ADHD en vakantie, hoe ga jij ermee om?
Vakantie, iedereen wordt er blij van, nou…… niet iedereen. Veel mensen met de aandoening ADHD zijn niet gebaat met vakantie. Zij willen het liefste 365 dagen per jaar hetzelfde: rust, ritme en regelmaat. Die rust kun je uiteraard wel in de vakantie vinden, maar voor ritme en regelmaat is dat toch even wat anders. Denk om te beginnen aan de reis naar de vakantiebestemming, die in het hoogseizoen zelfs dramatisch kan zijn voor iemand met ADHD (ook trouwens voor mensen zonder).
De drukte onderweg, de files, de onzekerheid waar je terecht komt en veel meer zaken waar iemand met ADHD veel last van heeft, meer dan iemand zonder deze aandoening. Het advies is om het ritme en de regelmaat van de andere dagen van het jaar zoveel mogelijk na te bootsen om het toch gezellig te hebben. Dat is in het belang van iedereen die op vakantie gaat en een persoon met ADHD meeneemt.
Leuke vakantie
Maar er zijn meer mogelijkheden om van de vakantie toch voor iedereen iets leuks te maken:
- De persoon met ADHD blijft thuis onder betrouwbare en deskundige begeleiding, die hij of zij kent en doet thuis in zijn vertrouwde omgeving leuke dingen. De rest van het gezin geniet elders van de vakantie.
- De persoon met ADHD gaat op vakantie met een speciaal voor deze groep georganiseerde reis.
- Je blijft allemaal thuis, zet in de tuin een tent op en gaat kamperen. Degene met ADHD slaapt dan in zijn/haar eigen bed, de andere huisgenoten kamperen in je tuin.
- Het hele gezin gaat op een speciaal georganiseerde vakantie voor gezinnen met een kind met ADHD.
Bereid ook een georganiseerde vakantie met soortgenoten en professionele begeleiding goed voor. ADHD en vakantie gaan heel goed samen!
Voorbereiding nodig?
Als het goed is en allemaal professioneel is geregeld, zal de leiding van een dergelijke vakantie zeker ook aandacht hebben voor de voorbereiding, door kennismaking vooraf en een rondleiding op de locatie. Jouw kind komt in een kleine groep en heeft een vaste begeleider/begeleidster, waar hij of zij dag en nacht bij terecht kan. Als jij met je kind met ADHD kennis gaat maken op de vakantie locatie voel je meestal wel of de sfeer goed is en of er een klik is. Voelt het goed dan kun jij je kind aanmelden.
Zeer waarschijnlijk krijg je na de eerste dag of nacht bericht of jouw kind het goed maakt. Is dat niet het geval dan kun je daar gerust om vragen als je daardoor beter slaapt en gerust wordt gesteld. Het is echt niet raar dat je wilt weten hoe het met je kind gaat, een kind waarvoor jij normaal gesproken de 24 uurs zorg draagt. Zeker niet als het de eerste keer is dat jij jouw kind aan de weliswaar professionele zorg van anderen overlaat. Je kunt ook met de leiding afspreken dat je op een bepaald moment mag bellen.
Online vakantie kiezen
Georganiseerde vakanties vind je online. Heb je nu een professionele begeleider in huis voor jouw kind dan kan deze je wellicht aan goede vakantieadressen helpen. Praat er ook over met lotgenoten dat je zoekende bent en misschien kennen zij bepaalde plekken waarmee ze goede ervaring hebben.
Neem in elk geval online een kijkje om een indruk te krijgen van vakantieadressen en mogelijkheden voor kinderen met ADHD. Een plek in je eigen regio is uiteraard erg praktisch, zoek in dat geval op provincie. Overtuig je ervan dat er betrouwbare en voldoende professionele begeleiding aanwezig is en vraag naar de geplande activiteiten (sluiten die bij je kind aan?). Zoals je leest heeft ook een georganiseerde vakantie voor jouw kind met ADHD de nodige voorbereiding nodig. Tip: probeer eerst een vakantieweekend of één nacht, voordat jij je kind voor een langere periode op vakantie stuurt.
Geef een reactie