ADHDblog.nl

ADHD-hulp door eigen bijdrage duur geworden. Hoe kom jij uit de kosten en ruil jij wellicht medicatie?

Het is nu voor ouders met ADHD kinderen nu ook wel even een ander verhaal dan de generatie ouders daarvoor. Want de hulp voor ADHD die er gelukkig is, is heel erg prijzig geworden voor veel ouders. Ook de tweeverdienende ouders hebben moeite de zorgkosten voor hun kinderen met ADHD-issues bij elkaar te krijgen. Sinds 2013 zijn er een legio aan eigen bijdragen zorg, eigen bijdrage medicatie, niet meer vergoede begeleiding bijgekomen. Buiten de basisverzekering etc… De stapeling hiervan kan in de duizenden euro’s lopen. Met de overheveling naar gemeenten van sommige type begeleiding wordt het er niet makkelijker op.

Suzan Pablo Otten, de activistische moeder die zelfs met rechtszaken heeft moeten dreigen om haar zoon op een reguliere middelbare school te krijgen, begroot alleen al haar eigen bijdrage voor medicatiekosten voor haar gezin op zo’n 200 euro per maand. Dat is nog los van kosten voor begeleiding. Maar met resultaat, want haar zoon haalde zijn examen gehaald met een geweldige cijferlijst.
Het is onvermijdelijk dat mensen onderling ADHD-medicijnen gaan ruilen. Wie wat over heeft of niet nodig heeft geeft zijn Dexamfetamine (Dextro-amfetamine) of Concerta weg aan ADHD-families die het goed kunnen gebruiken. Vorige week had ik een interview met Coen Olde Bijvank waarin hij vertelde geen medicatie meer te gebruiken. Er ontstond een gesprek over het weggeven van zijn restant aan medicatie aan een gezin dat moeite heeft om de rekeningen voor ADHD te kunnen betalen. Hij vond dat bezwaarlijk. Ik heb dit al zo vaak gezien dat ik het doodnormaal ben gaan vinden.
Het is natuurlijk geen goede zaak dat we binnen de adhd-community onderling medicatie gaan ruilen, al is voor sommige gezinnen dit momenteel wel de enige manier om uit te de kosten te komen.
Suzan Pablo Otten neemt als zo vaak het voortouw voor een betere oplossing. De Noorderlinge uit Coevorden heeft een juridische weg gevonden om te pogen de onbetaalbare ADHD-kosten te beteugelen en hulp voor iedereen toegankelijk te houden.

Op 26 juni zal bij het college van Rechten voor de Mens gepleit worden dat ADHD-medicatie te zien als verzekerde ziektekosten die gelijk als de medicatie van een andere aandoening toegankelijk moeten zijn. Hopelijk gaat ze gelijk krijgen! Alleen al pluspunten voor Suzan voor de poging!

Vandaar ook dat we heel benieuwd zijn naar de verhalen over de kosten van ADHD- voor gezinnen. En hoe je dat probeert rond te krijgen iedere maand. Zo ken ik mensen die extra medicatie los krijgen en het aan een broer geven. Ook schokkender voorbeelden van ADHD-ers die nagemaakte medicatie online kopen, vaak veel goedkoper. Ook is er een facebookpagina geweest waar overgebleven medicatie gratis weggegeven werden. Op marktplaats en tweedehands.nl is het ook een issue geweest. Er zijn kerken waar vanuit de diaconie medicatie worden betaald.
Kortom: hoe kom jij aan ADHD-medicatie en hamster je ook pillen via familie en vrienden?
Misschien kunnen jullie (anoniem) jullie kennis spuien op dit ADHD-forum of mij mailen via joris@krachtadhd.nl


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

3 reacties op “ADHD-hulp door eigen bijdrage duur geworden. Hoe kom jij uit de kosten en ruil jij wellicht medicatie?”

 1. Brenda Wolff avatar
  Brenda Wolff

  Ben alleenstaand met bijstandsuitkering.. Zit in de basisverzekering ivm wanbetaler door een operatie jaren geleden en FF niet verzekerd geweest.. Mijn dexamfetamine die ik wilde halen denk dat ’t nu minstens 2 jaar geleden is… kostte het me 100€ aan eigen bijdrage wat ik even gelijk moest betalen! Vroeg ik aan de apotheker of ik de rest van de maand bij haar kon komen eten! Kon helaas niet dus de pillen daar gelaten! Heb ze af en toe nodig maar dan maar veel dingen vermijden zodat ik me niet hoef te verantwoorden of te moeten uitleggen dat het komt door de adhd-h..

 2. Niels avatar
  Niels

  Mijn zoon gebruikt 1x daags Methylfenidaat HCI Mylan retard 36mg.
  De pillen kosten mij €1,- per pil.
  Het gekke is dat een lagere dosering meer kost.

 3. Gio avatar
  Gio

  Iedereen in Nederland is verplicht de eigenbijdrage van 385 euro te betalen of je wel of niet ADHD hebt. Wel kun je kijken welke zorgverzekeraar het beste bij je past m.b.t. ADHD medicatie: https://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/adhd-medicijnen

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: