijks leven.

Ik heb Autisme ofwel PDD-NOS diagnose

De diagnose PDD-NOS werd bij mij al gesteld voordat ik naar de basisschool ging. Ik kwam op een reguliere basisschool terecht en heb daar een hele fijne tijd gehad. Ik heb me in die tijd ook nooit anders gevoeld, vandaar dat mijn ouders hadden besloten om mij in die tijd nog niks over autisme te vertellen.

Prikkels en overprikkeling

Na de basisschool volgde mijn eerste middelbare school. Inmiddels was ik bekend met autisme, maar moest ik zelf nog uitvinden welke aspecten van autisme op mij van toepassing waren.

Dit was het begin van de, zoals ik het weleens noem, ontdekkingsreis. Ik zat in de brugklas op een hele andere school met veel nieuwe klasgenoten en ook gelijk veel meer prikkels. Dat was ik niet gewend! Ik ontdekte dat ik best gevoelig ben voor geluidsprikkels en drukke ruimtes met veel mensen.

Sociaal sterk geworden

Op sociaal gebied bleek ik ook niet heel handig te zijn, ik durfde nauwelijks een gesprek met een ander aan te gaan. Maarja… ik moest toch wat, want ik zat midden in de drukte met allemaal nieuwe mensen. In de jaren die volgden heb ik hiermee leren omgaan en ben ik gegroeid van een verlegen brugklasser naar een zelfverzekerde examenleerling. Het was een mooie tijd waarin ik duidelijk socialer ben geworden.

Schrijven over autisme

Toen volgde mijn tweede middelbare school. Na 4 jaar mavo was ik klaar om naar de havo te gaan. Het was een grote overstap, maar ik heb uiteindelijk ook mijn havodiploma in twee jaar gehaald. In die tijd heb ik ook meer vrienden gemaakt, waarvan ik er een aantal nog regelmatig zie.

Op mijn vijftiende was ik begonnen met schrijven over mijn autisme en vanaf mijn zeventiende schreef ik steeds meer in verhaalvorm. In deze tijd schreef ik ook rapteksten, waarvan ik er één had geschreven over mijn autisme. Uiteindelijk heb ik met die tekst op het podium gestaan. Ik vond het zeer spannend maar het was een hele toffe ervaring!

Studeren

Na het behalen van mijn havodiploma ben ik begonnen aan mijn studie Pedagogiek. Op dit moment zit ik alweer in het derde jaar, de tijd gaat snel! Tijdens deze studie ben ik ook begonnen met bloggen, wat ik nu zo’n anderhalf jaar doe. Het schrijven van mijn blogs is voor mij de ideale manier om mijn gedachten op orde te krijgen.

Een studie volgen in Amsterdam (veel prikkels) en daarnaast een stage hebben voor vier dagen in de week valt niet altijd mee, vandaar dat ik schrijven echt heerlijk vind. Wanneer mijn hoofd vol zit, schrijf ik voor mijn gevoel de beste teksten. Zit er toch nog een voordeel aan het hebben van een vol hoofd 😉.

Voordelen van autisme

Ik probeer altijd de voordelen te zien van mijn autisme, want ik vind dat er al genoeg aandacht wordt besteed aan wat iemand met autisme allemaal zou moeten ‘mankeren’. Door middel van mijn blogs wil ik laten zien dat je best goed kan leven met je autisme en dat autisme niet per definitie iets verkeerds is.

Het hebben van autisme is soms lastig, dat moet ik toegeven, maar ik zou het zo mooi vinden als er wat meer positiviteit en begrip zou komen rondom autisme.

Sinds ik op een open manier blog over mijn ervaringen heb ik vele mooie kansen gekregen. Zo heb ik een ontmoeting gehad met andere vrouwen met autisme en heb ik een podcast op mogen nemen. Het mogen schrijven van deze ‘Ik heb autisme’ blog is ook een hele mooie kans die ik heb gekregen!

Meer begrip voor mensen met Autisme

Ik vind het onwijs gaaf dat ik mensen heb gevonden die ook strijden voor meer begrip rondom autisme, want meer begrip is echt wel nodig. Meer begrip kweken voor autisme kan je moeilijk in je eentje bereiken, vandaar dat ik het zo tof vind dat ik via mijn blog anderen ontmoet die dezelfde missie hebben. Ik geloof erin dat er door meer openheid ook meer begrip zal komen.

Samen maken we het verschil!


Reacties

Eén reactie op “Ik heb autisme: mijn ervaringen en succesvolle ontdekkingsreis”

  1. Ik heb zelf ook autisme en lees veel kenmerken die jij omschrijft.

    Leuk om ervaringen van andere autisten te lezen. Herkenbaar.

    Joyce

Geef een reactie