Zo verrassend.. ADHD

ADHD zo verassendNooit was hij lastig. Lief, gezellig, grappig, was hij. Wel vaak té grappig. ‘Junior, je bent leuk. Maar als je leuk gaat doen, is het teveel. Dan is het irritant.’ Contact met andere kinderen was er wel, maar verliep altijd wat moeizaam. Hij voelde zich niet begrepen. In groep acht, na de cito, werd duidelijk dat hij zeer intelligent is, maar presteerde op Havo niveau. Ik was verbaasd (zijn broer is hoogbegaafd) en dacht meer aan VMBO. Maar hij ging voor brugklas Havo/Vwo.
Prima, ik steunde hem. Het eerste jaar begon heel goed, en zakte al snel wat af. Huiswerk maken was moeilijk. In het 2e jaar ging het snel slechter, ondanks dat leraren ervan overtuigd waren dat hij de stof gemakkelijk aan kon. In dat najaar sprak ik vrienden die een dochter hadden die een paar jaar ouder was. Hun ervaring met haar leek enorm op mijn ervaring met Junior. Hun dochter bleek ADD te hebben. Met begeleiding en medicijnen werd het een gelukkig kind.
Een paar weken later was ik op een bijeenkomst voor familie van volwassen ADHD-ers. Mijn broer had me uitgenodigd, hij werd begeleidt voor ADHD. Ik herkende ontzettend veel van dit verhaal. Het was alsof het over Junior ging! (En over mij, maar dat kwam later.) Ik heb met Junior overlegd dat ik aan ADHD dacht, hem gevraagd of hij dit uitgezocht wilde hebben, en zo gebeurde het. Diagnose werd gesteld, medicatie voorgeschreven en mijn kind kreeg veel hogere cijfers én een veel prettiger band met zijn klasgenoten! Hij ging vol voor Havo. Halverwege de 4e klas bleek hij een verkeerd profiel te hebben gekozen. Jammer, kan gebeuren. Blijven zitten, ander profiel en nog eens proberen. Er werden studie voorlichtingsdagen bezocht. Defensie leek hem mooi. Lekker actief, mensen helpen, tot het uiterste gaan… Dat was het! Hij kreeg ter plaatse het advies van een hoge militair: ‘doe Havo examen, haal je propedeuse van een HBO en kom dan naar de KMA, we hebben kerels als jij nodig!’ Junior zag het helemaal zitten.
Tot halverwege de 2e keer 4e klas. Hij wil niet leren, hij wil doen. Als je KMA hebt gedaan, krijg je een leidinggevende functie (Leuk!) maar ook veel bureau werk (Yek!). En nu heeft hij geen overgangsbewijs van havo 4 naar havo 5. Hij is aangenomen bij de opleiding VeVa (vooropleiding van defensie). Dat is een MBO-2 opleiding…. Hij is op grond van zijn fysieke prestaties toegelaten tot de mariniersklas en ongelofelijk trots!
Volg je hartDit is niet wat ik voor hem in gedachten had. Ik verlang ook niet naar het moment dat hij uitgezonden zal worden op vredesmissie (hij wel!). Maar mijn kind heeft, na veel zoeken, praten en nadenken, een keus gemaakt waar hij met zijn hele hart achter staat. Daar ben ik trots op. En als hij over een tijd weer iets anders wil, mag hij weer zijn hart volgen. Hij komt er wel, mijn Junior.


Reacties

Eén reactie op “Zo verrassend.. ADHD”

  1. Richard van de Heuvel avatar
    Richard van de Heuvel

    Mooi artikel. Op onze blog is er ook een artikel geschreven over ADHD, met de vraag ‘Wordt ADHD te vaak als excuus gebruikt?’
    Graag zouden wij jouw mening willen weten. Het artikel is hier te lezen en onder het artikel kan er gelijk gereageerd worden: http://adhdblog.nl/hoe-kom-je-aan-adhd
    Richard

Geef een reactie