ADHD boek over tics

ADHD blog redactrice Annet Heijerman heeft een boek geschreven over een van de meest onderbelichte gedragsproblemen die vaak samengaan met ADHD, namelijk tics.
Dit zijn bewegingen of geluiden die een kind steeds opnieuw uitvoert, zonder er zelf veel controle over te hebben. Veel voorkomende tics zijn oog knipperen, snuiven en grimassen trekken met het gezicht. Maar er bestaan ook complexere tics zoals rondjes draaien om de eigen as of iemands woorden herhalen.
Bij al deze tics heeft het kind het gevoel dat het dit ‘moet’ doen en kan het de tics maar moeilijk tegenhouden. Helaas wordt dit gedrag lang niet altijd als tic herkend en worden kinderen hierdoor vaak verkeerd begrepen. Tics worden bijvoorbeeld als opzettelijk storend gedrag gezien, met negatieve reacties als gevolg.

ADHD en tics

Bij kinderen met ADHD wordt vaak gedacht dat tics een uiting van de hyperactiviteit zijn, maar dat is niet het geval. Wel hebben kinderen met tics vaker kenmerken van ADHD. Ook dwangmatig gedrag komt vaak in combinatie met tics voor. Het herkennen van de tics maakt het mogelijk om een kind beter te begeleiden.
In het boek ‘Tics’ geeft Annet 10 belangrijke tips voor het omgaan met tics in het dagelijkse leven thuis of in de klas. Hierdoor is vaak een groot verschil te maken. Het boek geeft antwoord op vragen als: Hoe weet ik of dit gedrag een tic is? Wat zijn de verschillen met kenmerken van ADHD, autisme of dwang? En hoe kan ik er het beste op reageren?
Op haar blog www.ticsnieuws.blogspot.nl is meer informatie te vinden over het boek en doet Annet verslag van de laatste inzichten en begeleiding tips op dit gebied.
Geschreven door Coen Olde Bijvank van ADHDblog.nl


Reacties

Geef een reactie