Rust, regelmaat en reinheid.. "Ik heb de meivakantie overleefd.."

Waarom rust, regelmaat en reinheid (de drie r’s) erg belangrijk voor je zijn. De eerste schooldagen zitten er weer op na 2 weken meivakantie. En de vlag hing uit. Ik wilde eigenlijk een dansje doen, maar dat deed ik niet want ik ben te moe.
Moe na 2 weken lang elke 5 seconden mama te horen. Moe van een poging tot op vakantie gaan waarna we beiden niet meer te genieten waren. Moe van dingen verzinnen die we konden doen omdat het alweer regende. Moe van alle woedeaanvallen van zoonlief. Moe gewoon moe.
Toen ik zelf klein was, was ik gek op vakantie. De teugels werden flink losgelaten en ik speelde hele dagen buiten. Ook ging ik er samen met mijn moeder vaak op uit. We fietsten een eind, of we gingen winkelen. We keken samen films en hadden dikke pret. Dit is dus mijn referentiekader, en nog steeds denk ik steeds dat een vakantie zo zal zijn. Mis!

Structuur valt weg..

Wanneer wij vakantie hebben, hebben we het beiden moeilijk omdat de structuur van school wegvalt. Ik heb de neiging om eerst eens te luieren en dan te bedenken wat we gaan doen. En het liefst voer ik het daarna gelijk uit. (Impulsief? Welnee). Zoonlief wil vooral 24/7 volledige aandacht van mij, en vindt het lastig aan te geven wat hij nou graag zou willen doen. En ook alleen spelen vindt hij lastig. Best jammer als je enig kind bent, en ook je vriendjes op vakantie zijn. En die vervelende moeder wil af en toe ook nog eens werken of even iets voor zichzelf doen. Hoezo?

De bom barst

Tegen het einde van de vakantie barstte de bom. We waren naar de bioscoop geweest en liepen door de stad naar de fiets. Vanuit het niets werd hij kwaad en begon me te slaan en kopstoten te geven. Zo midden in de stad tussen de mensen. Ik nam hem apart en probeerde hem te kalmeren. Even leek dit gelukt en liepen we verder. Ik bedacht dat ik nog even een boodschap wilde doen en ging samen met hem de supermarkt in. Ook daar waren de oren van zoonlief verstopt, of misschien gewoon helemaal niet aanwezig. Toen we de winkel weer uit gingen ging hij opnieuw helemaal door het lint. Ik onderhandel niet met terroristen, dus gingen we zonder dat we patatjes gingen eten de fiets op naar huis. Ik heb 20 minuten lang een sirene achter op mijn fiets gehad.
Helaas ging het verkeer er niet sneller door. Eindelijk thuis gekomen kon ik niet meer. Ook ik barstte in tranen uit en ik stuurde hem even naar zijn kamer, zodat ik niet zelf ook door het lint zou gaan. Ik belde mijn moeder, en na 3 kwartier van troostende woorden, en de verzekering dat ik geen slechte moeder ben, droogde ik op en maakte ik een plan.

Structuur aanbrengen

Vakantie als in hoe vakantie volgens mij had moeten zijn werkt duidelijk niet voor ons, dus bracht ik structuur aan in onze dagen. Ik plande met behulp van een programma waarin je een dagschema met pictogrammen kan maken de gehele volgende dag in. Ook maakte ik huisregels, en maakte deze zichtbaar door ook deze in pictogrammen te vertalen. Voor mijn gevoel kon het niet saaier worden, maar zoals het nu ging kon het ook niet. Op hoop van zegen.

Rust, regelmaat en reinheid

Ik legde zoonlief uit wat alles betekende, en vertelde hem dat hij elke handeling af mocht vinken. Zijn gezicht begon te glunderen en ik zag de rust in zijn lichaam terugkeren. We draaiden het programma van de dag af, zonder problemen! De dag erna en alle verder opvolgende dagen had ik mijn vrolijke, lieve, en soms een beetje ondeugende kind weer terug! Wat een geluk!
Rust, regelmaat en reinheid zijn dus essentieel. Precies wat grootmoeder vroeger al voorschreef. Die oma’s zijn zo gek nog niet. Mijn oma heeft er op deze manier 5 grootgebracht.

Tip voor ouders en verzorgers

Ik wil ouders van kinderen met ADHD een hart onder de riem steken. Je bent geen slechte ouder. Je doet tenslotte je stinkende best. Onze prachtige, gevoelige kinderen hebben gewoon behoefte aan duidelijkheid. Wanneer de structuur en duidelijkheid wegvalt raken ze in de war. En als ze in de war raken kunnen ze uiteindelijk ontploffen. Laat de ideeën los van hoe het zou moeten zijn, en kijk naar wat er bij jullie gezin past. Dat zorgt ervoor dat iedereen van de vakantie kan genieten.
Ik ga zorgen dat er ook voor de grote vakantie straks een plan ligt. En die pictogrammen? Die houden we erin!


Reacties

2 reacties op “Rust, regelmaat en reinheid.. "Ik heb de meivakantie overleefd.."”

 1. Denise avatar
  Denise

  Herkenbaar! Welk programma gebruik je voor het maken van een dagschema?

  1. Hoi Denise,
   Ik gebruik autiplan om een dagschema te maken. Het is een gratis programma met heel veel functies. Het werkt hier echt als een trein. Ik kan het iedereen aanraden.
   groetjes Lotte

Geef een reactie