Het lijkt soms alsof het huishouden zelf ADHD heeft. Waar vind je vaak nog meer chaos dan in een huishouden waar ADHD aanwezig is? Maar ook, waar is een huishouden zo gestructureerd en overzichtelijk als bij mensen met ADHD. Verwarrend toch? Toch klopt het. In een huishouden waar begeleiding is (geweest) kan een huishouden waarin ADHD een rol speelt er prima uitzien, keurig, netjes, verzorgd, alles precies op tijd volgens een planning. Dat laat zien, dat het mogelijk is als je ADHD hebt om een huishouden prima te runnen met de juiste hulp en begeleiding.
Plaag jezelf niet langer met de vervelende kenmerken van ADHD, zoek begeleiding van een betrouwbare ADHD coach. Deze zorgt ervoor dat jij de juiste handvatten krijgt aangereikt, zodat jij (meer) grip krijgt op het huishouden. Deze professionele begeleider biedt praktische zorg op maat, waarmee je meteen uit de voeten kunt. Het hele gezin heeft er baat bij.
ADHD en huishouden, waar loop je vast?
Het runnen van een huishouden betekent veel ballen hoog houden. Dat is voor iedereen een uitdaging en kost veel energie. Mensen met ADHD voelen de druk nog meer, raken gefrustreerd, het wordt één grote chaos in hun hoofd. Dat zorgt ervoor dat je niet optimaal kunt functioneren en dat heeft invloed op het hele huishouden (gezin). Met hulp en begeleiding, de juiste tools van een ervaren ADHD coach kan er een positieve wending aan worden gegeven. De positieve kanten van ADHD worden benadrukt en ingezet voor een eenvoudiger en gezelliger leven.
Is er sprake van een negatief zelfbeeld, geen of te weinig zelfvertrouwen dan zullen die onderwerpen ook zeker de aandacht krijgen en worden aangepakt. Waar loop je vast? Geef het aan tijdens een oriënterend gesprek met een ADHD coach en deze zal een plan van aanpak voor je opstellen. Er gaat een nieuwe wereld voor je open als je gebruik maakt van de kennis en ervaring van een ADHD coach.
Soms liggen oplossingen zo voor de hand dat je denkt: “had ik dat niet zelf kunnen bedenken?”. Nee, je zit namelijk vast in een bepaald patroon (want dat voelt veilig) en je hoofd zit vol. Altijd bezig met het zorgen voor anderen, je loopt continu op je tenen. Kies voor jezelf door in therapie te gaan bijvoorbeeld meditatie en/of door thuisbegeleiding in te schakelen van een ADHD coach. Jouw persoonlijke ADHD coach kan je prima adviseren en de therapiemogelijkheden vertellen.
Soms is wat vrije tijd voor jezelf nemen (in je agenda plannen) al een eerste stap. Tip: je hoeft niet alles in een huishouden zelf te doen, verdeel de taken. Leer accepteren dan anderen wellicht de zaken anders aanpakken, maar dat dit ook goed is. Het hoeft niet perse op jouw manier. Ook anderen, ja ook de kinderen, kunnen verantwoording dragen en taakjes doen, veel of weinig dat is uiteraard afhankelijk van de leeftijd. Heb je voorheen alles zelf gedaan, dan zul je daaraan wel even moeten wennen.
Stimuleer zelfstandigheid kinderen met ADHD
Ook kinderen met ADHD kun je leren om steeds vaker en meer zelfstandig te worden. Dat is niet alleen prettig voor jou als ouder of verzorger, maar zorgt er ook voor dat het kind een gevoel van eigenwaarde krijgt.
Tips om dat te bereiken:
- bereik je doel door kleine stapjes te zetten, kijk wat het kind aan kan;
- zorg ervoor dat het kind goed resultaat behaalt, dat motiveert en stimuleert, bijvoorbeeld maak samen een puzzel en laat jouw kind het laatste stukje leggen;
- je kind mag echter ook fouten maken, zorg voor een veilige omgeving, kraak het niet af, moedig het aan om de draad na een mislukking op te pakken;
- leer je kind plannen en structureren, doe het eerst samen, door het goede voorbeeld te geven ben je al heel goed bezig;
- laat het kind zelf bepalen (als dat mogelijk is) in welke volgorde het de onderwerpen op een to do lijstje (planning) plaatst, dit motiveert;
- een kind met ADHD is niet ziek of zielig, met de juiste begeleiding en tools gaat het zijn/haar doel bereiken;
- ben alert op onderwaardering van een kind met ADHD (het kind voelt dat), het kan vaak meer dan je denkt;
- je hoeft het niet allemaal zelf op te lossen, schakel een deskundige ADHD coach in, deze gaat op een professionele manier met je kind aan de slag en geeft de ouders belangrijke tools in handen om de zelfstandigheid van het kind met ADHD te bevorderen.
Het huishouden lukt me totaal niet, o.a. het vele schakelen zorgt al snel voor overbelasting. Maar ook zonder schakelen krijg ik haast meltdowns na 10 minuten afwassen. Alsof ik met borden wil gaan smijten, zoveel stress krijg ik ervan in mijn lijf. Ook al lukt het gewoon om te beginnen. Weet iemand of dit normaal is voor ADHD? Algemene tips voor ADHD’ers slaan niet echt aan.