Categorieën
Behandelingen Coaching Medicatie

ADHD medicatie of mentale coaching? [officieel onderzoek]

Medicatie of mentale coaching? Wij hebben in een anonieme ADHD onderzoek de vraag gesteld aan mensen wat zij effectiever vonden, medicatie of mentale coaching. De meeste mensen zullen dit geïnterpreteerd hebben als: ‘Hoe goed gaat dit uw ADHD-symptomen tegen?’. De bedoeling was hierbij ook dat ze de effectiviteit beoordeelde. Dit heeft ons tot de conclusie gebracht, dat mensen mentale coaching beter vinden werken dan medicatie. Dit heeft namelijk een hoger gemiddelde aantal sterren dan medicatie.

Echter moeten wij nog meer dingen betrekken bij onze conclusie. Onze hoofdvraag was namelijk niet welke van de twee het meest effectief was. Wij moeten bijvoorbeeld niet vergeten te kijken naar andere aspecten, zoals bijwerkingen.

Bijwerkingen medicatie en coaching

Mentale coaching zal geen bijwerkingen met zich meebrengen, medicatie daarentegen wel. Uit onze resultaten blijkt dat het grootste deel van de mensen dat medicatie gebruikt, bijwerkingen heeft gehad. Dit kun je ook in de bijlage goed zien. Er staan vaak hele stukjes aan tekst vol met bijwerkingen in de tabellen. Als mensen bijwerkingen hadden, waren dit er dus vaak ook veel.

Behalve de bijwerkingen, zorgen de medicatie er bovendien ook voor dat de positieve punten van ADHD verminderd worden. Uit de antwoorden van onze respondenten blijkt vaak dat mensen zich minder creatief en enthousiast voelen. Dit zijn positieve symptomen van ADHD, die mensen met ADHD vaak niet kwijt willen. Mensen die medicatie gebruiken hebben vaak het gevoel niet de controle te hebben over hun gedachten, ze voelen tegeneffect en veel neerslachtigheid.

Dit komt bij de bijwerkingen als Hartkloppingen, Overgevoeligheid, Minder Eetlust, etc.

Deze mensen hebben vaak het gevoel dat ze zichzelf niet kunnen zijn. Deze dingen hebben mensen ook veel genoemd bij de optie ‘Overige’. Veel mensen beweren dat de medicatie hun creativiteit onderdrukt, dit vinden zij zonde. De creativiteit is wat ieder mens uniek maakt. Dit zijn dus extra nadelen van medicatie die belangrijk zijn voor onze conclusie.

Korte of lange termijn

Ook moet je niet vergeten dat medicatie vaak op korte termijn werkt, terwijl mentale coaching op lange termijn werkt. Bij medicatie wordt vaak de ADHD-symptomen tegengegaan. Om dit effect te behouden, moet je de medicatie blijven innemen, omdat het maar een korte werkingstijd heeft. Medicatie werkt hoogstens 24 uur en dan moet je het opnieuw innemen. In tegenstelling tot medicatie moet je niet bij mentale coaching elke training weer opnieuw beginnen. Het is een proces, dit proces heeft een aantal trainingen nodig voordat het eindelijk begint te werken. Maar de resultaten van dit proces zullen niet verdwijnen zoals bij medicatie.

Voordelen en nadelen

Daarentegen leer je bij mentale coaching ook goed hoe je met je ADHD moet omgaan. Je leert goed plannen, waar mensen met ADHD vaak moeite mee hebben, je leert je meer te beheersen en dergelijke. Door mentale coaching leer je dus voor de rest van je leven zo goed mogelijk met je ADHD om te gaan en er het beste uit te halen. Je zult natuurlijk eerst vaak naar deze mentale training moeten gaan, want de kennis komt er niet vanzelf.

De mentale coaching stopt wel op een gegeven moment. Een ander voordeel van mentale coaching is dus dat je op een gegeven moment kan stoppen als je daartoe bereid bent, maar je gaat voor een bepaalde periode naar de mentale coaching en dit werkt of dit werkt niet. Afhankelijk daarvan doe je langer aan mentale coaching of niet.

Als het niet werkt, blijf je eerst nog even doorgaan om te kijken of het op den duur wel werkt, en dan stop je. Als het werkt, zul je nog even doorgaan om ervoor te zorgen dat het je zo goed mogelijk helpt en dan kijk je op den duur of je denkt dat het nog nodig is.

Een voordeel van medicatie is wel dat het meteen werkt. Zoals hierboven is beschreven, moet je langer aan mentale coaching participeren voordat het effectief is. Je moet trainingen volgen en pas op den duur merk je of het werkt voor jou of niet.

Bij ADHD medicatie merk je dit meestal meteen. Over het algemeen werken medicijnen binnen een uur of twee, niet langer. Dit is dus aanzienlijk korter dan bij mentale coaching. Echter moeten we niet vergeten dat bij medicatie op den duur de effectiviteit ook kan afnemen, zoals sommige mensen aangaven. Dit komt door gewenning. Bij het te vaak innemen van een stof gaat de drempelwaarde hoger gaat liggen.

Ook de bijwerkingen nemen vaak na een bepaalde tijd af. Dit beïnvloedt dus ook onze resultaten. De mensen die de medicijnen pas net gebruiken, kunnen nog niet zeggen of de bijwerkingen op den duur af zijn gaan nemen en of de effectiviteit na een bepaalde tijd verminderde.

Conclusie ADHD ervaringsdeskundigen>

Wij wilden voor ons onderzoek ook graag de meningen van verschillende deskundigen betrekken. Echter is dit ons niet gelukt en hebben we maar één interview kunnen houden. Uit dit interview bleek dat de deskundige sterk voorstander was van mentale coaching. Hij zegt dat de medicatie vaak alleen het tekort aan dopamine bijvoorbeeld tegengaat en je rustiger maakt, maar je verder niet helpt om ermee om te gaan.

Hij ziet ADHD niet als een ziekte, maar als een naam voor bepaalde symptomen. En om deze symptomen tegen te gaan moet je niet proberen alleen maar de Hyperactiviteit tegen te gaan, maar ook mensen helpen met plannen, met zichzelf beheersen en dit werkt beter met mentale coaching dan met medicatie.

Conclusie ADHD medicatie en mentale coaching

Uiteindelijk komen wij tot de conclusie, als we alle voor- en nadelen combineren, dat mentale coaching functioneler is dan medicatie. Mentale coaching brengt geen bijwerkingen met zich mee. Het zorgt er niet voor dat je persoonlijkheid onderdrukt wordt, de positieve kenmerken van ADHD worden niet onderdrukt, maar juist gestimuleerd.

Buiten dat het je leert omgaan met de meeste Symptomen van ADHD, helpt het je ook met de onderdelen waarmee je het moeilijk hebt. Zo hebben mensen met ADHD het meestal moeilijk met het Plannen en het regelen van financiële zaken.

In de hypothese stelden wij dat mentale coaching beter werkt dan medicatie.

Ons hypothese onderzoek komt dus overeen met de getrokken conclusie.

Door Coen Olde Bijvank

Coen is oprichter van ADHDblog en is als van kleins af aan bekend met ADHD en autisme. Hij kent HOGE pieken en DIEPE dalen in zijn leven en heeft enorm veel levenservaring die hij graag met jou als lezer deelt.

2 reacties op “ADHD medicatie of mentale coaching? [officieel onderzoek]”

Hallo Coen,
In mijn praktijk begeleid ik sinds 10 jaar volwassenen met ADHD en ADD. En ik ben tot de conclusie gekomen dat ik zeker 80% van hen vooral begeleid op trauma.
Het is verbazendwekkend ook hoeveel gedragskenmerken van trauma overeenkomst vertonen met gedragskenmerken van ADHD en ook ADD.
Trauma en ADHD kennen beide hyperalertheid, risicozoekend gedrag, verslavingsgevoeligheid, concentratieproblemen, impulsiviteit. Trauma kan zich echter ook kenmerken door een vorm van afgemat zijn, vlak, niet aanwezig zijn in het hier en nu en dat punt lijkt aan te kunnen sluiten bij ADD.
En van trauma is bekend dat het de coördinerende werking van de voorhoofdskwabben beïnvloedt en het besef van tijd. En dat het onverwacht opvallende agressiviteit te weeg kan brengen die niet in verhouding staat met de zwaarte van de irritatieprikkel.
Mijn vraag aan jou, Coen of anderen: wordt er tegenwoordig bij mentale coaching aandacht besteed aan eventuele traumatische levensgeschiedenissen bij ADHD en ADD?
Met vriendelijke groet,
Tura

Bijzonder onderzoek en nog al pittige conclusies
En we kunnen de coaching natuurlijk tegen een x bedrag bij jullie volgen en is helemaal geen winst oogmerk
Zijn er universiteiten psychiater 5 jaar onderzoek bij 1000 patiënten gedaan?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *