Concerta

concerta-medicatieConcerta medicatie bevat hetzelfde werkzame stof als Ritalin, namelijk methylfenidaat. Het verschil met Ritalin is dat je Concerta maar één keer per dag hoeft in te nemen. Het tablet is zo gemaakt dat het snel begint te werken, meestal na een uur al. Concerta geeft langzaam ‘af’ in het lichaam en werkt ongeveer 8 uur tot 12 uur. Het grote voordeel hiervan is dat je niet in de middag op school of op het werk nog een tablet hoeft in te nemen en daardoor ook minder snel een dosering zal vergeten. Vanwege de lange werking is het met name handig voor kinderen en volwassenen met ADHD die ook in de avond hyperactief zijn of niet goed kunnen concentreren op huiswerk of andere werkzaamheden.

Algemene informatie over Concerta (methylfenidaat) bijsluiter

  • Methylfenidaat verbetert de aandacht en stemming.
  • Bij ADHD (aandachtstekort-stoornis) en narcolepsie (slaapziekte). Soms bij mensen op hun sterfbed, om de sufheid door sterke pijnstillers te verminderen en de stemming te verbeteren.
  • Tabletten en capsules met verlengde afgifte: ’s ochtends innemen. Methylfenidaat werkt na 1 tot 2 uur. Kijk op het etiket of u het voor, tijdens of na het ontbijt moet innemen. Heel doorslikken, zonder te kauwen.
  • Tabletten met verlengde afgifte werken tot 12 uur lang. Capsules met verlengde afgifte 8 uur.
  • Gewone tabletten werken na 1 tot 2 uur en 3 tot 6 uur lang. Meestal gebruikt u deze 3 keer per dag. Neem de laatste tablet niet later dan 4 uur voor u gaat slapen. Anders kunt u moeilijk in slaap komen.
  • U kunt rusteloos, slapeloos, nerveus of duizelig worden. Andere bijwerkingen zijn misselijkheid, buikpijn, minder eetlust en hoofdpijn. Soms helpt het om het medicijn met wat voedsel in te nemen.
  • Rijd geen auto zolang u duizelig, rusteloos of nerveus bent. Pas op met alcohol. Dit kan uw beoordelingsvermogen extra verslechteren.
  • Gebruikt u methylfenidaat al een paar weken? Stop dan niet in een keer. Bouw het langzaam af in overleg met uw arts of apotheker.

Concerta ervaringen van een volwassenen en kind met ADHD

Vrouw 33 jaar – Gebruiksgemak was de reden om over te stappen van de 4×10 mg methylfenidaat naar deze vorm met vertraagde afgifte. Werking is goed. Echter de bijkomende dagelijkse hoofdpijn vond ik zo vervelend dat ik weer terug ben gegaan naar 4x10mg. Wel even puzzelen met het voorkomen van rebound momenten. Maar dat lukt me inmiddels prima door mijn wekker op de telefoon te zetten. De hoofpijn is echt weg. Pas nog twee dagen een Concerta geslikt, om te kijken of het klopte. En ja, na een uurtje begon de hoofdpijn ook. Heeft wellicht te maken met de bijstoffen in de tablet.

Jongen 12 jaar – Elke ochtend 18 mg en 54 mg Concerta en daarbij nog een ander wit pilletje. Om half 4 krijgt hij weer een wit pilletje en voor het slapen gaan een of twee slaaptabletjes. Hij heeft sinds 6 jaar medicijnen waarvan het laatste jaar bovengenoemde. Hij is inmiddels broodmager, heeft slaapproblemen, eet de hele dag niets en zit de hele dag achter de computer. Hij is net een zombi en zegt en lacht helemaal niet meer. Hoelang moet hij dit nog slikken. Ik ben een bezorgde oma, en denk dat zijn hersen worden aangetast. De dokte hoorde deze klachten en heeft eens gezegd het enige wat we nog kunnen doen is stoppen met alles waarop mijn schoondochter zei nee want dan krijg ik een druk kind?

Wat zijn jouw ervaringen met Concerta? Laat hieronder reactie achter over ga naar het forum Ervaringen met Concerta.
bronnen: apotheek.nl mijnmedicijn.nl psyq.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *