ADHD en buiten leven

buitenHet buitenleven doet iedereen goed, regelmatig buiten leven en het buitenleven omarmen is dus een aanrader voor iedereen. Dat kan in een weekend, een midweek of in de vakantie als je kiest voor een vakantie in de bossen of op een plekje dichtbij de zee. Je komt als herboren terug als je enkele dagen hebt genoten van de buitenlucht en daarvoor hoeft het geen prima weer te zijn. Ook als de weergoden andere plannen hebben, kun jij je prima vermaken. Storm aan zee kan zelfs geweldig mooi zijn.


Het respect voor de kracht van het water en de wind zal toenemen. Regen zorgt ervoor dat je andere activiteiten plant dan wanneer de zon schijnt. Twee programma’s achter de hand houden, een voor goed weer en een voor slecht weer, is aan te raden. Is er in het vakantiegezelschap een persoon met de aandoening ADHD dan zul je van alles van te voren moeten regelen. In veel gevallen echter zorgt de natuur ervoor dat je juist daar minder hoeft te plannen. De rust van de natuur kan zoveel invloed hebben dat er een totaal ander persoon met ADHD voor je staat dan thuis het geval is.   

Geschikte vakantieplekken voor het buiten leven     

Een groene omgeving heeft een gunstig effect op kinderen met ADHD. Een veldje in de buurt, je eigen gazon of een fietstocht door het bos, allemaal hebben ze een positieve invloed op kinderen met ADHD. Ook het leven op een boerderij kan je kind heerlijke dagen bezorgen. Speciale zorgboerderijen bieden een beschermde vakantie aan kinderen met ADHD.

Veel bezig zijn in de buitenlucht of het nu het verzorgen van dieren betreft of het spelen in een zandbak, allemaal dragen ze eraan bij om het kind met ADHD rustiger te maken en het zorgt ervoor dat een kind beter geconcentreerd kan zijn. Zoek op vakanties in de natuur, overnachten in de natuur, prikkelarme vakantieplekken en je vindt een geschikt adres voor jouw kind met ADHD. Tip: begin met een probeerweekend voordat je voor een langere periode boekt.   

De natuur, het buiten leven of het buitenleven als therapie 

Er is niet zoveel voor nodig om de natuur als therapie in te zetten. Doe jij als ouder van een kind met ADHD dat zelf als ervaringsdeskundige of roep je de hulp in van een professionele begeleider? Het zal jullie allebei helpen, zowel jou als je kind als je de natuur opzoekt. En dat niet eens per jaar, maar zo vaak als je kunt. Zoals je wellicht al weet speelt de omgeving een belangrijke rol in het leven van een kind met ADHD.

Veel kinderen komen tegenwoordig erg weinig, zeg gerust te weinig, buiten. Daar kunnen allerlei redenen voor zijn: angst van ouder dat kind iets overkomt, geen prettige leefomgeving waar het ontbreekt aan mogelijkheden voor spelende kinderen of waar weinig of geen andere kinderen zijn waarmee ze kunnen spelen, kind is moeilijk te activeren om naar buiten te gaan (liever achter de laptop, of spelletjes op telefoon), ouders die zijn werken en geen tijd hebben (of maken) om met de kinderen de natuur in te gaan, kinderen met een te volle agenda.

Tijd voor verandering..

Verstop je echter niet achter genoemde redenen, maar gooi het roer om en neem de tijd om je kind(eren) te natuur te laten verkennen. Het hoort bij de opvoeding en heeft veel meerwaarde, bijvoorbeeld respect voor de natuur krijgen bij het zien van zoveel moois, de verwondering! Heeft jouw kind professionele huisbegeleiding dan zal deze er zeker met je kind opuit gaan, de natuur in. Is dat niet het geval, doe zelf het voorstel en vertel dat jij het belangrijk vindt voor je kind. Van de natuur gaat een therapeutische werking uit en dat is helemaal gratis, maak er gebruik van.

Tip: zowel voor jouw kind met ADHD als ook voor jou is natuur belangrijk, de ontspanning die daar vanuit gaat kun jij goed gebruiken om het dagelijkse leven aan te kunnen en niet gestrest rond te lopen. Als jij gestrest bent raakt dat niet alleen jou, maar het hele gezin en iedereen die afhankelijk van je is. Probeer het eens, de natuur is er voor iedereen, en verwonder je over het resultaat.      
Reacties

Geef een reactie