Trots op mijn zoon met ADHD!

trotsMijn Zoon, nu 5.5 jaar zit al vanaf zijn 3e levensjaar aan de Medicatie, eerst de Ritalin, nu al weer een tijdje aan de Concerta, op dit moment de 27 mg.


Mijn kleine kereltje was 3 jaar en hij kon amper praten, was altijd druk, stuiterde door het huis heen maar het is en blijft mijn lieveling. Hij kwam even naast me zitten en vertelde me: Mama, het is zo druk in mijn hoofd. Op dat moment ben ik aan de bel gaan trekken bij in eerste instantie de huisarts, zij stuurde ons al snel door naar de GGZ instelling, en hij werd ondertussen door de huisarts op de Ritalin gezet.

Medicatie: een wereld van verschil

Het eerste 1/4 tabletje gaf een wereld van verschil. Ons kleine ventje ging aan tafel zitten om te kleuren! En de potloden vlogen niet door de kamer! Wat een verademing! en wat een wondermiddel.Helaas kwam daar al snel verandering in. Toen mijn kleine kerel 3 maanden aan de Ritalin zat merkte we dat ie wel heel veel tics ging vertonen.. Trekken met zijn ogen, armen en benen ongecontroleerd bewegen etc.

Altijd bewegen

Zelfs in zijn bed lag hij niet stil, zijn vingers móeten bewegen. Wij weer terug naar de huisarts en die schreef Concerta 18 mg voor. Dit ging een heel stuk beter. De Tics verdwenen groot en deels en ondertussen waren we opgeroepen bij de GGZ voor een intake. Daar werd ons gelijk al verweten dat ons kind medicatie kreeg. Ondertussen was onze zoon al 4.5 jaar.

Nadat ze een heel pakket opentrokken van onderzoeken die ze wilden doen gingen we de molen in met hem. De GGZ wilde onderzoeken doen omdat ze ervan overtuigd waren dat hij geen ADHD had maar een vorm van autisme.

Wat ze dan enkel niet konden plaatsten is dat de medicatie dan wel zijn werk deed. Hierdoor kregen wij thuisobservatie, 3 keer zou deze dame komen en voor de laatste keer vroeg ze of wij onze zoon medicijnvrij wilde houden voor die dag. Zo gezegd zo gedaan, voor onze zoon was dit heel vervelend, hij werd weer “heel druk in zijn hoofd” op school was hij niet meer te houden, en bij ons was het niet veel beter.

Uiteindelijk kwam de vrouw van het observatieteam en die zag binnen 5 minuten een wereld van verschil met en zonder medicatie. Gelukkig mocht hij toen weer een halve ritalin hebben die hem al snel rustiger maakte.

Onderzoeken

Na alle onderzoeken die mijn kereltje heeft moeten ondergaan kwam de uitslag: Geen autisme, Wél ADHD met een erg hoor IQ. Zijn IQ is gemeten op 127. Voor een kind van bijna 5 erg veel. Ondertussen ging het slechter met zijn medicatie, hij werd weer erg druk, en gaf dit ook zelf weer aan, wij weer terug naar de kinderpsycholoog en ze heeft uiteindelijk zijn medicatie op moeten hogen naar Concerta 27 mg.
In eerste instantie wilde ze dit niet, maar na een gesprek 1 op 1 met onze zoon zag ook zij in dat we dit in zijn belang overwogen en niet in ons eigen belang.


Vanaf dat moment zat hij dus op de Concerta 27 mg. Erg veel voor een kereltje van 5. Maar een andere oplossing was er niet. Nu merken we dat de Concerta 27 weer niet voldoende doet maar wij willen hem zelf niet nóg hoger zetten, dat is echt niet verantwoord.

Contact met GGZ

Dus hebben we weer contact opgenomen met de GGZ om te vragen wat nu verder te doen. Hier liepen we tegen een muur aan! Het was echt ongelooflijk. Je gaat ervan uit dat ze in het belang van het kind denken en dat was dus echt niet zo! Uiteindelijk zijn we weer terug gekomen bij de huisarts en die heeft het een en ander uitgezocht. Een aantal weken geleden belde ze op of we op korte termijn langs wilde komen om te praten over onze zoon en zijn medicatie.

Nadat we er een aantal dagen later kwamen hebben we te horen gekregen dat mijn zoon (een roodharige) last heeft van zijn haarkleur. Het schijnt medisch bewezen te zijn dat mensen (jong en oud) met rood/oranje haar sneller wennen aan medicatie, hierdoor moet je iedere keer de dosis ophogen. Achteraf gezien had ik het kunnen weten.

Probleem?

Ik heb zelf hetzelfde probleem. Enkel valt het niet zo op, aangezien ik mijn haar verf. Na veel nagezocht te hebben kwam mijn huisarts met het voorstel om onze zoon op doordeweekse dagen Concerta 27 mg te blijven geven en in de weekenden terug te zetten op de Ritalin.
De tics moeten we dan op de koop toenemen maar het is wel een manier om hem niet te snel te laten wennen aan de medicatie. Mocht het in de toekomst niet voldoende blijken te zijn kunnen we op de dagen dat hij alleen de ochtenden naar school moet (woensdag en vrijdag) terug gaan naar Concerta 18 mg. Tot nu toe is dat niet nodig!

Ritalin

Mijn zoon krijgt nu sinds 3 weken in de weekenden Ritalin en ik heb weer een heerlijk mannetje thuis wat gelukkig is, met zichzelf kan leven, en weer heerlijk in zn vel zit! Wel heb ik nog een gesprek aangevraagd met alle betrokken medewerkers van de GGZ omdat ik wilde weten waarom wij zo tegen gewerkt werden in ons spinnenweb met onze zoon. Het enige antwoord wat hun gaven was: Uw zoon is te jong voor medicatie, en zou eigenlijk NIETS mogen krijgen.

Op mijn vraag of ik mijn kind dan tot zijn 6e levensjaar maar ongelukkig moest laten zijn heb ik nooit geen antwoord gekregen. Hoeveel onbegrip ik ook uit mijn omgeving heb gehad, iedereen ziet nu wat wij bedoelde, hoe mijn zoon positief is veranderd en bovenal gelukkig is!

Het meeste geraakt ben ik door de reactie van de GGZ! Wat hun hebben gedaan en gezegd vind ik absoluut onacceptabel! In het belang van een kind denken doen ze niet! en dat is in deze maatschappij verschrikkelijk!! Dit wilde ik even met jullie delen!
Geschreven door DianaReacties

4 reacties op “Trots op mijn zoon met ADHD!”

 1. jacqueline avatar
  jacqueline

  Hallo Diana,
  Ik heb net je verhaal gelezen en het is gewoon ongelovenlijk hoe doen bij jou.
  Wij hebben ook wel getobt hoor. De dokter wilde toen ook geen verwijskaart geven voor te testen en zo. Want volgens hem had onze zoon ook niets. Na meerdere malen vragen en wij toen een programma had gekeken van buitenbeentje van de EO en mijn man dokter peria had gesproken zijn wij gelijk door verwezen naar het kinder sophia ziekenhuis. Toen we eenmaal de diagnose hadden zijn we gelijk verder gegaan met zoeken. We zijn toen bij het ADHD centrum terecht gekomen voor een PGB aanvraag we zijn daarna gelijk begonnen bij een ADHD coach ( www. adhd in praktijk.nl)
  die organiseert ook logeerweekenden en nu na 5 jaar gaat het goed.
  Maar ik vindt het onzin dat jou zoon te jong is voor medicatie. mijn zoon kreeg toen hij net 6 jaar was medicatie eerst ritalin daarna concetra geprobeert maar gingn niet goed. daarna toch weer ritalin en nu zit hij op ritalin retaar( lang werkende ritlatin) wij zijn nu ook voor medicatie controle bij het maastad ziekenhuis bij dokter perira dus misschien een tip.
  ik hoop voor je dat alles goed mag blijven gaan.
  mvg jacqueline

 2. Mariëlle avatar
  Mariëlle

  Wat raar dat ze alleen vanwege zijn leeftijd tegen medicatie zijn bij GGZ. De huisarts heeft het toch voorgeschreven, het is niet alsof jullie op eigen houtje wat gingen experimenteren.
  Ik ben het met je eens dat je een kind niet zo rond kan laten lopen, al is hij nog klein. Zijn gedrag loopt dan steeds meer uit de hand, wat leerproblemen, sociale problemen en een slecht zelfbeeld kan veroorzaken. Dat kan je maar beter voor zijn. Dan maar medicijnen, al is hij nog klein.

 3. Lenny avatar
  Lenny

  Ik ben per toeval hier terecht gekomen, onze zoon intussen 23 dus heel wat ouder.
  Kreeg ritalin op zijn 6de, en is best wel goed door de jaren heen gekomen, slikt sinds zijn 18e concerta, onze dochter heeft ook adhd maar slikt geen medicatie, dood eenvoudig omdat na ongeveer 2 maanden niets meer werkt.
  Waar ik niets over lees dat de hoeveelheid concerta gegeven wordt naar aanleiding van het lichaamsgewicht.
  Groetjes Lenny

 4. Cynthia avatar
  Cynthia

  Hoi,
  Ik heb ook negatieve ervaringen met het GGZ. Zijn dochter werd ook getest, omdat het niet lekker met haar ging. Ze was heel onrustig en had woede aanvallen.
  Mijn dochter was op dat moment ietsje forser als normaal maar niet extreem had ze wel vaker want kort daarna schot ze de lengte in. Meteen ging de kakmadam van het GGZ daar over beginnen, want ja ik had toevallig zelf over gewist en daar bleef ze over door gaan. Ik ben op gestaan en heb aangegeven dat als zij haar werk niet kon doen (mijn dochter testen) ik wel ging. Want mijn overgewicht is niet he probleem van mijn dochters dillema.
  Uiteindelijk voelde ik me totaal niet serieus genomen bij het GGZ en ben ik bij een andere instantie om hulp gaan vragen voor mijn dochter.
  Na 4 weken was alles onderzocht daar en werden we serieus genomen. Met als uitslag ADHD en TOS. Ook zij kreeg ritalin voorgeschreven en je zag bij haar de rust erin komen. Waardoor ze weer kon functioneren op school en haar schoolprestaties omhoog gaan. Ook zie ik een gelukkiger en relaxter kind. Soms heeft ze heus nog wel haar buien waar ze dan vooral zelf heel veel last van heeft. Daarom krijgt ze nu zelf therapie waarbij ze zelf met de therapeute bedenkt wat haar op die momenten rustig kan maken. Zodat ze dit bij zichzslf op die momenten kan gebruiken.
  En ook ik ben oprecht trost op haar!

Geef een reactie


%d bloggers liken dit: