ADHD en afleiding

ADHD en afleidingAfleiding zorgt ervoor dat jij je niet goed kunt concentreren dat geldt voor mensen met en zonder ADHD. Bij mensen met ADHD is de concentratie altijd al een probleem, omdat zij niet kunnen filteren welke info er wel en welke niet binnen hoeft te komen, of in mindere mate. Alles wat er rondom hen heen gebeurt komt binnen, er is geen filter. Daardoor is het hoofd van iemand met ADHD ook altijd vol.

Je begrijpt dat als jij je niet kunt afsluiten voor alle prikkels, die er overal zijn, dat dit behoorlijk zwaar zal zijn. Iemand met ADHD maakt geen onderscheid tussen belangrijk, minder belangrijk en niet belangrijk.  

Als iemand met ADHD in een klas zit met kinderen, die roepen, met stoelen schuiven, opstaan, lachen, een boek dichtslaan en andere geluiden, een taak moet maken, zal dat niet zondermeer lukken. De afleiding is te groot, de toch al slechte concentratie zal nog minder worden, waardoor de taak niet binnen de gestelde tijd af zal zijn. Als dit kind geen diagnose heeft, kan een leerkracht denken dat het de stof niet beheerst. Het kind wordt ondergewaardeerd, want het ligt niet aan de kennis maar aan de afleiding waardoor concentreren onmogelijk wordt. Heeft ditzelfde kind een diagnose dan zal het in de groep een rustige plek krijgen wellicht met koptelefoon en minder prikkels ervaren. De taak wordt binnen de tijd gemaakt. 

Afleiding

Iemand met ADHD kan door een bepaalde gebeurtenis zo worden afgeleid dat hij/zij hierin helemaal opgaat. De tijd wordt vergeten, de gebeurtenis eist alle aandacht op. Er is sprake van een soort hyperfocus. Dat kan ook gebeuren als hij/zij bezig is met een hobby, een computerspel, het bouwen met blokken. Als zijn/haar ouder roept om te eten, krijgt deze misschien antwoord “ja, ik kom”, maar misschien is er geen reactie. Het is ook mogelijk dat het kind zegt dat het komt, maar na een kwartier nog steeds niet aan tafel zit. Heeft jouw kind met ADHD hier last van (niet kunnen stoppen, tijd vergeten), gebruik een wekker en zet die op zijn vensterbank of andere plek, waarbij hij/zij moet opstaan als hij afgaat. Gebruik een beloningssysteem als het goed gaat.  

Bovenstaande voorbeelden geven aan dat iemand met ADHD zich niet kan concentreren bij teveel prikkels, maar zich prima kan concentreren (er kan zelfs sprake zijn van hyperfocus) als iets hem of haar interesseert en de prikkels rondom niet meekrijgt. 

Energie?

Afleiding in de positieve zin van het woord is voor ouders van kinderen met ADHD nodig om de accu op te laden. De zorg voor hun kinderen, 24 uur per dag, is zwaar. Ontspanning is er nauwelijks, er moet erg veel ook in de vakantie. Daarom ook is er thuisbegeleiding voor kinderen met ADHD in de vakantie, waardoor ouders/verzorgers even een stapje terug kunnen doen. Ze kunnen voor zichzelf een activiteit plannen zonder kinderen met tijd voor hun partner (hetgeen doorgaans ver te zoeken is).

Het zal zowel voor de ouders als het kind/kinderen best spannend zijn, maar wel een belangrijke ervaring. Zorg voor een betrouwbare professional die het even van je overneemt, waardoor jij even van de alledaagse zorg wordt verlost. Durf een keer voor jezelf en je partner te kiezen. Waardoor je de zorg voor de kinderen straks weer met een glimlach zelf gaat doen. Dit zal iedereen goed doen!    

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *