Natuurlijke alternatieven voor ADHD medicijnen

ADHD medicatie op natuurbasis, welke soorten bestaan er? Adderall, een woord dat mensen of laat glimlachen of je in een elkaar laat krimpen, afhankelijk van aan wie je het vraagt. Het medicijn wordt regelmatig voorgeschreven als medicatie om ADHD te behandelen. Momenteel neemt de mate van populariteit van het medicijn flink toe en word het ook veel gebruikt bij concentratieproblemen.Let op! Het medicijn Adderall, een soort van amfetamine, is in Nederland verboden en niet verkrijgbaar.

Studenten met voornamelijk een probleem met de concentratie, grijpen steeds vaker naar Adderall als oplossing van hun probleem. Toch zijn er ook verhalen bekend waarbij het middel niet correct zijn uitwerking heeft gehad en studenten leden aan depressies en een ontregeld leven.

Het word dan ook wel eens in de volksmond een “smart drugs” genoemd.

Natuurlijke ingrediënten voor Adderall

Om met ADHD te leven, kan een hele uitdaging zijn. Je krijgt vaak te maken met impulsiviteit, moeilijk leren en sociale problemen. Deze problemen kunnen dagelijks voor diverse problemen lijden die soms lastig te overzien zijn. Gelukkig zijn er een aantal natuurlijke Adderall alternatieven, die je kunnen helpen deze problemen onder controle te krijgen.

Natuurlijke Adderall plaatsvervangers voor de behandeling van ADHD zijn niet alleen gezond, maar bewijzen hun efficiëntie ook op de langere duur. Deze medicijnen zijn volledig legaal verkrijgbaar en probleemloos te gebruiken voor een langere periode.

Vooral voor ouders met ADHD kinderen zijn de alternatieven een uitkomst. Geen enkele ouder wil immers zijn of haar kind voor langere tijd blootstellen aan medicatie met vervelende bijwerkingen.

Ook voor volwassene die op zoek zijn naar een boost om hun concentratievermogen, dan wel tijdelijk, te verhogen, zijn de natuurlijke medicijnen een ware uitkomst.

De waarheid achter Adderall

Adderall is de verzamelnaam van een aantal medicatie die voor een groot deel bestaan uit Methamphetamine. De meeste mensen zijn zich er niet van bewust welke ingrediënten de medicijnen bevatten. Ze gaan er van uit dat het middel veilig is omdat het is goedgekeurd door de FDA. Hierdoor word het vaak ook aan kinderen gegeven met alle gevolgen van dien.

Wanneer we een dokter raadplegen, zullen deze vaak dit middel of een variant er op zoals Ritalin voor schrijven. Deze medicijnen hebben echter allemaal nog een hoog risico. Adderall bevat namelijk zelfs amphetamine en dextroamphetamine, wat samen geen goede keuze is.

Adderall werkt door verschillende Neurotransmitters in je hersenen> te activeren tot onnatuurlijke hoge levels. Je voelt je even goed, maar het gevoel van het steeds opnieuw willen herbeleven zorgt er voor dat je opnieuw naar de medicatie verlangt.

Uiteindelijk zal je steeds meer moeten nemen om tot hetzelfde niveau te komen, wat uiteindelijk tot beschadiging van je zenuwen kan leiden.

Natuurlijke vervangers voor deze medicijnen kunnen ervoor zorgen dat je verlost bent van alle bijwerkingen. Als het er op aan komt dat het om de gezondheid van jou of jouw kinderen gaat, is dit natuurlijk een grote uitkomst. De volgende natuurlijke, medicatie raden onderzoekers dan ook zeker aan.

Belangrijk om te weten: het gebruik van wel of geen (natuurlijk) medicatie voor ADHD is geheel op eigen risico. Bij twijfels raadpleeg altijd uw dokter of specialist waar u in behandeling bent.

Beste Alternatieve Medicijnen voor ADHD

Ginkgo Biloba

Misschien wel het meest complete kruidje voor de geestelijke gezondheid, Ginkgo Biloba heeft zijn beloftes al waar gemaakt als behandeling voor ADHD bij kinderen. Ginkgo werkt door een balans te vinden en te behouden tussen de vitale neurotransmitters in de hersenen.

In het bijzonder bevat het product Acetylcholine, Noradrenaline, Serotonine en dopamine. Het medicijn heeft als voordeel dat het zorgt voor een betere concentratie en impulsieve gedachten reduceert.

Een 6 weken durend onderzoek wees uit dat de symptomen van ADHD flink werden terug gebracht en Ginkgo Biloba dus een prima natuurlijk alternatief is. Bovendien bevordert het de slaap en de mentale kennis. Ginkgo Biloba is dus een veilig alternatief dat ook op langdurige basis prima te gebruiken is.

Bacopa Monnieri

Patiënten met ADHD die op zoek zijn naar een verhoogde levensduur en een verbetering in hun ADHD wenden zich vaak tot Bacopa Monnieri voor hulp. Dit kruid is al eeuwenlang een gebruikt medicijn en heeft zich bewezen als plaatsvervanger voor Adderall.

Bacopa Monnieri laat bepaalde delen in echt lichaam samenwerken, zodat er een positieve reactie ontstaat wat essentiële neurotransmitters versterkt, de Concentratie verbetert en energie levels verhoogd.

Bacopa werkt door de zenuwuiteinden door het versterken in de hersenen. Studies hebben tevens uitgewezen dat ook het humeur ten goede verandert bij het gebruik van Bacopa. Hiermee is het dus een prima Homeopathisch Middel voor de Behandeling van ADHD.

Cafeïne

De meeste onder ons kennen de cafeïne wel. Slechts enkele zullen een kopje koffie drinken om de symptomen van ADHD terug te dringen. Studie heeft echter uitgewezen dat cafeïne veilig kan worden gebruikt om de concentratie te verhogen, waardoor het een natuurlijk alternatief word voor Adderall.

Cafeïne geeft het hormoon dopamine een boost in het lichaam. Tevens zorgt cafeïne er voor dat er minder bloed door de overactieve regio’s in de hersenen loopt, en er een natuurlijke loop komt in de bloedsomloop.

Cafeïne geeft niet alleen direct weer energie, het verminderd de moeheid en geeft het brein weer een nieuwe impuls. Voor zowel volwassene als kinderen zou het heel goed zijn om in de ochtend cafeïne te nuttigen. Op een later tijdstip kan cafeïne er voor zorgen dat je moeilijk in slaap komt of wakker ligt. Te veel cafeïne kan voor kinderen en tieners schadelijk zijn.

L-Theanine

L-Theanine word veelal terug gevonden in groene thee die word gemaakt van Camelia Sinensis planten. L-Theanine heeft veel voordelen voor de gezondheid. Het is een veilig en natuurlijke Adderall alternatief wat stress en angst kan verminderen door de hersenen een boost te geven. GABA en Glycine zijn neurotransmitters met een remmende werking. Het effect is een staat van ontspannenheid en kalmte voor de gebruiker.

Door een rust te weeg te brengen in de hersenen worden symptomen van ADHD sterk terug gedrongen.

Studies hebben uitgewezen dat L-Theanine een van de beste homeopathische vervanger voor Adderall is. Gebruikers, met de diagnose ADHD merkte bij gebruik een sterke verminderen van de symptomen. L-Theanine kan prima worden gebruikt in combinatie met Cafeïne. Het remt de Bijwerkingen van Cafeïne, terwijl de boost en extra concentratie die men ervaart met cafeïne gehandhaafd blijft.

Rhodiola Rosea

Rhodiola Rosea is een kruid dat bekend staat als een natuurlijke vervanger van Adderall maar ook de stimulerende eigenschappen bevat van medicatie als Adderall, Vyvanse en Ritalin. Gelukkig bevat Rhodiola Rosea niet de negatieve bijwerkingen van amfetamine die in andere medicatie voor ADHD wel terug te vinden zijn.

Rhodiola Rosea word al eeuwenlang gebruikt in Chinese medicijnen voor een natuurlijke remedie bij verschillende soorten van slaapproblemen en cognitieve beperkingen. Diverse studies hebben uitgewezen dat Rhodiola Rosea zorgt voor verbeteringen in het geheugen en stemmingswisselingen stabiliseert door de opname van serotonine en dopamine te reguleren.

Bewezen is ook dat men bij het gebruik van Rhodiola Rosea meer energie ervaart, scherper is tijdens werk en studie en de cognitieve functies verbeterd.

Doordat dit product geheel veilig is voor de gezondheid en legaal verkrijgbaar kan het zeer goed gebruikt worden ter behandeling van ADHD.

Phosphatidylserine

Phosphatidylserine geeft structureel ondersteuning aan de hersenen. Dit natuurlijke product staat bekent als een essentieel fosfolipide in het menselijk lichaam wat onder andere een collectie aan legt van herinneringen. Phosphatidylserine bestrijd de stemmingswisselingen, vermindert de sterkte van gevoelens van angst en depressie en bied zelfs bescherming tegen negatieve gevoelens.

Niet alleen is dit natuurlijke medicijn een remedie voor alle geestelijke problemen, ook is het veilig in gebruik als alternatief voor de Adderall. Tijdens een 2 maanden durende studie bij Kinderen met ADHD en gebruik van Phosphatidylserine liet een duidelijke verbetering zien in de impulsiviteit en het geheugen.

Dit laat dus zien dat Phosphatidylserine prima gebruikt kan worden als alternatief voor Ritalin, Vyvanse en Adderall.

Omega-3 visolie

Ongetwijfeld de meest populaire natuurlijke product voor de gezondheid, Omega-3 visolie. Het is een ware kenner als het gaat om de behandeling van ADHD op een natuurlijke wijze. De vetzuren bevatten namelijk EPA en DHA. EPA is perfect om de lichamelijke ontsteking terug te dringen, verbeterd de gezondheid van het hart en vermindert angst en depressie.

DHA is een meer winstgevende cognitieve verbeteraar die gebruikt kan worden als een natuurlijke vervanger voor Adderall.

Ondanks dat beiden ingrediënten een goede invloed hebben op de behandeling bij zowel volwassene als kinderen, is DHA hierbij toch de belangrijkste.

Studies hebben uitgewezen dat visolie die meer DHA bevat kan leiden tot een verbetering van het geheugen, concentratie verbetering en diverse problemen in het gedrag, welke ontstaan door ADHD vermindert. Denk hierbij aan impulsiviteit, hyperactief, etc. Andere studies zouden zelfs aangeven dat de werking word versterkt indien men de visolie gebruikt in combinatie Phosphatidylserine.

Ga naar de visolie informatiepagina om nog een beter beeld te krijgen van dit natuurlijke alternatief voor ADHD.

Alpha GPC

Een van de beste alternatieven voor Aderall is Alpha GPC. Recent onderzoek toonde aan dat kinderen met ADHD een sterk verminderde acetylcholine bevatten in de hersenen. Alpha GPC werkt door de bloedsomloop te verbeteren en hiermee meer acetylcholine in de hersenen te pompen. Dit is een belangrijk onderdeel bij de het menselijk geheugen en helpt zeer zeker bij het leerproces.

Om deze reden is Alpha GPC dan ook een veilig en natuurlijk middel wat gebruikt kan worden om de concentratie te verhogen.

Ook in de bodybuilding scene wordt Alpha GPC veel gebruikt, Het helpt namelijk de hormoon huishouding te bevorderen en vet af te drijven bij jonge volwassenen.

Huperzine A

Huperzine A is een kruid wat veel word gebruikt in Chinese medicijnen. Het lijkt, qua werking, veel op Alpha GPC. Echter waar Alpha GPC direct door gaat naar het probleem, de hersenen, neemt Huperzine A een omweg.

Het werkt als volgt: Acetylcholinesterase is verantwoordelijk voor het chemische proces in het lichaam, dat acetylcholine afbreekt in de hersenen.

Huperzine A staat bekend als een Acetylcholinesterase remmer. Hij zorgt er juist voor dat het weer wordt opgebouwd en dat leren makkelijker gaat en men de focus beter bij een project kan houden. Dit Adderall alternatief is uiteraard geheel veilig, legaal en een goede behandeling bij ADHD.

L-Tyrosine

L-tyrosine is een zuur dat word gebruikt op neurotransmitters dopamine en noradrenaline te produceren en is een van de beste Adderall vervangers. Dit natuurlijke product staat bekend om zijn vermogen om de mentale gezondheid te verbeteren tijdens stress momenten. Studies hebben tevens uitgewezen dat bij gebruik van L-Tyrosine de concentratie ook verbeterd en angstige gevoelens afnemen. De effecten van deze Adderall alternatief op de alertheid en waakzaamheid zijn noemenswaardig.

Tyrosine kan de cognitieve functie verbeteren zonder de normale slaappatronen te onderbreken. Ook de Symptomen van ADHD bij kinderen worden in flinke mate gereduceerd door gebruik van L-tyrosine.

Vooral bij mensen die regelmatig gestrest zijn, dan wel door of met ADHD, is L-tyrosine een uitstekend, natuurlijk middel.

5-HTP

5-http is de voorloper van de “feel good” neurotransmitter en een natuurlijk middel ter vervanging van Adderall. Meer dan de voorgeschreven middelen als Adderall en Ritalin, heeft het een anti-depressie invloed op het lichaam. Door de afgifte van serotonine worden gevoel van vrolijkheid en zelfvertrouwen ervaart. Ook de concentratie, creativiteit en energie levels schieten omhoog bij gebruik van 5-http.

Er word geopperd dat 5-http is een goede, natuurlijke vervanger is voor alle ADHD medicatie en zeker zou helpen bij het terug dringen van de ADHD symptomen.

GABA

GABA is een zelfregulerende, remmende neurotransmitter in het centraal zenuwstelsel en word ook vaak gebruikt als Slaapmiddel. Het kan helpen om de hersenen tot rust te brengen en daar nodig te herstellen. Studies toonde aan dat GABA een goede invloed kan hebben op de vervelende symptomen van ADHD en slapeloosheid.

GABA gaat ook de negatieve invloeden tegen die de slapenloosheid heeft op de klachten van ADHD. Het verhoogt de productie van serotonine in de hersenen en heeft hierdoor een positieve invloed op stemmingswisselingen. Ook verzacht het de gevoelens van angst.

Ook de emoties als agressiviteit, stress en andere niet wenselijk gedrag zal worden terug gedrongen. Tot slot heeft GABA een goede invloed op het terug dringen van hyperactief en impuls gedrag. Men kan dus stellen dat GABA geheel veilig als een natuurlijke vervanger van Adderall kan worden gebruikt.

Conclusie: natuurlijk ADHD medicatie

Als slot gedachten kunnen we stellen dat Adderall, Vyvanse, Lisdexamfetamine, Concerta, Methylfenidaat en Ritalin sterke medicatie middelen zijn ter bestrijding van ADHD die op langere duur gevaarlijk kunnen zijn. Voor langere termijn is het dus verstandiger om te kiezen voor een natuurlijkere manier.

Er zijn genoeg keuzes als je op zoek bent naar een alternatief, op de natuurlijke manier voor het behandelen van ADHD.

Heeft u zelf nog ervaringen met natuurlijke middelen voor ADHD en wilt u deze delen met onze lezers van ADHD blog.nl door hieronder een reactie achter te laten?

Alvast bedankt voor uw hulp aan anderen.

23 gedachten over “Natuurlijke alternatieven voor ADHD medicijnen”

 1. Beste Coen,
  veel zinnige alternatieven voor mijn dus….
  Maar hoe combineerbaar zijn deze middelen?
  Hartelijke groet,
  Anke

  1. Coen ADHDblog.nl

   goed om te horen, wij doen geen uitspraken over combineren van deze natuurlijk adhd medicatie omdat wij simpelweg niet gecertificeerd zijn.

 2. Dag,
  Ik lees met interesse het artikel over natuurlijke ingrediënten. Helaas mis ik concrete informatie over hoeveelheden. Neem het voorbeeld van Ginko Bilbao bij welke hoeveelheid zijn welke symptomen verminderd? Leuk artikel maar zegt weinig.

  1. Coen ADHDblog.nl

   dankjewel, zoals ik al schrijf bij Anke kan ik daar geen uitspraken over doen. Wij zijn geen dokter, psychiater of psycholoog, en willen dit ook niet.. i.v.m. de eventuele aansprakelijkheid.

 3. Super Coen, dit overzicht! En nu ben ik natuurlijk benieuwd naar je bronnen. Staan die ergens? Ik vind het erg interessant om hier meer van te weten.
  Hartelijke groet,
  Saskia

  1. Coen ADHDblog.nl

   geen dank, de bron komt van een Amerikaanse ADHD schrijfster waarvan ik dit artikel mocht vertalen in het Nederlands.

 4. Ik gebruik LTO-3 voor ADD. Dit bevat zowel L-theaine en Omega 3. Je kunt de oorspronkelijke uit canada bestellen of gewoon van lucovitaal, doet prima zijn werk en een stuk voordeliger (vaak in de aanbieding).

  1. Hoi, ik heb dit ruim een jaar uitgeprobeerd (LTO3) maar helaas had ik er geen effect van. Ik neem nu weer Rilatine op momenten dat ik echt moet mijn focus kunnen houden. Ik neem het zeker niet dagelijks omdat ik erg snel gewenning heb en het dus zijn werking compleet gaat verliezen.
   Veel moed iedereen! Fijne blog!

  1. Coen Olde Bijvank

   Hallo Jose, ik ben geen arts of psychiater maar volgens mij moet dat gewoon kunnen omdat L theanine op natuurbasis is. Maar om het zeker te weten, zou ik even jouw huisarts hierover bellen. Dan weet je het zeker.

 5. Ik zet mijn vraagtekens bij de uitrspraken over het “gevaar” van reguliere ADHD medicatie die in dit artikel worden genoemd. Zover mij duidelijk is van andere bronnen zijn deze gevaren niet relevant voor mensen met ADHD, omdat deze middelen zorgen dat de dopamine in je lichaam langer word vastgehouden of meer word aangemaakt. Mensen met ADHD hebben van nature een lagere hoeveelheid dopamine, en daarom zullen deze medicatie niet een verslavend effect hebben. Echter is dit wel het geval voor mensen die een “normale” hoeveelheid dopamine hebben.

   1. C heeft niet gereageerd op jouw uitnodiging, maar het woord “gevaarlijk” staat in ieder geval in deze quote: “Als slot gedachten kunnen we stellen dat Adderall, Vyvanse, Lisdexamfetamine, Concerta, Methylfenidaat en Ritalin sterke medicatie middelen zijn ter bestrijding van ADHD die op langere duur gevaarlijk kunnen zijn.”

    Ik vind het artikel gevaarlijk. Het zaait twijfel bij mensen zoals ik die zoekend zijn naar antwoorden over hoe om te gaan met hun ADHD over medicatie die door artsen wordt voorgeschreven en moedigt impliciet aan om te experimenteren met zogenaamd “natuurlijke” alternatieven ten koste van door deskundigen voorgeschreven en gecontroleerde medicatie. In het artikel wordt regelmatig de truuk/mindfuck gebruikt om de geloofwaardigheid te verhogen door een zinsnede toe te voegen als: “Studies hebben tevens uitgewezen dat […]” en “Recent onderzoek toonde aan dat […]”, zonder verdere verwijzingen zodat we niet kunnen weten hoe betrouwbaar dat onderzoek is.

    Hier schoffelt het artikel aan de andere kant de geloofwaardigheid van artsen onderuit:
    “Wanneer we een dokter raadplegen, zullen deze vaak dit middel of een variant er op zoals Ritalin voor schrijven. Deze medicijnen hebben echter allemaal nog een hoog risico. Adderall bevat namelijk zelfs amphetamine en dextroamphetamine, wat samen geen goede keuze is.”
    Natuurlijk, een stukje verderop staat de disclaimer: “Bij twijfels raadpleeg altijd uw dokter of specialist waar u in behandeling bent.” Maar de twijfel is al gezaaid, de schade aan de geloofwaardigheid is al gedaan.

 6. Ik heb ADHD en gebruik bacopa brahmi naar tevredenheid.
  Heb alleen erg last van slapeloosheid.
  Ik neem bacopa in de ochtend in, kan ik Gaba in de avond gebruiken of Jan dat niet samen.
  Vast bedankt

 7. Hoi, ik zeer gevoelig voor alles waar cafeïne, theanine en gingseng achtige producten in zitten toch wil ik graag alternatieve producten uitproberen. Wat raad je aan?
  Alvast dank voor je reactie

 8. Wat een flauwekul verhaal. Je zegt dat veel mensen niet weten wat er in medicatie zit, maar je weet het zelf ook niet. In Adderall zit geen metamfetamine maar dextroamfetamine and levoamfetamine in een ratio 3:1. Daarnaast is de farmaceutische industrie zeer streng gereguleerd, terwijl je bij over the counter supplementen nooit weet wat de puurheid is van het middel, en ook niet wat er allemaal in zit aan vulstoffen, metalen en ongewenste bijproducten die zijn ontstaan bij de extractie of synthese van het supplement.

  Voor veel mensen die echt te lijden hebben onder ADHD is het heel fijn dat er medicatie bestaat waarmee ze kunnen deelnemen aan de arbeidsmarkt, het verkeer, en in staat zijn om een relatie in stand te houden en het huishouden te kunnen doen.
  Dit artikel zorgt ervoor dat lotgenoten langer wachten met het zoeken naar hulp, waardoor ze met (studie)schulden terecht kunnen komen en hun (werk en privé) relaties onnodig op het spel zetten.

  1. Hallo Nina, als je goed leest onderaan is het geschreven door een gastblogger… iemand die informatie, ervaringen of deskundige hulp gratis aanbied.

   Door jouw reactie, zullen we voortaan duidelijker de schrijver en bronnen vermelden.

   Bedankt overigens voor jouw waardevolle reactie, er zijn altijd mensen die waarde hierdoor uit kunnen halen. Zo ik zelf dus ook 🙂

   Groeten, Coen

 9. Kijk maar eens naar bijgevoegde website. Ook adviseer ik om op de website van vaccinvrij te kijken. Pharma is er alleen maar voor om geld te verdienen. In de tijd van nu is alles overduidelijk. WHO, VN FDA en noem maar op, spelen allemaal onder 1 hoedje. Het is belangrijk dat we de natuurlijke manieren en producten gaan zoeken.

 10. Er staat heel vaak “studies hebben uitgewezen”, of iets in die trant, maar voor de wetenschappers onder ons is het gebruikelijk dat je dan die studies als voetnoot meeneemt, anders is het hele verhaal niet waar.

  1. Hallo Mr. T. bedankt voor jouw reactie, als ik het goed begrijp zou je graag bronvermeldingen willen zien en dat wij deze weergeven en vermelden?

   Hoor graag van jou.

   Groetjes, Coen
   (eigenaar en oprichter ADHDblog.nl sinds 2010)

   1. Ja dat lijkt me een goed idee inclusief de oorspronkelijke auteur, ookal is het artikel vertaald. Ik kwam hier op zoek naar alternatieven voor concerta. Dat is toch ingrijpend als je dat vervangt door een van deze.

Geef een reactie