ADHD en toekomst, hoe zit dat?

ADHD en de toekomst vooruitzichten. ADHD kan niet worden niet genezen. Wel zijn er behandelingen die bijvoorbeeld de afleiding en het drukke gedrag positief beïnvloeden. Dat is vaak al een hele vooruitgang. Toch blijven kinderen en volwassenen met ADHD kwetsbaar: in veel opzichten zullen zij hinder houden van hun eigen gedrag, net als hun omgeving.ADHD beheersbaar maken

Een realistisch doel is om de situatie ‘beheersbaar’ te maken. Daarmee bedoelen we dat ouders weten hoe ze hun kind kunnen ondersteunen, waar ze hulp krijgen en wat ze moeten doen als het toch een keer uit de hand loopt. Voor de partners van volwassenen met ADHD geldt ongeveer hetzelfde: weten hoe ze hun partner kunnen ondersteunen, waar ze hulp kunnen krijgen en wat ze moeten doen bij een crisis.
Volwassenen met ADHD kunnen hun ADHD beheersbaar maken door hun sterke en zwakke kanten te leren kennen, hulp te vragen als ze dat nodig hebben en mee te werken aan een behandeling.
Als dit lukt is er veel gewonnen. Iedereen zal zich minder machteloos voelen. De ADHD zal niet meer zo’n centrale, dominerende rol spelen. Dat geeft wat meer rust. En hopelijk verbetert daarmee de sfeer: niet meer die steeds terugkerende spanning en frustratie, maar voor iedereen voldoende rust, ruimte en aandacht.

We zijn opgehouden met haar te straffen. Het is tenslotte geen onwil, maar onvermogen. Bepaalde dingen kan ze gewoon iet: organiseren, plannen, vooruitdenken… In plaats van haar te straffen voor wat ze niet kan zijn we haar gaan helpen. Het kost tijd en energie om te ontdekken hoe je dat moet aanpakken, maar het maakt een wereld van verschil. Ze is nu niet meer dat moeilijke kind waar je alleen maar last van hebt, we zien nu ook weer hoe leuk ze is: haar vrolijkheid, malle invallen, het ontbreken van een dubbele bodem…

Hulp zoeken

ADHD beheersbaar maken lukt je niet op eigen kracht. De eerste stap is dus: hulp zoeken. Behandelingen voor ADHD. Er zijn effectieve behandelingen. Medicijnen kunnen veel goed doen. Training van de ouder(s) en bijvoorbeeld leerkrachten kan de situatie thuis en op school verbeteren. Volwassenen met ADHD kunnen baat hebben bij begeleiding: iemand die ze helpt om allerlei dagelijks dingen wat beter te organiseren.

Lotgenotencontact voor volwassenen met ADHD

Een goed advies is om contact te zoeken met mensen die ook met ADHD te maken hebben, dus andere ouders of partners, of andere volwassenen vanaf 18 jaar. Lotgenotencontact voor mensen met ADHD kunnen een opluchting voor je zijn. Je hoeft niet alles uit te leggen, laat staan dat je moet vechten tegen vooroordelen. Het kan ook een heel praktische steun betekenen, want anderen hebben vaak al ervaring met allerlei problemen en ze hebben daar oplossingen voor bedacht of weten wat voor hulp er te krijgen is.

Kennis over ADHD

Als je weet wat ADHD is, zul je er beter mee kunnen omgaan. Lees daarom goed wat ADHD precies inhoud, zoek uit welke behandelingsmogelijkheden er zijn, wat daarvan de voor- en nadelen zijn en hoeveel ze kosten. En zorg ervoor dat je weet wat je zelf kunt doen als leerkracht, als ouder of als partner.

Ik leef nou zo’n dertig jaar met ADHD. Ik ben dus al zo’n dertig jaar lastig. Ik bén ook lastig, dat geef ik grif toe. Onrustig, chaotisch, veeleisend. Maar ADHD heeft ook voordelen. Ik barst van de energie. Ik verveel me nooit, heb altijd plannen. Ik krijg mijn vrouw altijd aan het lachen en mijn kinderen beleven prachtige avonturen met me… Ik wil ADHD niet ophemelen, maar laten we alsjeblieft niet de andere kant vergeten…

Geef een reactie