Herzie je 'AD(H)D' geschiedenis: Een andere kijk op je verleden (en jezelf)

Volwassenen met ADHD die geen diagnose hebben merken dat hun gedrag moeilijkheden veroorzaakt, maar ze weten niet waarom ze deze veroorzaken.Vaak geloven ADHD’ers de beschuldigingen die tegen hen zijn geuit. Je gaat zelf vinden wat je verweten wordt. Daarom is het belangrijk dat je snapt hoe ADHD je leven beïnvloedt, zodat je deze negatieve verklaringen kunt omwisselen voor meer realistische verklaringen.

ADHD en het verleden

Vooral ADHD-ers die pas laat in hun leven een diagnose kregen lopen met deze onverwerkte emoties rond. Jonge mensen kunnen zich het wellicht niet indenken, maar de ADHD-ers die voor 1980 zijn geboren kregen geen diagnose, hulp op school en uitleg/verklaringen voor hun zwakheden. Overigen zijn na 1980 ook nog heel wat diagnoses gemist. ADHD vond maar langzaam de weg naar de behandelcentra. Dus ook destijds was er nog volop onder diagnose en daarmee geen hulp. Dat is nu gelukkig anders. dus als je helemaal geen last hebt van deze issues, bless you. Voor oudere ADHD’ers is het vaak wel een pijnlijke geschiedenis geweest. Deze column is vooral voor hen.

Als je ADHD leert begrijpen ben je aardiger tegen je zelf over je fouten uit het verleden

Als je de diagnose ziet als een keerpunt in je leven kun je een omslag maken in hoe je voelt over je verleden. Dat doe je door pen en papier te pakken en je geschiedenis te herschrijven. Met de bril van ADHD op. Dan zul je zien dat je heel andere verklaringen vindt voor de zaken die je moeizaam afgingen. Dan maakt zelfverwijt plaats voor begrip. Lekker gevoel hoor!

Inzicht en grip krijgen op ADHD?

Maar het helpt ook als je meer inzicht en grip krijgt op het gedrag dat ADHD veroorzaakt. De redenen en verklaringen die voor ADHD werden gegeven waren altijd negatief. veel gehoord: Je wil niet, je doet het gewoon niet,je bent lui, je kunt het schoolniveau kennelijk niet aan. En dit rijtje kan in de comments vast wel worden aangevuld. De in Rotterdam zeer bekende ondernemer in horecaconcepten Chiel Jongejan vertrouwde me ooit een paar horrorverhalen uit zijn schooltijd toe. Ondermeer dat tegen zijn onrust iets om zijn schooltafel is gespannen omdat hij te vaak opstond en wegliep van de schoolbanken. Hij heeft een goed stel hersens maar kwam op speciaal onderwijs terecht. Jongejan heeft jarenlang zware depressies overgehouden aan deze bejegening. Daarna herpakte Jongejan zich op een ongelooflijke manier. Met prachtzaken in Rotterdam en omstreken. Een diagnose heeft zeker bijgedragen dat hij zaken anders kon zien.
De feiten en gebeurtenissen uit het verleden wissen we niet uit. Maar onze blik op wat er gebeurde en wat dit betekent voor de toekomst bepalen we zelf. Het is ongelooflijk hoe een positieve blik op de toekomst problemen van het verleden verminderd. Jongejan kreeg de hulp die hij verdiende, zag in waarom hij anders is. hij kon uit zijn mentale dal klimmen. Hij heeft een mooi bedrijf neergezet in Rotterdam.

Geef een reactie