Lotgenotengroep voor ouders en verzorgers van kinderen met ADHD en autisme

Lotgenoten groep voor ouders van kinderen met ADHD en ASS. Hallo, ik zal me even voorstellen: Jessica Westenberg, 43 jaar, moeder van 2 zoons met beide de diagnose ADHD en zelf ook gediagnosticeerd met ADHD.

In het dagelijks leven werk ik 32 uur per week bij Action. Super leuk en meestal erg druk.

Ook redigeer ik graag in mijn vrije tijd. Een vriendin van mij heeft een boek en een e-boek geschreven en die heb ik beide geredigeerd. Ook schrijft ze blogs voor haar pagina op Facebook en die redigeer ik ook. Voor wie het leuk vindt: Saskia’s schrijfsels.

Daarnaast doe ik vrijwilligerswerk bij Mystiek theater te Enschede. Ik ben actrice in de horrorshow. Om de week kan ik meedoen met de shows. Mijn ex-man en ik hebben namelijk een co-ouderschap en dat betekent dat ik de vrijheid ook heb om dit geweldige vrijwilligerswerk te kunnen doen. Het is een fantastische uitlaatklep en ik word continu uitgedaagd om mezelf nog beter te maken.

Daarbij komt ook nog eens dat ik mijn vriend daar heb leren kennen. Sinds ze hebben gezien hoe een chemie er is tussen ons spelen we samen; Igor en de meester. Ook verzinnen we soms zelf typetjes voor op een festival of Halloween.

Afgelopen november heb ik gereageerd op een oproep van Rumag voor acteurs voor hun kerstvideo’s. Een paar dagen later bleek dat ik was uitgekozen om de rol van moeder op me te nemen. Omdat ze nog wel wat acteurs konden gebruiken, ben ik met 2 collega’s van Mystiek naar Amsterdam gegaan voor de opnames. Geweldige dag gehad en ontzettend gelachen daar. De 6 filmpjes zijn rond december uitgezonden op Facebook en Instagram. De laatste van de 6 is mijn video en ik ben megatrots op het resultaat.

Lotgenoten groep voor ouders van kinderen met ADHD en ASS

Ik schrijf deze blog omdat Coen Olde Bijvank, oprichter van ADHD Blog Nederland mij vroeg mij, omdat ik de oprichter en beheerder ben van de Facebookgroep Ouders en verzorgers van kinderen met ADHD en autisme.

Inmiddels alweer meer dan 6000 leden!

Toen ik deze pagina 3 jaar geleden begon, was dat met het doel om elkaar te kunnen helpen, naar elkaar te luisteren en elkaar te adviseren. Ik had namelijk een oudercursus gevolgd over Autisme en ADHD en ik merkte dat ik veel meer had aan de verhalen van de andere ouders, dan aan de begeleiding van de zorginstanties. Er is zoveel herkenning en natuurlijk is ieder kind anders, maar soms kunnen hele kleine dingen waar jezelf niet meer aan denkt juist dat verschil maken.

Besloten ADHD en autisme groep voor ouders

De lotgenoten groep is besloten, dus men kan jouw berichten en reacties alleen lezen, als men zelf lid is van deze groep. Ik had er zoveel werk mee dat ik nu 2 medebeheerders heb: Jet en Janine.

Jet is een oud-collega van heel lang geleden, moeder van 3 kinderen met ASS en ze is werkzaam in de jeugdzorg.

Janine is mijn vriendin, moeder van 2 kinderen met ASS en haar jongste zit bij mijn jongste in de klas.

Lidmaatschapsverzoeken en nieuwe berichten worden allemaal eerst door ons handmatig gekeurd om de kwaliteit van de lotgenotengroep hoog te houden.

We weren alle vragen (veelal van studenten en ziekenhuizen) voor onderzoeken, reclames, verkooppogingen en abracadabra gedoe. Daarmee bedoel ik ontstoren, oliën en andere zweverigheid.

Moeder en zoons met ADHD diagnose

Toen de oudste was geboren had ik meteen het gevoel dat er iets niet klopte. Onze vrienden hebben in hetzelfde jaar een kind gekregen en het was zo anders… Op de peuterspeelzaal liet hij zulk afwijkend gedrag zien, dat er een orthopedagoog kwam kijken en hij heeft het reguliere onderwijs nooit gezien van binnen.

Asperger met kenmerken van ADHD

De uiteindelijke diagnose kreeg hij op 6 jarige leeftijd; syndroom van Asperger met kenmerken van ADHD. Aangezien hij behoorlijk impulsief is en totaal geen concentratie heeft, hebben we hem al vanaf zijn 6-de aan de methylfenidaat.

Geen medicatie

De jongste was zo anders. Maar die liet op de peuterspeelzaal ook afwijkend gedrag zien. Omdat de oudste zo druk, impulsief en luidruchtig is, hebben we het bij hem niet zo snel in de gaten gehad. Hij heeft de ADHD diagnose, maar hij krijgt geen medicatie. We hebben verschillende soorten geprobeerd, maar hij heeft last van een paradoxale werking. Oftewel hij wordt nog drukker, impulsiever etc dan hij al is.

Wel medicatie

Toen beide zoons ADHD bleken te hebben, heb ik om een verwijzing gevraagd bij de huisarts. Was die drukte in mijn hoofd dan misschien niet normaal? Zijn andere mensen niet razendsnel afgeleid door geluiden en verveling? Kunnen die hun sleutels wel vinden?

Na een aantal sessies bleek ik ook ADHD te hebben.

Ik mocht ook methylfenidaat proberen en er ging een wereld voor me open. Een rustige wereld. Ineens maakte ik taken af en kon ik me langer dan 10 seconden concentreren op mijn gesprekspartner. Maar ook de creatieve ingevingen bleven gewoon en ik kreeg geen rebound of iets dergelijks. Sinds 6 jaar is er rust in mijn hoofd.

Positieve aandacht voor ADHD en Autisme

Wat ontzettend fijn is de laatste tijd is de aandacht die ADHD en ASS krijgen door bijvoorbeeld ADHDennis en de film Mind my mind. Ik merk toch dat mensen je raar aankijken als je zegt dat je ADHD of ASS hebt. Net alsof je dan niet goed wijs bent ofzo. Al moet ik zeggen dat ik er ook graag grappen over maak.

Dan zeg ik tegen mijn bedrijfsleider dat hij altijd nog kan proberen om subsidie voor me aan te vragen ofzo. Of als iemand heel druk doet: “Goh, ik heb daar pillen voor.” Er zijn ook heel veel voordelen van ADHD.

Creatief zijn in het theater is het mooiste wat me ooit is overkomen. Ik zing zelfs! Bedenk graag nieuwe dingen en rollen. Logisch nadenken is ook typisch iets wat ik fantastisch vind om te doen. Als je een probleem hebt met bijvoorbeeld je auto, dan denk ik graag met je mee wat het zou kunnen zijn. Niet dat ik verstand heb van auto’s, maar ik weet een beetje hoe zo’n ding werkt en dan kom ik er vaak wel uit.

Wat Pippi Langkous altijd zei, is op mijn lijf geschreven: Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan. Zo probeer ik mijn zoons ook op te voeden.

Niet in het verdomhoekje gaan zitten en zielig doen, “want ik heb ADHD”, maar aanpakken en als het niet lukt om hulp vragen. Je hebt ADHD, maar je bent geen AD(H)D.


Reacties

Geef een reactie