ADHDblog.nl

Ademhalingscoach en AD(H)D?

ADHD en ademhaling wat heeft dat met elkaar te maken? Allereerst bedankt voor de vele reacties op mijn laatste blog op deze site. Het is hartverwarmend om te lezen dat mensen je verhaal herkennen en er steun en kracht uit halen. Ik geloof er heilig in dat mijn verhaal er voor zorgt dat de lezers met kenmerken van AD(H)D steeds beter gaan begrijpen hoe zij zelf in elkaar zitten.

Inmiddels heb ik al veel ouders, professionals en ervaringsdeskundigen mogen helpen bij het beter begrijpen van AD(H)D zodat er meer begrip komt. Het is een prachtige missie geworden waar ik veel voldoening uit haal.

Ook vragen veel mensen aan mij hoe het mij gelukt is om mijn eigen leven op de rit te krijgen. Nou, een lange weg was het wel, dat kan ik je verzekeren. Het is er eentje geweest van vallen en opstaan maar er zijn een aantal heel belangrijke stappen die ik gezet heb op weg naar een fijn leven met AD(H)D.

Ademhalingscoach

In dit blog zal ik een belangrijke stap met je delen namelijk de hulp die ik kreeg van de ademhalingscoach.
Er was een periode dat ik me erg draaierig voelde. Dat had ik al veel vaker gehad maar het ging steeds weer vanzelf over. Nu was het weer zover en het lukte me niet om de boel onder controle te krijgen. De draaierigheid zorgde ervoor dat ik op bepaalde momenten bijna uit mezelf trad. Het leek dan net of ik van een afstandje naar mezelf zat te kijken en dat gaf een heel onrustig en verdrietig gevoel.
Onrustig omdat het in mijn ogen niet normaal is dat je van een afstandje naar jezelf zit te kijken en verdrietig omdat het een heel leeg en eenzaam gevoel gaf. Ik kende immers toen nog niemand anders die deze ervaring had.
Tijdens een draaierige periode kreeg ik ook allerlei nare gedachten die zorgden voor angst en paniek. Ik had het in mijn hoofd gehaald dat het tijd werd om mijn relatie te verbreken of ik had de angst dat mijn partner dat zou doen. Ik bedacht me dat mijn vriendschappen me niets meer waard waren of dat ik het roer in mijn werk maar eens flink moest omgooien.

En dit soort gedachten flitsen dan als een wervelstorm door mijn hoofd. Heel heftig en doodvermoeiend.

Hartfilmpje

En….. het bracht me enkel maar angst, verdriet en onzekerheid. Het was een keer zo heftig dat ik naar de huisarts ben gegaan om een hartfilmpje te laten maken omdat mijn lijf zo sterk reageerde op alle gedachten, gevoelens en emoties. En bij het spreekuur ging er geen lampje branden bij de huisarts.
Achteraf begrijp ik het wel. Als iemand zo gedetailleerd vertelt wat er gebeurt in haar lijf en hoofd, dan is daar geen touw aan vast te knopen. Ik werd zeker wel serieus genomen maar mijn verhaal was blijkbaar niet te vergelijken met symptomen van hyperventilatie.

Hyperventilatie?

Een tijdje later las ik een artikel over hyperventilatie waardoor alle alarmbellen afgingen; dat ging over mij! De tintelingen, de angst, de hoge ademhaling, het lichte gevoel in je hoofd…. Stuk voor stuk kenmerken van hyperventilatie. En op deze manier had ik het niet vertelt aan de huisarts, vind je het gek dat hij het niet herkende..?

Ademhalingscoach behandeling

Ik ben toen in behandeling gegaan bij een ademhalingscoach en dat heeft me veel inzicht gegeven in hoe belangrijk onze ademhaling is. Er wordt soms wat lacherig over gedaan maar wees eens eerlijk, als je buiten adem bent, dan moeten ze je niet vragen om in snel tempo de Dikke van Dale voor te lezen….. Dat gaat niet want dan klopt je hart niet in je keel maar het bonkt in de schedel, tot tussen je neusvleugels!

Ademhaling houdt ons overeind en waakt als een thermometer over onze gemoedstoestand; Het laat je hart sneller kloppen bij stress en gevaar en het vertraagd als je moet rusten bijvoorbeeld als je slaapt.

Oefeningen en coaching

Met behulp van de praktische oefeningen van de coaching kon ik thuis werken aan mijn herstel en ik was dus niet geheel afhankelijk van de coach. Een groot deel van mijn herstel lag dus in mijn eigen handen en dat gaf een goed gevoel, het was letterlijk en figuurlijk een verademing.
Inmiddels heb ik mijn arsenaal uitgebreid met meerdere technieken, apps, oefeningen die ik kan toepassen bij momenten van bijvoorbeeld stress of hevige emoties. Zie het als een gereedschapskist waarbij ik voor ieder klusje een passend gereedschap voor handen heb. Hierdoor behoud ik de controle en de regie over mezelf. Want er is er maar eentje die de regie heeft over mijn leven en dat ben ikzelf.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

8 reacties op “Ademhalingscoach en AD(H)D?”

 1. Patricia avatar
  Patricia

  Zo waar dit.. heb ook vaak duizelingen in mijn hoofd.. van die periodes.. en bekend met hyperventilatie..

  1. Hetty avatar
   Hetty

   Hoi Patricia, ben je inmiddels ook bekend met hoe je omgaat met hyperventilatie? Want er zijn heel veel manieren om uit te proberen zodat je kunt herstellen?

 2. Lydia Göbel avatar
  Lydia Göbel

  Ademhalingsoefeningen via meditatie en mindfulness hebben mij enorm geholpen bij rustiger worden in mijn hoofd. Het echter mezelf aanrennen herken ik nu eerder aan mijn adem. Het begint soms bijna een anker te worden. Ik denk dat het een mooie manier is om iets van regie terug te pakken. Ik besef dat dit niet bij iedereen in dezelfde mate zal werken maar het is echt het proberen waard.

  1. Hetty avatar
   Hetty

   Mee eens Lydia, ieder heeft zijn eigen maniertjes en gereedschappen. En als je die voor handen hebt, dan kom je makkelijker terug in de juiste flow.
   Fijne groet,
   Hetty

 3. Mary avatar
  Mary

  Mooi en herkenbaar!
  Mag ik de inhoud van je gereedschapskist weten a.u.b.?
  Veel Dank! xxx

 4. Hetty avatar
  Hetty

  Hey Mary,
  Nou, de eerste heb je al 🙂 oefenen met wat jouw juiste ademhalingsmodus is.

 5. Ines avatar
  Ines

  Zo herkenbaar dit! Wanneer ik zelf begin met hoger ademhalen, start ik met mindfulness oefeningen. Daarnaast mediteer ik wekelijks 25 tot 50 minuten. Het mediteren helpt mij en oirm om dichter bij mijn gevoel te blijven en niet alleen in mijn hoofd’.

  1. Hetty avatar
   Hetty

   Hoi Inez, gelukkig worden meditatie of ontspanningsoefeningen steeds serieuzer genomen. Fijn dat jij daar ook je draai in kan vinden!
   Groetjes, Hetty

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: