Concerta medicatie voor volwassenen en kinderen met ADHD → Dosering, ervaringen en bijwerkingen

Concerta medicatie bevat hetzelfde werkzame stof als Ritalin, namelijk Methylfenidaat. Het verschil met Ritalin is dat u met Concerta maar één of twee (in zeldzame gevallen 3x) keer per dag hoeft in te nemen. Concerta is zo gemaakt dat het snel begint te werken, meestal na een uur al. Concerta geeft langzaam ‘af’ in het lichaam en werkt ongeveer 8 uur tot 12 uur. Het grote voordeel hiervan is dat u niet in de middag op school of op het werk nog een tablet hoeft in te nemen en daardoor ook minder snel een dosering zal vergeten.


Vanwege de lange werking van Concerta is het met name handig voor kinderen en volwassenen met ADHD die ook in de avond hyperactief zijn of niet goed kunnen concentreren op huiswerk of andere werkzaamheden.

Concerta bijsluiter

 • Methylfenidaat (merknaam: Concerta) verbetert de aandacht en stemming.
 • Bij ADHD (aandachtstekort-stoornis) en narcolepsie (slaapziekte). Soms bij mensen op hun sterfbed, om de sufheid door sterke pijnstillers te verminderen en de stemming te verbeteren.
 • Tabletten en capsules met verlengde afgifte: ’s ochtends innemen. Methylfenidaat werkt na 1 tot 2 uur. Kijk op het etiket of u het voor, tijdens of na het ontbijt moet innemen. Heel doorslikken, zonder te kauwen.
 • Tabletten met verlengde afgifte werken tot 12 uur lang. Capsules met verlengde afgifte 8 uur.
 • Gewone tabletten werken na 1 tot 2 uur en 3 tot 6 uur lang. Meestal gebruikt u deze 3 keer per dag. Neem de laatste tablet niet later dan 4 uur voor u gaat slapen. Anders kunt u moeilijk in slaap komen.
 • U kunt rusteloos, slapeloos, nerveus of duizelig worden. Andere bijwerkingen zijn misselijkheid, buikpijn, minder eetlust en hoofdpijn. Soms helpt het om het medicijn met wat voedsel in te nemen.
 • Rijd geen auto zolang u duizelig, rusteloos of nerveus bent. Pas op met alcohol. Dit kan uw beoordelingsvermogen extra verslechteren.
 • Gebruikt u Methylfenidaat al een paar weken? Stop dan niet in een keer. Bouw het langzaam af in overleg met uw arts of apotheker.
Concerta verpakkingen 18mg, 27mg, 36mg, 54mg
Op deze afbeelding worden de Concerta 18, 27, 36 en 54mg weergegeven.

Concerta ervaringen

De volgende ervaringen over Concerta zijn van echte mensen. Let wel op inname van ADHD medicatie voor ieder mens verschillend is. Bij “Piet” werkt langwerkende Methylfenidaat wel maar bij “Maartje” heeft het helemaal geen effect. Maar bij “Maartje” werkt het

Vrouw 33 jaar – Gebruiksgemak was de reden om over te stappen van de 4×10 mg methylfenidaat naar deze vorm met vertraagde afgifte. Werking is goed. Echter de bijkomende dagelijkse hoofdpijn vond ik zo vervelend dat ik weer terug ben gegaan naar 4×10 mg. Wel even puzzelen met het voorkomen van rebound momenten. Maar dat lukt me inmiddels prima door mijn wekker op de telefoon te zetten. De hoofdpijn is echt weg. Pas nog twee dagen een Concerta geslikt, om te kijken of het klopte. En ja, na een uurtje begon de hoofdpijn ook. Heeft wellicht te maken met de hulpstoffen in de tablet.

Jongen 12 jaar – Elke ochtend 18 mg en 54 mg Concerta en daarbij nog een ander wit pilletje. Om half 4 krijgt hij weer een wit pilletje en voor het slapen gaan een of twee slaaptabletjes. Hij heeft sinds 6 jaar medicijnen waarvan het laatste jaar bovengenoemde. Hij is inmiddels broodmager, heeft slaapproblemen, eet de hele dag niets en zit de hele dag achter de computer. Hij is net een zombi en zegt en lacht helemaal niet meer. Hoelang moet hij dit nog slikken. Ik ben een bezorgde oma, en denk dat zijn hersenen worden aangetast. De dokte hoorde deze klachten en heeft eens gezegd het enige wat we nog kunnen doen is stoppen met alles waarop mijn schoondochter zei nee want dan krijg ik een druk kind?

Heeft u positieve of negatieve ervaringen met Concerta en zou u deze willen delen met onze lezers van ADHD blog.nl?

Alvast bedankt voor uw bijdrage.Reacties

Eén reactie op “Concerta medicatie voor volwassenen en kinderen met ADHD → Dosering, ervaringen en bijwerkingen”

 1. Billie avatar
  Billie

  Concerta is de hel
  Ik pak dit 3 dagen!!
  Paniek angsten hartkloppingen wazig in men hoofd !! Ik heb net 20 Xtc gepakt en een weekend gaan feesten!!
  Het komt op en gaat weer weg!
  Men auto bijna op een boom gereden door het slecht inschatten van een bocht !
  Ik ben 209cm groot en weeg 120kg
  En Concerta medicatie was echt een drama..
  3 dagen

Geef een reactie


%d bloggers liken dit: