ADHD en kinderen

ADHD en kinderenTwee artikelen over ADHD en kinderen:   • moeder met ADHD heeft kinderen 
  • één van de kinderen uit het gezin heeft ADHD. Heb je er weleens over nagedacht dat er dan ook een van de ouders ADHD kan hebben? ADHD kan namelijk erfelijk zijn. 

 Moeder heeft ADHD en kinderen 

Als moeder dien je een duizendpoot te zijn, een wervelwind af en toe om alles gedaan te krijgen wat er in een huishouden nodig is. Heb jij de aandoening ADHD dan zal het een hele uitdaging voor je zijn om de dag door te komen en ervoor te zorgen dat het je kinderen aan niets ontbreekt en ze op tijd in bed liggen. Dan is er in de meeste gevallen ook nog een partner die aandacht wil en wat blijft er dan nog over voor jezelf? Niet zoveel waarschijnlijk.

Wanneer kun jij bijtanken, hetgeen echt noodzakelijk is om het vol te kunnen houden? Gelukkig is er tegenwoordig hulp voor je als je daar open voor staat. Deskundige hulp met handvatten, praktische tips en een luisterend oor is er ook voor volwassenen. Is bij jou de diagnose ADHD gesteld of twijfel je nog? Neem contact op met de huisarts, de eerste stap naar een beter leven waarin ADHD weliswaar aanwezig is en blijft, maar niet langer de hoofdrol hoeft te spelen.

Jouw huisarts zal je adviseren wat de volgende stap is, de diagnose vast laten stellen waardoor jij professionele hulp in kunt schakelen. Hulp die je behulpzaam kan zijn met praktische zaken, maar die je ook tips kan geven over de opvoeding van je kinderen. Iemand waar jij terecht kunt ook als het even niet meer gaat. Je komt er door gesprekken achter dat jij goed bent zoals je bent en dat je niet perfect hoeft te zijn, dat er ook voor jou een uitlaadklep moet zijn en wat dat zou kunnen zijn. Je hoeft het niet allemaal alleen te doen!      

Eén kind in het gezin heeft de aandoening ADHD 

Eén kind in het gezin heeft ADHD, maar er behoren meer kinderen tot het huishouden. Het is voor de ouders een enorme opgave elk kind de aandacht te geven die het nodig heeft. Het kind met ADHD zal 24 uurs zorg nodig hebben en zeer waarschijnlijk meer aandacht vragen. Is dat wel eerlijk, vragen moeders van deze kinderen zich continu af, doe ik mijn andere kinderen tekort?

Het is echter jammer van je tijd om je met die vraag bezig te houden. Je staat voor een zware opgave en doet wat je kunt en natuurlijk doe jij je andere kinderen niet tekort. Vraag het je kinderen, speel open kaart over de aandoening ADHD van een broer of zus en je zult merken dat het in je hoofd zit dat de anderen wat tekort komen. Dat is een belasting waar je niets mee kunt, zet die dus zo snel mogelijk uit je hoofd, lukt het niet vraag deskundige hulp.

Het hele gezin is erbij gebaat als jij lekker in je vel zit, zonder schuldgevoelens. Accepteer die helpende hand en/of dat luisterende oor van een professionele begeleider voor een meer ontspannen toekomst voor jou en je gezin. 

Een positieve kijk op ADHD kan je leven met een kind met deze aandoening veranderen 

Bekijk de dingen positief, haal de leuke dingen uit de ADHD van je kind. Dat is gemakkelijk gezegd, ja dat klopt, maar het werkt ook echt in jouw voordeel en dat van je kind. Probeer niet negatief over te komen over de ADHD, deze aandoening blijft hoe jij er ook tegenaan kijkt. Het is voor jouw kind met ADHD niet erg prettig en ook niet bevorderlijk voor zijn of haar ontwikkeling als jij vaak laat merken hoe zwaar je dit leven vindt. Jouw kind zal zich enorm bezwaard voelen, een blok aan je been.

Hoe vrolijker en positiever je probeert te zijn (en dat lukt als je het probeert) des te meer plezier jij ervaart van alle kinderen, zonder en met ADHD. Natuurlijk kun je niet altijd de schone schijn ophouden, maar praat er dan eerlijk over dat het even teveel is en laat niemand zich schuldig voelen. Het staat allemaal op papier, maar in praktijk brengen…… het kan behoorlijk zwaar voor je zijn. Blijf niet alleen zitten met je problemen, praten met een deskundige helpt echt, te beginnen met de huisarts die je een verwijzing zal geven naar een ADHD professional. Je hoeft het niet alleen te doen! 

Geef een reactie