Financiën op orde houden

Als je zelf niet in staat bent om de financiën op orde te houden! Vraag hulp! ADHD’ers zijn vaak vrolijke, levendige en praatgrage mensen. Dat maakt ons grote chaotische vaak schatten van mensen. Maar moet je ons de administratie laten doen? Ik denk van niet. Als het al vlotjes loopt dan vaak pas na een periode van trial and error vol deurwaardersgedoe en opgelopen rekeningen door administratiekosten. Maar even vaak komt het nooit op orde.

Open je post en betaal je rekeningen op tijd!

Ik ken Ellen. Vrolijke, lieve gezellige overenthousiaste dame. Met onze diagnose. En na financiële en administratieve rampen heeft ze er zelfs een bewindvoerder bijgehaald die haar financieel op de rails houdt. Ik ken nog zo’n dame. Een bekende journaliste en presentatrice. Heeft precies hetzelfde gedaan. Er ook een bewindvoerder bijgehaald.
Ellen heeft een bont leven geleid en als single mama de zorg over 2 kinderen. Als je er alleen voor staat dan helpt het niet als je moeite hebt met je financiele huishouding. Na vruchteloze pogingen om er zelf goed in te worden heeft ze er geen omkijken meer naar. Ze krijgt een maandbedrag en loopt schulden in en voldoet de rekeningen.

Laat je helpen. Hulp aanvaarden is juist goed.

Ook gemeenten willen deze kant op. Niet met een bewindvoerder maar wel eerder het financieel management van mensen uit handen nemen om schulden ellende voor te zijn. Vanuit mijn kennis en ervaringsdeskundigheid ben ik voor! Het liefst zie ik dat ADHD’ers samen met een geordend familielid de administratie aanmaken en bijhouden. Als dat niet mogelijk is dan adviseer ik een boekhouder. Mocht dat er niet inzitten, want dat kost wel geld, dan zou ik het alsnog niet zelf doen maar naar de gesubsidieerde hulpverlening stappen zoals schuldhulp maatje. Coen, de eigenaar van adhdblog.nl heeft iedere vrijdag een bedrijfsadviseur die alle bedrijfsprocessen met hem naloopt en op orde houdt. We zijn de mensen die ons niet moeten schamen om hulp in te schakelen. We hebben het echt nodig. Ik zelf word geholpen door mijn zwager en daarnaast door een small business adviseur..

Een administratie bijhouden is een hele moeilijke klus.

Een administratie voeren is een hele klus waar je het zicht op de details niet mag verliezen. Niet raar dus als je dit heel zwaar vindt om vol te houden. Het invullen van een document is niet moeilijk. Maar alle stappen die moeten worden gezet om het document uit de envelop te halen, en alle tussenstappen, binnen de juiste termijn, tot aan weer posten bij de brievenbus is wel heel moeilijk voor mensen met ADHD.
Of het vergeten op de verzendknop te drukken bij het internetbankieren. Dan is het bijna goed gegaan maar dat telt niet bij de meeste mensen. Je krijgt geen complimenten voor het bijna betalen van een rekening. Of het bijna volledig invullen van de voorlopige teruggave.

Hulp nodig? Ellen heeft geluk. Dave en Donny Roelvink springen bij!

Ellen heeft het best zwaar gehad. Haar kinderen daardoor ook. Een gestolen fiets is nauwelijks op te vangen. Clubs en abonnementen een financiële onmogelijkheid. Ze heeft nu echter de beroemde familie Roelvink achter zich. Ze gunnen de zoon van Ellen een mazzeltje. Darien, haar zoon is een talentvolle voetbalspeler maar de voetbalschool waar hij de trainingen krijgt om op het hoogste niveau te komen kan zijn moeder dit jaar niet voor hem betalen. Dan komen Dave en Donny langs met heel goed nieuws. Probeer het maar droog te houden!

Een goede administratie werkt tegen stress en spanningen

De stress door gezeur met geld is enorm. Het is een van de grootste motors achter stress. Ik durf zelfs te stellen dat een goede administratie beter helpt tegen spanningen dan yoga en mindfullness samen. Maar dat zeg ik als ervaringsdeskundige. Sinds ik de administratie samen doe en me omring met financiële vertrouwenspersonen leef ik zonder de voortdurende angst dat er een financieel skelet uit de kast kan vallen. Zo’n opluchting!
Er is onder ADHD-coaches nagedacht hoe je ADHD-ers kunt leren om wel zelf een administratie op te zetten. Alhoewel ik voor uitbesteden heb gekozen zal ik het in deze column wel noemen.

Toch zelf je administratie doen? Maak er dan wel een ijzersterke gewoonte van!

ADHD-coaches weten hoe je een simpele administratie opzet en hoe je een nieuwe gewoonte ontwikkeld om je administratie op orde te houden, zoals iedere dag bij thuiskomst post mee te nemen.Terwijl je van de voordeur naar je huiskamer doorloopt kun je met je post lezen en selecteren naar belangrijkheid..Bij de deur een bak voor post zodat het niet in huis kan gaan slingeren. En de gewoonte aanhouden om nog voor je eten gaat koken of halen de brief te verwerken. Of door de rekening te betalen, dan wel door te bellen voor een betaalregeling en deze in je bankapp of internetbankieren te activeren. Of je belasting klus te doen voor het eten, het formulier in te vullen, het abonnement op te zeggen, de woningbouw te mailen etc..
Eten halen of koken is zo’n dringende en dwingende gewoonte. om daar het betalen van rekeningen aan te koppelen werkt vaak. Dat maakt de kans groot dat je de gewoonte volhoudt.

Uitstellen tot het schulden ravijn in zicht is? Valse trots is een slechte karaktereigenschap

Schaamte is echt een slechte emotie. Valse trots een slechte karaktereigenschap. Zit jij zelf in zwaar weer? Uitstellen tot je een schuldenravijn invalt, dat is wat je absoluut niet moet doen. Schakel hulp in.


Reacties

2 reacties op “Financiën op orde houden”

  1. H. Anoniem avatar
    H. Anoniem

    Nee hoor, dat is echt niet in alle gevallen zo. Mijn dochter met ADD doet de administratie voor hun 3 bedrijven. Heel accuraat en precies. Ik heb nog nooit een deurwaarder voor mijn deur gezien sinds ik 30 jaar geleden ben gescheiden. Een vooroordeel, niet goed, worden we in een hokje geplaatst waar we niet thuishoren. Daar zit ik zeker niet op te wachten. Ik heb geen schulden, alleen een hypotheek en alles prima op orde. En lukt het niet, dan vraag ik om hulp. Maar meestal lukt het wel.
    mvg Anoniempje

  2. Een kennis van mij had zware gokschulden. Het viel me op dat hij voor zijn problemen ADHD als excuus gebruikte. Hij was zwaar beledigd toen ik hem daarop attent maakte. Hij heeft echter later wel bekend, dat zijn therapeut hem hetzelfde zei. Ik vond het positief dat hij zich liet behandelen, en hij heeft er inmiddels ook schuldhulpverlening bijgehaald.

Geef een reactie