ADHD hyperfocus

Wat is hyperfocus? Een andere benaming voor hyperfocus is hyperconcentratie. Concentratie in een extreme vorm. Alles rondom je heen ontgaat je. Je bent met iets leuks of interessants bezig, waar je totaal in opgaat.

ADHD ADD hyperfocus

Hyperfocus heeft zoals alles twee kanten, een negatieve en een positieve.

Negatieve gevolgen van hyperfocus:

 • Verlies van tijdsbesef, waardoor je afspraken niet nakomt of te laat komt
 • Je verwaarloost sociale contacten, je blijft bezig met hetgeen je enorm boeit, hetgeen jouw interesse heeft
 • Je neemt geen verantwoordelijkheid, je vergeet alles rondom je

Positieve gevolg:

 • Je gaat totaal op in je boek, in je bouwwerk, in je spel, in je werk, waardoor je mooie resultaten behaalt

Hoe werkt hyperfocus?

Het is je wellicht bekend, dat één van de kenmerken van ADHD is dat jij je moeilijk kunt concentreren. Maar ook dat wanneer iets jouw interesse heeft je daarin kunt blijven hangen. Komt dit in extreme mate voor dan wordt dit hyperfocus genoemd. Je gaat helemaal op in iets wat je interesseert of leuk vindt. Alles wat er rondom je gebeurt, krijg je niet mee. Alles wordt vergeten. Dit kan zorgen voor gevaarlijke situaties.

Voorbeelden van hyperfocus

 1. Bijvoorbeeld als er iets op het gas staat, als er een brandende kaars omvalt. Het huis zou als het ware kunnen afbranden, zonder dat het wordt opgemerkt.

 2. Een ander voorbeeld: je gaat door met gokken, ook al was het de bedoeling hiermee slechts een half uur bezig te zijn. Ook bij verlies blijf je doorgaan en dat gaat je veel geld kosten. Zelfs een verslaving ligt op de loer. Je kunt niet stoppen, de rem is eraf. Dit kan ook gebeuren als je aan het woord bent over een onderwerp dat je interesseert.

ADHD en ADD hebben beide sterke kenmerken van hyperfocus.

Wanneer heb jij de meeste last van hyperfocus?

 • Tijdens je werk, je kunt niet stoppen, bent daardoor nooit op tijd thuis.
 • Het spelen van computerspellen, werkt tevens verslavend.
 • Tv kijken, je bent niet weg te slaan bij de tv en gaat daardoor steeds te laat naar bed, waardoor je chronisch slaaptekort krijgt.
 • Lezen, zie tv kijken.
 • Gokken, je kunt een verslaving ontwikkelen.
 • Aankopen doen online of bij de fysieke winkel. Je hebt een nieuwe hobby bedacht namelijk legpuzzels maken. Je koopt er niet één, maar vijf tegelijkertijd. En daar staan ze dan! Zo ook met kleding. Je hebt een trui nodig, je vindt een leuk model en bestelt drie dezelfde truien in drie verschillende kleuren!
 • Naast het feit dat je aan computerspellen, online winkelen, tv kijken, lezen en gokken verslaafd kunt raken, zorgt dit vaak ook voor een sociaal isolement. Je doet het namelijk alleen!

Hulp bij de aanpak van hyperfocus

Je weet nu dat hyperfocus je veel geld kost, zeker als dit tot een verslaving leidt. Je weet ook dat jij hierdoor vrienden zult verliezen. Je vergeet namelijk afspraken, komt ze niet na en/of je komt altijd te laat. De mensen die je zeker gaat verliezen als hyperfocus de overhand krijgt, kunnen voor jou de oplossing zijn. Sta er voor open om hulp te vragen om je leven in goede banen te leiden. Deze hulp kun je zoeken bij je ouders en andere huisgenoten en bij vrienden, die je vertrouwt. Zij kunnen je erop attenderen dat je moet stoppen met een activiteit. Wanneer je met anderen iets onderneemt, dan heb je een stok achter de deur, als zij stoppen, stop je ook.

Ga ook zelf op zoek naar hulpmiddelen die je zonder anderen in kunt zetten, een wekker bijvoorbeeld die blijft afgaan totdat je hem het zwijgen oplegt. Zet deze time timer of wekker een stukje bij je vandaan, zodat je hem bewust moet uitzetten.


Reacties

3 reacties op “ADHD hyperfocus”

 1. IK heb ADD en snapte nooit waar mijn verzamelzucht vandaan kwam. Ik weet het aan het empty nest syndroom. Ik koop namelijk voor mijn hobby’s ook alles in veelvoud. Niet de nodige aantallen bollen wol, nee meteen 25, 50 of zelfs een keer 100 tegelijk. Met lappen stof idem dito. Met 20 of meer tegelijk. Het is meteen zo extreem. Ontdek ik een nieuwe hobby dan wordt er maar gekocht en gekocht. Boeken: alle kringloopwinkels ga ik af om maar boeken te kunnen kopen.

 2. Bestaat er ook hyperfocus in relationeel opzicht bv in liefde of vriendschap? Of is dat niet kenmerkend voor ADHD

 3. Alain Fiering avatar
  Alain Fiering

  Geweldig herken het ik heb het gelukkig lang niet meer gehad onder controle. Om het te voor komen ga ik op gezette tijden bijvoorbeeld even wat anders doen bijvoorbeeld even lopen.

Geef een reactie