ADHD Brain-studie ervaringen

Psychisch onderzoek i.v.m. vermoeden ADHD. In januari van dit jaar is besloten een onderzoek te doen bij onze zoon van 8 jaar i.v.m. het vermoeden van ADHD. Dit i.v.m. diverse problematiek op school. Dit onderzoek zou in april van dit jaar afgenomen worden. Wij hebben n.a.v. het vermoeden gekeken op internet naar de symptomen van ADHD. Wij waren namelijk in de veronderstelling dat het de drukke en rond stuiterende kinderen waren die ADHD als stempel kregen. Wij waren enigszins verbaasd dat onze zoon, die niet druk is wel voldeed aan de ADHD symptomen. Niet stil kunnen zitten valt ook onder H (hyper) en daar voldeed onze zoon o.a. wel aan.


Vooronderzoek naar alternatieven voor medicatie:

Na het lezen van de symptomen van ADHD hadden wij een zeer sterk vermoeden dat de diagnose ADHD gesteld zou worden in april. Wij hebben vooronderzoek gedaan naar alles omtrent ADHD en daarbij ook de mogelijke alternatieven welke er nu zijn i.p.v. medicatie. Wij horen in onze omgeving veel negatieve verhalen m.b.t. de ADHD medicatie en zien kinderen die het gebruiken die niet meer zich zelf zijn. Tevens werkt de medicatie slecht een deel van de dag en zijn er dus veel bijwerkingen. Hierdoor waren we zeer benieuwd naar alles wat er nog meer mogelijk was omtrent onderdrukken of genezen van ADHD. Op 2 februari begon ik de zoektocht op internet. We kwamen op de site adhdenvoeding.nl terecht. Hier kwam die dag een nieuwsbericht naar voren waarin gezocht werd naar 100 jongens tussen de 8 en 10 jaar, rechtshandig welke ADHD symptomen hebben welke wel of niet gediagnostiseerd zijn. Wij dachten dit moet zo zijn laten wij onze zoon, welke voldeed aan de gevraagde eisen, opgeven voor dit onderzoek.

De BRAIN-studie

We kregen zeer snel een reactie op onze mail. Kort daarop hebben we een telefonisch overleg gehad en we mochten op gesprek komen. Na dit gesprek zijn we met onze zoon naar Wageningen gegaan voor de screening. De gesprekken welke wij in Wageningen gehad hebben waren zeer fijn en het hele team (o.a. Dr. L. Pelsser, Saartje en Juri) van de BRAIN studie zijn zeer aardig. Wij hadden aangegeven dat de meeste problemen op school plaats vonden. Drs. Pereira vroeg of er wel voldoende problemen waren in de thuis situatie omtrent het gedrag. Dit zei hij, omdat je thuis het gedrag moet beoordelen tijdens het dieet. Er waren veel problemen, maar wij wisten ondertussen hoe we daar mee om moesten gaan. De focus lag zo op de schoolsituatie dat we de thuissituatie wat op de achtergrond hadden gezet. Onze zoon kwam door de screening en we zijn maart gestart met het onderzoek in Wageningen. Tijdens dit onderzoek moest onze zoon computer opdrachten maken. Hij ging door de MRI scan, bloed-, ontlasting-, urine- en wangslijm afname. Met ons werden diverse vragenlijsten ingevuld.

Het RED dieet

Hierna volgde het RED dieet onder begeleiding van Dr. L. Pelsser. De eerste week was een wen week en daarna 5 weken het echte RED dieet. Het is een zwaar dieet. Het vergt erg veel discipline en inzet van op de eerste plaats natuurlijk het kind, maar ook van de ouders. Wij waren zeer positief gesteld en hadden hoop dat dit dieet een werkelijk verschil zou maken in het leven van onze zoon. Onze zoon heeft die weken niet 1 keer gezeurd dat hij weer “normaal” wou eten. Na een aantal weken vroegen we hoe het met hem ging. Hij zei ik voel mij rustiger in mijn hoofd. Wij waren zeer verbaasd toen hij dit vertelde. Hij heeft eerder nooit zoiets gezegd, maar ook niet dat hij zich druk voelde in zijn hoofd. Wij hadden verwacht dat hij iets zei in de richting van het gaat goed. Na 6 weken hadden we een heel ander kind. Wat een verbluffend resultaat. Dit hadden wij niet verwacht. Hij was niet meer onterecht boos, liever, zacht aardiger, gevoeliger, rustigere uitstraling en een betere concentratie. Na 6 weken werden de onderzoeken van 6 weken daarvoor nogmaals gedaan. Omdat de resultaten zo overduidelijk waren besloten wij door te gaan met het vervolg dieet.

Het vervolg dieet

Direct na het RED dieet gingen we over op het vervolg dieet. Hierin ga je weer voedingstoffen introduceren. Ook dit is onder begeleiding. Het vervolg dieet zal circa 1 jaar duren. Hierna weten we welke voedingsmiddelen onze zoon wel en niet kan verdragen en welke zijn gedrag daardoor beïnvloeden. Inmiddels hebben we een aantal goede, maar ook slechte introducties van voeding gehad. Het betekend niet dat de introducties die niet goed gingen ook voor altijd uit zijn dieet blijven. Later gaan we dit nogmaals introduceren. Ieder kind reageert op andere voedingsmiddelen. Het is heel bijzonder om mee te maken wat er gebeurd als hij een voedingsmiddel eet, voor een korte periode, waar hij dan vervolgens niet goed op reageerd. Dit is dan een slechte introductie en dan keert zijn oude gedrag weer terug. Hierna moeten we weer een aantal dagen naar de basis waar het goed ging en daarna mogen we weer nieuwe voedingsmiddelen introduceren. Het is een heel zwaar en intensief traject, maar we weten waar we het voor doen. We willen het beste voor ons kind! Hij zegt zelf dat hij zich er veel beter bij voelt. Dat gun je elk kind met ADHD problemen!

Geluk voor het leven

De BRAIN-studie gaat na de zomervakantie van 2018 weer verder met hun mooie project. Ze hebben momenteel nog plaatsen vrij voor dit project. Ze zoeken jongens tussen de 8 en 10 jaar, rechtshandig met ADHD symptomen wel of niet gediagnosticeerd. Het zou fantastisch zijn als nog meer kinderen geholpen kunnen worden net als onze zoon! We hopen dat nog veel meer kinderen en hun familie het geluk hebben aan deze studie mee te mogen doen.



Reacties

Geef een reactie