Psycho-educatie uitleg en behandeling bij AD(H)D

Psycho-educatie wordt vaak aangeboden voor mensen die de diagnose ADHD of autisme hebben gekregen. Een psycho-educatie behandeling bestaat voornamelijk uit 3 elementen: goede voorlichting over de diagnose, tips en trics hoe je het beste om kunt gaan met de diagnose en accepteren van de diagnose. In een psycho educatie behandeling komt het er op neer dat iemand leert wat zijn of haar individuele sterke en zwakke eigenschappen zijn en wat hij of zij nodig heeft om goed te kunnen functioneren binnen de maatschappij.

psycho educatie behandeling en therapie
Psycho-educatie kan in groepsverband of individueel.

Ook het maken van realistische en doelgerichte toekomstplannen (bijvoorbeeld als het gaat om werk of relaties) hoort bij de psycho-educatie behandeling en werkt in de praktijk vaak erg effectief. Behalve aan de persoon met AD(H)D of autisme wordt psycho-educatie ook meestal gegeven aan de partner van iemand met een diagnose of ouders van kinderen met ADHD.

PE groep voor mensen met ADHD

Psycho-educatie wordt ook ingezet in groepsverband bij volwassenen met ADHD, maximaal 6 personen in een groep. Zo kan de volwassene met een diagnose leren van zijn of haar lotgenoten.