ADHDblog.nl

Afbouwen van ADHD medicatie (ervaring)

Hoe werkt het afbouwen van AD(H)D medicatie? Mijn ervaringen; ik slikte per dag 90 mg ritalin. Na mate het beter met mij ging merkte ik aan mijn lichaam dat ik te veel ritalin binnen kreeg. Dat merkte ik voor het eerst in de avonden.
Als ik dan mijn medicatie in nam, werd ik stil en teruggetrokken. Ik voelde me een beetje wazig en totaal niet mezelf.

In overleg met de dokter mocht ik afbouwen van 90mg ging ik naar 70mg ritalin per dag. Dat werkte erg goed. In de ochtend had ik het meest nodig om op te starten.

Hoe heb ik kunnen afbouwen

Door structuur aan te brengen in mijn dagelijkse bezigheden kreeg ik meer rust in mijn hoofd. Ik maakte voor schoolopdrachten lijstjes.
Niet te groot,. Elke keer als ik een opdracht had gedaan streepte ik hem af. Aan het einde van een dag of avond voelde ik me trots omdat ik alles af had. Het was een goede stimulans en het bracht rust in mijn hoofd.
Ook leerde ik om me niet alles aan te trekken. Als er onenigheid was en het kwam niet door mij, dat ik me er afzijdig van hield. Zo zorgde ik dat ik niet overprikkeld raakte op school en in de klas. De leraren wisten van de situatie af en had ik elke week een contact moment met mijn mentor om alles op een rijtje te zetten.
Wat enorm geholpen heeft zijn mijn lieve ouders. Voornamelijk met mijn moeder kon/kan ik goed praten. Zij is mijn praatpaal zodat ik alles goed kan filteren en met alles kan ik bij haar terecht. Iets waarvan ik weet dat niet iedereen z’n goede thuissituatie heeft. Maar praten met iemand die dichtbij je staat kan enorm goed helpen.

Niet alles kan ik of een ander wijden aan de ADHD. Ik heb naar mezelf leren kijken. Situaties waar ik zelf dingen aan kan veranderen. Het is vooral je eigen mind-set hoe je met lastige momenten omgaat.

Afbouwen van ADHD medicatie naar 0mg

Elke maand ging het een stukje beter. Ik ging van 70 mg naar 40 mg per dag. S ’ochtends als ik wakker werd nam ik 2 tabletjes en s ’middags in de pauze op school. In de vakantie nam ik bijna geen medicatie in omdat het dan rustig was. Alleen bij dagen dat we weggingen, voor een stukje rust en overzicht.
Toen ik klaar was met mijn opleiding merkte ik dat ik geen medicatie meer nodig had. Alles ging redelijk vanzelf en ik had voor alle lastige situaties een goede oplossing gevonden. Het is freestylen soms en uitzoeken wat het beste is voor jou.
Als er een probleem was relativeerde ik dat, zo doe ik dat nu nog. Hoe kan ik het voorkomen en wat kan ik de volgende keer doen om het beter te krijgen.

Medicatie als hulpmiddel

Het is niet erg om medicatie te gebruiken. Als jij op die manier goed kan functioneren, wees dan alleen maar blij dat het bestaat. Ik ben enorm gelukkig dat er medicatie is, anders had ik hoogst waarschijnlijk niet kunnen komen waar ik nu ben.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie