adhd vrouw yoga oefening

Heb je last van je ADHD? Dan is Yoga een goed idee

Hi, ik vrouw met ADHD ben vanmorgen ben ik weer naar de yoga geweest. En dat is maar goed ook. Want dat is het enige fijne van vandaag. Tot nu dan, want schrijven vind ik ook fijn. En de latte die ik nu drink vind ik ook fijn.


Terwijl ik zo met je praat, laat ik de yogales van zojuist de revue passeren. Want Coen, de eigenaar van ADHD blog.nl vroeg me of ik je wil vertellen over yoga in relatie tot ADHD.

Wat yoga kan doen voor je als je ADHD hebt. Aangezien ik sinds een paar maanden een enorme yoga-fan ben, doe ik dat graag. Waarom ben ik toch zo lyrisch over yoga? Nou, ten eerste omdat ik naar de yoga kan gaan zónder dat ik hoef na te denken over wat ik moet meenemen.

Yoga is ADHD-vriendelijk

Je hebt niets bijzonders nodig om aan yoga te doen. Gewoon een soepel zittend T-shirt en een lekker zittende broek is al voldoende. Je sportschoenen kun je thuislaten want yoga doe je op je sokken of blote voeten. Hoe handig is dat?

Zweten zul je niet, dus douchen na afloop is overbodig, noch het meenemen van een handdoek en een flesje water. Kortom, het is laagdrempelig. Maar er is méér wat me aanspreekt aan yoga. Het geeft me rust.

Yoga ontspant

De ontspanning begint al bij het weggaan, omdat ik niets hoef mee te nemen. Behalve mezelf. Zo heb vanmorgen op mijn dooie akkertje mezelf naar de yogales gewandeld. Eenmaal daar aangekomen, word ik welkom geheten door zachte rustige muziek. Ook de verlichting is er zacht en rustig.

De mensen maken eveneens een zachte en rustige indruk, want iedereen zit wat te chillen op een matje, vaak met gesloten ogen. Voor mij is dat extra fijn, want dan zien ze niet dat ik weer net iets te laat binnen glip.

Eenmaal gesetteld op mijn yoga-mat snuif ik het aroma op van de essentiële olie die mijn yogadocent voorafgaand aan de les heeft verstoven.


Ik kom tot rust. Terwijl de les nog niet eens is begonnen. Ik heb zin in de les, want hij is elke keer anders, wat ook prettig is voor mij met mijn ADHD.

Yoga is nooit saai

Zo deden we een paar weken geleden de kopstand. Dat klinkt niet heel ontspannen ik weet het. In het Sanskriet klinkt het een stuk aangenamer want dan heet het Sirsasana. Het is wel een ingewikkelde houding, herinner ik me. Bijna niemand deed het dan ook. Maar ik wel, met hulp. Van de yogadocent en een sterke man. Dat laatste was evenmin saai.

Natuurlijk doen we niet altijd zoiets moeilijks, maar er is veel variatie in wat we doen. En de houdingen die wél steeds terugkomen hebben interessante namen zoals: de koe-houding, de neerwaarts-kijkende-hond of de cobra. Vervelen hoef je je dus niet bij de yoga. Maar er is nóg een reden dat ik reikhalzend uitkijk naar elke yogales.

Yoga kalmeert

Als ADHD-er is het vaak moeilijk om te voldoen aan de eisen die elke dag worden gesteld in onze snelle samenleving. In de yogales wordt echter niets van mij verwacht. Behalve aandacht voor mezelf. Zo vraagt mijn yogadocent aan het begin van de les om een intentie in gedachten te nemen. Iets wat je voor jezelf meeneemt de dag in. Vandaag nam ik mezelf voor – zoals bijna alle keren – om heel goed voor mezelf te zorgen.

Dat is vandaag hard nodig, want mijn omgeving doet het tegenovergestelde.

Vervolgens verzoekt de docent om ons te richten op onze ademhaling. De eerste keer dat ik dat deed was een openbaring voor me. Gewoon simpel mijn ademhaling vertragen, maakt me al kalm. En we zijn nog steeds niet echt begonnen met de les 😊.

Dan komen we in actie en positioneren we ons in allerlei houdingen die in eerste instantie onmogelijk lijken maar best goed te doen zijn. Zelfs mijn nabij gezeten yoga-collega van zeventig manoeuvreert zich vrij soepel in de eenbenige-duif-houding. Dat het ons lukt om in die complexe houdingen te geraken, komt omdat we ons focussen.

Yoga verhoogt concentratie

Hé, precies iets waar wij ADHD-ers nog weleens wat moeite mee hebben. Toch denk ik dat je het kunt, net zoals ik het kan. Want de yogadocent bouwt de houdingen stapsgewijs op. Daarbij is het supergaaf als je erin slaagt een positie aan te nemen met een naam als ‘vrolijke-baby’. Ik ben hyper-gefocust als ik mezelf vanuit de ‘boom’ omwerk naar de ‘danser’.

Mocht je overigens behoefte hebben aan iets meer onderbouwing, dat van die concentratie is wetenschappelijk aangetoond.

Maar, voor vandaag zit mijn concentratie erop, ik heb het verbruikt. In deze blog waarvan ik hoop dat die jou inspireert yoga uit te proberen.

En net zoals vanmorgen in de yogales, sluit ik mijn relaas af met een diepe buiging. Voor jou en voor mezelf. Namasté.

Wil je meer lezen over mijn leven met ADHD, Burn-Out en Depressie?

Neem dan eens een kijkje op mijn site Zara’s (ADHD) Life.Reacties

3 reacties op “Heb je last van je ADHD? Dan is Yoga een goed idee”

 1. paula van der Fluit avatar
  paula van der Fluit

  Hi hallo,
  Ik geef zelf yoga. Ik heb ADHD en ben bewust de opleiding gaan doen om dicht bij mezelf te kunnen blijven .
  Best soms heftig om toch niet over prikkelt te worden. Ik neem zelf mijn muziek mee en booster om niet in de knoop te raken van allerlei verschillende muziek systemen. Ik geef overwegend rustige yoga. Zeker een aanrader of mensen met ADD / ADHD of HSP. Ik word er lef blij van.

  1. Zara Vermeulen avatar
   Zara Vermeulen

   Hoi Paula,
   Wat bijzonder dat jij zelf ook yoga geeft. Zo help je niet alleen jezelf maar ook anderen met AD(H)D. En waarschijnlijk veel meer mensen die baat hebben bij yoga. Ik ben met yoga begonnen omdat ik – naast ADD – chronische pijnklachten heb. Keep up the good work!

 2. Eefje avatar
  Eefje

  Hoi,
  Ik ben een fanatiek sporter en dacht dat ik daar al tot rust kwam. Maar nu 2 lessen Yoga gedaan en ik ben om. Want ik ontspan op alle fronten, kom dichtbij mijzelf en word tijdens de les ook voldoende uitgedaagd. Heerlijk ! Ik kan het iedere Adhd’er aanraden.

Geef een reactie


%d bloggers liken dit: