ADHD concentratie verbeteren met deze 7 tips

Een leven met ADHD is niet altijd makkelijk, in veel gevallen is het juist de uitdaging om er op de juiste manier mee om te gaan. Met name voor kinderen met ADHD geldt dat ze vaak overgevoelig zijn voor bepaalde prikkels uit de directe omgeving. Dit zorgt vaak voor dat men snel is afgeleid en problemen ervaart met de concentratie. Dat is niet alleen het geval bij kinderen met ADHD, ook als er sprake is van ADD kan men te maken krijgen met concentratieproblemen.


Concentratieproblemen bij ADHD en ADD

Kinderen met ADHD of ADD hebben veel gemeenschappelijk kenmerken. Dit heeft vooral betrekken op hun vermogen om op te kunnen letten. Vaak is er sprake van vergeetachtigheid en is het vaak lastig om echt aandachtig te luisteren. Dat heeft vaak ook gevolgen op andere gebieden. Het uitvoeren van ogenschijnlijk eenvoudige taken kan al snel een probleem zijn en het organisatietalent is vaak moeilijk te stimuleren. Kinderen met ADHD hebben daarnaast ook de neiging om hyperactief gedrag te vertonen. Niet zelden gaat dat gepaard met een grote mate van impulsiviteit, iets wat vaak het gevolg is van de moeilijkheid om zich voor een langere periode te kunnen concentreren. Gelukkig kun je zelf veel doen om de concentratie te stimuleren en daar het gedrag op een positieve manier te beïnvloeden.

Frisse lucht
Zuurstof is een van de belangrijkste ingrediënten voor een goed en volwaardig leven. Zonder zuurstof gaat alles dood en voor kinderen (en mensen) met ADHD is zuurstof uitermate belangrijk. Ten eerste hebben de hersenen voldoende zuurstof nodig om goed te kunnen functioneren. Is er echter te weinig zuurstof beschikbaar, dan leidt dit al snel tot concentratieproblemen. Dit is vooral het geval als bepaalde zaken veel denkwerk vereisen, bijvoorbeeld tijdens het rekenen. Voor kinderen met ADHD is het daarom des te belangrijker dan de ruimte waarin ze leren of studeren goed geventileerd is.

De juiste verlichting
Voor kinderen met ADHD en aanverwante klachten is het belangrijk om prikkels en zaken die kunnen afleiden tot een minimum te beperken. Dat heeft ook betrekking op de lichtval. Zorg ervoor dat de lichtbron niet opvallend aanwezig is, hoe leuk het misschien ook staat. Zorg dat het licht op onopvallende wijze op het werkblad of bureaublad valt, zo zorg je voor een optimale omgeving om geconcentreerd te studeren.

Kamertemperatuur
Het klinkt misschien gek, maar uit onderzoek blijkt dat ook de temperatuur van belang is bij de concentratie. In ruim 70% van de onderzochte gevallen blijkt dat een kamertemperatuur van 21 graden ideaal is. In de overige gevallen is het 20 of 22 graden.

Opgeruimde omgeving belangrijk
Een opgeruimd huis zorgt voor een opgeruimde geest. Dat klinkt als een oud gezegde, maar het bevat een belangrijke waarheid. Een opgeruimde studiehoek levert betere resultaten dan een omgeving waar van alles rondslingert.

Zorg voor levendige leerstof
De informatie die geleerd moet worden, wordt makkelijker opgenomen als het aansluit op de belevingswereld. Maak het daarom levendig. Met een beetje fantasie kan zelfs de meeste droge stof spannend gemaakt worden. Wil dat niet helemaal vlotten, gebruik dan het principe van de beloning. Is de stof goed opgenomen, zorg dan voor een kleine beloning zodat de motivatie wordt gevoed.

Mediteren kan helpen
Als het hoofd vol zit, valt het niet mee om de juiste concentratie op te brengen. Dat geldt niet alleen voor volwassenen, met name kinderen kunnen moeite hebben om zich te concentreren als ook andere situaties in hun leven een rol spelen. Neem in dat geval voor het moment dat er geleerd wordt, even een moment voor jezelf om tot rust te komen. Gewoon in alle rust het hoofd even leeg maken om vervolgens de aandacht te richten op hetgeen echt belangrijk is.


Neem op tijd pauze
Natuurlijk is het leuk om goed te kunnen presteren, maar dan moet de situatie wel ideaal zijn. Dat is niet altijd het geval. Wil je het wel goed doen, zorg dan voor voldoende rustmomenten. Voor elke 30 minuten leren, dien je eigenlijk vijf minuten pauze te nemen.


Zelf nog tips voor meer concentratie? Laat gerust een reactie achter.Reacties

Geef een reactie