Zeg de tieners met ADHD van vandaag heel eerlijk dat ze een risico lopen

De blog over verslavingen.Onderzoek toont overduidelijk aan dat mensen met ADHD veel vaker in problemen komen met alcohol, drugs en andere vormen van verslavingsgedrag dan andere mensen.
ADHD'ers verslavingsgevoeligZeker de impulsieve en hyperactieve ADHD’ers neigen naar risicogedrag zoals middelenmisbruik. Dit soort onderzoekskennis is een aansporing om ADHD zo jong mogelijk te ontdekken en behandelen zodat dingen niet van kwaad tot erger gaan.
Verslaafden beïnvloeden stemmingen en emoties met middelen of door extreem gedrag omdat ze niet tevreden zijn over de stemming waarin ze verkeren. Ze proberen zich anders te voelen. Middelen om er voor te zorgen dat het weekend uit uitbundige nachten bestaat, drankjes bij het eten voor een lichte roes, slaapmiddelen om lekker te slapen, kalmeringsmiddelen om rustiger de dag door te komen, stimulants voor een oppepper in energie en motivatie, gokken voor een gevoel van high. Je kunt ieder deel van de dag je stemming beïnvloeden en verslaafden doen dat ook.
ADHD’ers zijn geneigd tot risicogedrag. Preventie betekent dat dat je ADHD’ers al jong verteld dat ze neigen naar risicogedrag. Als we weten dat middelen voor ons een groot risico vormen, dan kunnen we ook besluiten om ze niet te nemen of niet in ontkenning te vervallen als we merken dat we ze steeds vaker nemen.
Ik had zelf graag geweten. Toen ik zestien werd dacht ik dat ik vrij van risico’s kon experimenteren. Maar ik kwam er niet mee weg. Zo kwam mijn leven als twintiger te staan in het teken van beginnen en stoppen. Stoppen en weer beginnen. Alleen drank en geen drugs. Alleen nog wijn en geen sterke drank. Iedere dag nam ik me voor om niks te nemen en te drinken en iedere dag bleek een belofte met mij zelf niets waard. Zo heeft dat proces van stoppen met risicomiddelen jaren geduurd. Veel te lang in ieder geval. Als je niet met alcohol en drugs kunt omgaan moet je het nooit meer nemen. We moeten de generatie ADHD’ers die nu tiener zijn in ieder geval eerlijk vertellen dat ze een verhoogd risico lopen. Eerlijke informatie is de beste preventie.
Gelukkig zijn er nu de meetings van de NA en AA waar je zo naar binnen kunt lopen als je alcohol en middelengebruik uit de hand is gelopen. Ik ben daar ook naar toe gegaan en het heeft me echt enorm geholpen om uit de cyclus van alcohol en drugs gekomen. Er zijn ook wat sektetrekjes te ontwaren aan die fellowships. Dat is minder prettig. En leden van de fellowships hebben nogal sterke opvattingen over ADHD en vooral ook over medicijnengebruik.
Joris Koopman
Founder en ervaringsdeskundige bij Kracht! ADHD Hoofdkwartier.

7 gedachten over “Zeg de tieners met ADHD van vandaag heel eerlijk dat ze een risico lopen”

 1. Michelle van Driel

  Hallo Joris, bedankt voor het delen van je ervaringen, erg herkenbaar allemaal. Gelukkig gaat het nu de goede kant op. Nog een vraag, wat betekent NA en AA?

 2. Susanne Abrahams

  Wat dacht je van een gameverslaving. Ik kan het met mijn zoontje goed hebben over afblijven van drank en drugs. Helaas krijgt hij zijn gevoel van high door het gamen. Iets wat hij met zoveel plezier doet. Maar dus echt een verslaving is geworden.

  1. Cindy Weel-Voogt

   Ze hebben mij verteld daar niet te veel zorgen over te maken … ik was ook in paniek en dat was volgens mijn “praatvrouwtje” nergens voor nodig!
   Lang werd er gedacht dat gamers niet sociaal zijn etc… maar als ik mijn zoon hoor gamen met zijn game vriendjes van over de hele wereld en hoor hoeveel lol hij heeft en hoe goed zijn engels daardoor is hahaha moet ik het dan gaan verbieden ?!?

   1. Susanne Abrahams

    Cindy Weel-Voogt, wat bij mijn zoon allemaal voor een taal eruit komt tijdens het gamen, daar wordt ik niet blij van. Ook zijn gedrag tijdens en na het gamen niet. Als hij niet mag gamen trekt hij alles uit de kast om het wel te mogen. Hij probeert te onderhandelen, wordt boos en agressief, gaat huilen. Hij reageert zoals een junk ook doet. Daar is niks kinderlijks meer aan en het gaat verder dan het “houden van” gamen. Blij te horen dat dit bij jou niet het geval was. Is voor mijn zoon helaas anders.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *