Een van de grootste symptomen van ADHD is de onrust die men ervaart in het lichaam en geest. Artsen schrijven daarom ook vaak een medicatie voor die als doel heeft om rustiger te worden in het doen en laten en in jouw geest. Patiënten met ADHD die medicatie krijgen voorgeschreven van hun arts omschrijven het als dat ze zich rustiger voelen, helderder zijn in hun hoofd en geen tuimelende gedachten meer ervaren. Ook is er minder chaos in de handelingen, meer inzicht in de planningen die men maakt en worden zaken die voorheen niet gedaan, of slechts half werden afgemaakt, nu volledig voltooid. Het lijkt dus wel alsof er meer structuur in het leven ontstaat. Vooral in situaties als studie, huishouden word het gemakkelijker. Er word minder vergeten en beter geluisterd, omdat hier meer rust voor kan worden gevonden. Tot slot neemt de impulsiviteit af wat vaak veel ruzies voorkomt.
Stimulantia als behandeling
Veel mensen zijn bang dat ze door de medicatie suf worden of zichzelf niet meer zijn. Dat is natuurlijk niet de bedoeling en daarom is de juiste medicatie in de juiste dosering van groot belang. Een arts kan je daar prima in ondersteunen. Er zijn een aantal medicijnen voor behandeling van ADHD. De eerste keus is vaak een stimulantia. Deze medicijnen compenseren de tekorten aan dopamine en /of noradrenaline door de remming van heropname of door productie van deze te stimuleren. Stimulantia zijn, wanneer ze op de juiste wijze worden gebruikt, veilig, doeltreffend en zeker niet verslavend.
Methylfenidaat
Kortwerkende Methylfenidaat is beter bekend onder de naam Ritalin. De eigenschap van dit medicijn is de heropname van dopamine en naradrenaline. Methylfenidaat is een amfetamine en dus niet verslavend. Het geeft ook geen kick waar telkens opnieuw naar verlangd kan worden. Wel bevordert het de concentratie, geeft innerlijke rust en een toename van daadkracht.
Helaas werkt het medicijn maar kort, ongeveer 2 tot 4 uur. Na uitwerking van het medicijn kan de onrust weer toenemen.
Om deze reden word altijd geadviseerd het medicijn op geregelde tijden, verspreid over de dag, in te nemen. Zoals ieder medicijn kent ook Ritalin helaas de mogelijkheid tot bijwerkingen. Deze kunnen zijn Hoge bloeddruk, hartkloppingen, hoofdpijn, problemen met inslapen en verminderde eetlust. Over het algemeen zijn dus kortdurend.
Atomoxetine
Atomoxetine is een heropnameremmer van noradrenaline. Het medicijn werkt 24 uur, maar de werking begint pas na 2 a 3 weken. Het medicijn hoeft maar één keer per dag ingenomen te worden. Pas na 6 weken kan er beoordeeld worden of het effectief is. De bijwerkingen zijn misselijkheid, moeheid en duizeligheid. Deze bijwerkingen zullen na een paar dagen over zijn.
De medicijnen met Atomoxetine worden deels vergoed, maar niet volledig. Uit ervaring van mensen op het internet blijkt dat dit medicijn niet een heel duidelijk effect heeft.
Antidepressiva
Er zijn twee soorten antidepressiva die gebruikt worden voor ADHD: TCA staat voor tricyclische antidepressiva en is bedoeld ter behandeling van angst en depressie. TCA staat dus niet bekend als ADHD-medicatie. TCA blijkt in onderzoeken de ADHD-symptomen wel te bestrijden. Bijwerkingen die kunnen voorkomen zijn hoofdpijn, misselijkheid en hartklopping. Deze bijwerkingen zullen alleen tijdens de eerste paar weken van gebruik optreden.
Serotonine heeropnameremmers remmen selectief de heropname van serotonine in het presynaptische neuron. De beschikbaarheid van serotonine komt hierdoor in het centrale zenuwstelsel. Serotonine heeropnameremmers verminderen depressieve klachten. Veel voorkomende bijwerkingen van deze heeropnameremmers zijn maag/darmklachten, seksuele disfunctie, centrale bijwerkingen, autonome effecten en onthoudingsverschijnselen. Onthoudingsverschijnselen komen alleen voor als er plotseling met de medicatie gestopt wordt. Om dit te voorkomen moet de dosis langzaam afgebouwd worde
Ritalin
De Ritalin tabletten zijn 10 mg. Voor een goede werking zouden ze elke 2 uur moeten worden ingenomen. Omdat dit soms lastig kan zijn, zijn er ook andere Methylfenidaat medicatie. Een daarvan is Concerta, een Methylfenidaat in een capsule die langzaam steeds wat afgeeft. Hierdoor heeft het de eigenschap dat het 12 uur werkt. De kans dat het medicijn tijdens de dag uitgewerkt raakt is daardoor veel kleiner. Deze langwerkende medicijnen worden door het ziekenfonds (deels) vergoed.
Andere langwerkende varianten van Methylfenidaat zijn: medikinet CR, Equasym XL en Sandoz Retard.
Clonidine
Clonidine is een bloeddrukverlagend medicijn. Dit medicijn heeft in lage doseringen effect op ADHD symptomen. Het nadeel is dat Clonidine minder goed werkt en meer bijwerkingen heeft. Deze ADHD medicatie wordt vaak gekozen wanneer de patiënt ook last van tics heeft. Mogelijke bijwerkingen zijn slaperigheid, sufheid, duizeligheid bij opstaan en een droge mond
Dexamfetamine
Dexamfetamine is een amfetamine die de afgifte van dopamine en noradrenaline bevordert. Het heeft een langere werktijd als de methylfenidaat, ongeveer een uur of 5. Ook de bijwerkingen zijn milder als bij een methylfenidaat. Ondanks dat is de werking wel ongeveer 2 keer zo sterk en de tabletjes kleiner. Deze bevatten namelijk maar 2,5 mg. De dosering voor volwassenen is over het algemeen 3 keer per dag een dosis.
Bupropion
Uitleg Bupropion, ook wel (Wellbutrin XR genoemd, is een remmer die de heropname van dopamine en noradrenaline tegen gaat. Het is een langzaam werkend medicijn en kan daardoor eenmaal daags ingenomen worden. Dit medicijn wordt ook wel eens voorgeschreven bij depressies. Het effect op de concentratie en innerlijke rust laat helaas wel langer op zich wachten. Hierdoor is het effect pas na 2 weken zichtbaar.
Na een Behandeling van 6 weken kan eigenlijk pas goed bekeken worden of het medicijn effectief is. Bijwerkingen kunnen, vooral in het begin, zijn: misselijkheid, moeheid en duizelig. Ook word wel eens een griepachtig gevoel ervaren. In de meeste gevallen zijn deze bijwerkingen met enkele dagen weer verdwenen.
Melatonine
Veel volwassenen met ADHD kampen met slaapproblemen. Ze hebben een verschoven slaapritme, slaper later in dan dat ze zouden willen en zijn hier door vaak ook vermoeid. Melatonine kan helpen dit ritme te herstellen. Het is een hormoon dat als van nature in ons lichaam voorkomt en af word gebroken door licht, maar word aangemaakt als het donker wordt. Zo beïnvloed het ons natuurlijke bioritme.
Bijwerkingen kent Melatonine niet en als voedingscapsule is het ook bij de drogist verkrijgbaar. Als een arts het medicijn voorschrijft bij ernstige slaapproblemen, dan is dit meestal tussen de 2 en de 5 mg.
CBD olie
LTO3
LTO3 is een natuurlijk hulpmiddel voor mensen met ADHD. Bij de één zal LTO3 wel helpen en de ander niet. Het middel mag ook absoluut niet worden vergelijkt met Reguliere Medicatie voor ADHD.
Geef een reactie