Belang goed kunnen plannen

plannenHet belang van goed kunnen plannen is wel duidelijk, zowel thuis, op school, op je werk. Leer het jonge kind met ADHD plannen en structureren en het heeft er zijn/haar hele leven lang profijt van. Pak het meteen goed aan, jong geleerd is oud gedaan, geef het goede voorbeeld. ’s Morgens bijvoorbeeld: 

  • opstaan 
  • douchen of wassen 
  • aankleden, in sommige gevallen dien jij als ouder de kleding in volgorde van aantrekken klaar te leggen 
  • haren kammen 
  • ontbijten 
  • tanden poetsen 
  • naar school gaan 

Dit kun je met picto’s (afbeeldingen) aangeven op een speciaal bord. Wanneer jouw kind meer dingen zelfstandig kan, kun je meer picto’s ophangen, bijvoorbeeld pyjama opvouwen, fruit klaarleggen voor pauze op school en dergelijke. 

Afhankelijk van de ernst van ADHD zullen er tussenstappen nodig zijn. Neem voldoende tijd om een nieuwe stap of picto te introduceren. Ga picto’s met woorden ondersteunen als een kind begint te lezen. Straks zijn alleen woorden voldoende. Laat het kind ook zelf de picto’s op de balk of plank plaatsen. Je ziet dan meteen of hij/zij de bedoeling begrijpt en weet in welke volgorde dingen plaatsvinden. Als dit lukt ben je al weer een grote stap verder.

Lukt het jouw kind zich te houden aan een dagplanning dan zal deze kunnen worden uitgebreid naar een meerdaagse planning en vervolgens naar een weekplanning (bouw dit rustig op). Dit alles moet er toe leiden dat een kind met ADHD straks ook zijn/haar eigen huiswerk kan plannen. 

Oefenen met plannen

Het oefenen van plannen en structureren kost veel tijd, tijd die niet alle ouders hebben. Wil jij toch dat jouw kind met ADHD hierin optimaal wordt begeleid, overweeg een ADHD coach als thuisbegeleider. Deze pakt veel zaken aan, ook plannen en structureren. Ook wanneer het jou als ouder niet lukt je kind een en ander aan te leren is een coach de ideale oplossing. Deze staat buiten het gezin en overziet het geheel ook de valkuilen voor ouders, want kinderen kunnen behoorlijk manipulatief zijn. In alle fasen van het leven van een kind met ADHD is een ADHD coach zeer waardevol. Denk ook aan de puberteit, waarin je tevens een luisterend oor van een professional goed kunt gebruiken. Het is een heel rustgevende gedachte dat je er niet langer alleen voor staat. Een coach die kan bijsturen waar dat nodig is. Maak een afspraak voor een oriënterend gesprek om te horen wat een ADHD coach jou en je kind te bieden heeft. Heb je specifieke vragen, stel deze. In elke regio van Nederland is online een professionele en betrouwbare ADHD coach te vinden.      

Geef een reactie