Nederlanders zijn dol op koffie. Van alle geconsumeerde dranken staat koffie ver bovenaan, bovenaan zijn we de mondiale koploper: in geen enkel ander land wordt zoveel koffie gedronken als hier. Op zich is dat niet zo heel vreemd, het zwarte goud heeft tal van voordelen en vooral voor de gemiddelde ADHD’er is koffie een ware uitkomst!
Koffie kan ADHD-klachten verminderen
Als je ooit de vraag hebt gesteld waarom we zoveel koffie drinken, is hier het antwoord. Het zorgt ervoor dat we een stuk alerter zijn, ons beter kunnen concentreren en veel energieker zijn. Prima voordelen dus, maar er is meer positiefs te melden. Koffie beïnvloed namelijk ook een tweetal neurotransmitters die vooral voor ADHD’ers belangrijk zijn: dopamine en noradrenaline. Terwijl een te grote hoeveelheid cafeïne bij ‘normale’ mensen juist kan zorgen voor een toename van angstgevoelens, is er bij mensen met ADHD juist iets heel anders aan de hand.
Invloed van cafeïne op ADHD
Cafeïne wordt als een stimulerend middel beschouwd. Het heeft onder andere invloed op de werking van het zenuwstelsel en het stimuleert de aanmaak van dopamine. Niet geheel onbelangrijk: dopamine is betrokken bij veel processen. Zo heeft dopamine invloed op de mate van concentratie en zorgt het voor een betere focus. Twee zaken waar ADHD’ers dagelijks mee te maken hebben. Cafeïne zorgt er daarnaast voor dat je iets energieker bent en minder snel vermoeid raakt. Overigens is het niet alleen maar positief. Zo kun je door een te grote hoeveelheid cafeïne ook moeite hebben om in slaap te komen. Als dus van nature al last hebt van slapeloosheid, dan kan cafeïne dit juist verergeren. Dat is overigens geen loze kreet, slaaptekort kan juist vervelende gevolgen hebben:
- prikkelbaarheid
- toegenomen vergeetachtigheid
- moeite met concentreren of stilzitten
- moeite met het beheersen van emoties
Op basis van het bovenstaande is het dus raadzaam als er sprake van ADHD, om de inname van cafeïne te beperken tot de ochtenduren. Voor het slapen gaan is het dus zeker niet aan te raden.
Verminderde bloedtoevoer naar de hersenen
Naast de bekende voordelen van cafeine, is er nog een ander, minder bekend effect. Het is namelijk een vasoconstrictor. Dat betekent niks anders dan dat cafeine zorgt voor een verkleining van de bloedvaten. Terwijl dit in een gewone situatie kan leiden tot hoofdpijn, hebben veel mensen met ADHD hier juist profijt van. De verminderde bloedtoevoer beperkt namelijk ook de activiteit van de hersengebieden die betrokken zijn bij ADHD. Met andere woorden, het gebruik van koffie zorgt er voor dat de scherpe kantjes van ADHD ervan af gaan. Die gebieden zijn dus minder actief waardoor het geheel beter kan functioneren.
Cafeïne verbetert concentratie
Zoals bekend speelt dopamine een belangrijke rol bij ADHD. Terwijl het voor mensen zonder ADHD juist belangrijk is dat het dopamineniveau binnen bepaalde marges blijft, is het in het geval van ADHD vaak te laag. In die situatie werkt cafeine als een wonderbaarlijk middel: het stimuleert namelijk de aanmaak van dopamine. Overigens is die werking juist wat Ritalin ook doet. ADHD’ers die graag koffie lusten zullen dus vergelijkbare effecten merken.
Een vergelijkbare eigenschap zien we ook terug op het gebied van de concentratie.Het stimulerende karakter van cafeine heeft namelijk ook tot gevolg dat de concentratie verbetert., vergelijkbaar met het effect van amfetamines zoals Ritalin.
Nu is het niet zo dat je koffie plotseling kan gaan gebruiken ter vervanging van de reguliere medicatie om ADHD te behandelen. Het effect van cafeine is daarvoor te gering. Vooral voor kinderen kan het gebruik van cafeine juist schadelijk zijn voor hun ontwikkeling.
Cafeïne gebruiken met ADHD-medicijnen
Hoe verleidelijk het misschien ook is om afgaande op bovenstaande een kopje koffie extra te nemen, het is niet aan te raden. Als je ADHD hebt en je gebruikt medicatie, dan kan de cafeïne juist het effect versterken. Het is onnodig om te stellen dat zoiets onwenselijk is. Je krijgt dan, zoals men dat in medische termen noemt, te maken met een synergetisch effect. Twee geneesmiddelen met een stimulerend effect, versterken elkaar. Als ADHD’er zul je dus veel duidelijker de impact van de cafeïne voelen.
Geef een reactie