ADHDblog.nl

Positieve kwaliteiten ADHD – Top 10 kwalitatieve AD(H)D vaardigheden

Mensen met ADHD of ADD kennen vele kwalitatieve vaardigheden maar weten dat vaak zelf niet. Daar wil ik in dit artikel verandering inbrengen. Kwaliteiten horen bij iemand en deze zijn uniek. Door dit gegeven ben ik mij gaan richten op de kwaliteiten die horen bij ADHD en ADD.
adhd add kwaliteiten
Mijn naam is Angeliek en ik zal mij even voorstellen.
Ik ben een enthousiaste en gedreven vrouw die zich ontwikkeld heeft op het gebied van coaching voor ADHD, ADD & Autisme. Waarvan deze keuze? Ieder mens is anders en daardoor uniek te noemen. Zo heeft iedereen andere genen, een andere achtergrond, andere toekomst wensen, mogelijkheden, beperkingen en kansen. Dit geldt ook voor mensen met ADHD, ADD en Autisme.
Bij deze groep mensen zal men nooit twee kinderen, (Jong)Volwassenen vinden die precies dezelfde problematiek hebben, die het op dezelfde wijze ervaren en die beiden geholpen zouden zijn met hetzelfde begeleidingstraject.
Helaas worden deze mensen “nog steeds” te vaak verkeerd begrepen of gestraft, hierin zie ik mijn uitdaging om meer begrip te krijgen voor deze mensen. Juist deze mensen kunnen zeer van toegevoegde waarde zijn voor onze maatschappij en hebben kwaliteiten die de gemiddelde mens niet heeft. Kwaliteiten zijn eigenschappen die los staan van wat we hebben aangeleerd, het zijn gereedschappen die wij tot onze beschikking hebben. Kwaliteiten hebben is niet hetzelfde als “iets heel goed kunnen”. Kwaliteiten horen bij iemand en zijn uniek. Door dit gegeven ben ik mij gaan richten op de kwaliteiten die horen bij ADHD & ADD.

Top 10 kwaliteiten van ADHD & ADD

 • Medeleven. Mensen met ADHD of ADD hebben een enorme kracht zich met mensen te verbinden.
 • Creativiteit. Mensen met ADHD of ADD zijn veelal ontzettend creatief.
 • Drive. Wanneer iemand met ADHD of ADD een bepaalde taak, opdracht of activiteit moet uitvoeren, kan deze worden ervaren als een enorme last. Geeft hem of haar een interessant project en er is geen stoppen meer aan!
 • Probleemoplossend. ADHD’ers of ADD’ers zijn vaak heel goed in het oplossen van problemen en raadsels.
 • Hyperfocus. Wanneer dit onder controle gehouden en geleid wordt naar productieve taken en het verwezenlijken van doelstelling en/of dromen dan kan er een ongelooflijke kracht zijn om iets goed gedaan te krijgen.
 • Humoristisch. De meeste mensen met ADHD of ADD houden van lachen en velen van hun hebben ook een enorm goed gevoel voor humor.
 • Veerkracht. Het mooie van ADHD of ADD is dat juist zij een ongelooflijke capaciteit hebben om na een uitdaging de draad weer op te pakken.
 • Intuïtie. Mensen met ADHD of ADD hebben veelal een scherpe intuïtie. Ze hebben een hoog niveau van waarneming en een groot inzicht in de medemens.
 • Vindingrijk. ADHD’ers of ADD’ers zijn prachtige ideeën generators. Ze kunnen veelal bliksemsnel met vernieuwde ideeën komen. Ook zijn het vaak brainstormmensen.
 • Dat “speciale gegeven”! Vele mensen begrijpen ADHD of ADD niet, dit omdat mensen met ADHD of ADD de wereld uit een ander perspectief bekijken. Echter totdat hij iemand tegenkomt die ook ADHD of ADD heeft. Deze mensen zitten gelijk op dezelfde “golflengte” en begrijpen elkaar.

Leer je ADHD kwaliteiten kennen

Door op een andere manier naar mensen te leren kijken, ontdek je kwaliteiten waarvan je dacht dat je deze niet zou bezitten. Vaak geeft dit nieuwe en/of andere inzichten of vind je aanknopingspunten voor een oplossing. Denken in kwaliteiten hoort bij een goed gesprek, een empathisch gesprek. Door te leren luisteren naar de ander en door vragen te stellen kun je erachter komen wat er daadwerkelijk speelt. Soms kun je ook doorschieten met je kwaliteit, je doet “teveel van het goede”, je draaft feitelijk door. Dit noemen ze een vervorming van de kwaliteit. Je kwaliteit wordt je zwakte. Of anders gezegd, “deze kwaliteit wordt je valkuil”.

Maar hoe vind ik mijn verborgen AD(H)D kwaliteiten?

Ieder mens heeft een schat aan kwaliteiten waarvan je het bestaan nog niet afweet. Als je deze verborgen kwaliteiten vind, zouden deze jou meer voldoening kunnen geven in het leven. Maar hoe vind je nu jouw verborgen kwaliteiten?

 • Onderzoek nu daadwerkelijk eens wat jij echt leuk vindt. (Neem hiervoor ook de tijd.)
 • Wat deed jij als klein kind en waar was jij toen goed in?
 • Vraag je vrienden welke kwaliteit hun bij jou zien.
 • Je kunt jezelf ook de vraag stellen, waarom komen anderen mensen naar mij toe?
 • De valkuilen kunnen ook ingezet worden voor het vinden van kwaliteiten. Als je jouw valkuil weet dan kun je tegenover deze valkuil een kwaliteit zetten.
 • Sommige kwaliteiten zijn zo van zelf sprekend dat je juist deze kwaliteit niet herkend. (Vraag hierbij dan om feedback.)
 • Eigenschappen die jij niet leuk vindt, verhullen wel vaak een kwaliteit. (Durf hier voor open te staan.)

Bovenstaande is makkelijker gezegd dan gedaan. Neem de tijd en je zult verstelt staan!

Ter afsluiting

Door mijn werk- en levenservaring in zowel verschillende functiegebieden, het buitenland dan wel bij NATO, ben ik gegroeid als mens en heeft dit mijn kijk op de wereld verruimd. Ook het werken binnen verschillende culturen heeft mij geleerd om goed te luisteren naar de mensen. Want iedereen wil graag gehoord worden in zijn eigen verhaal.
Door dit gegeven kijk en luister ik goed naar het verhaal van de mensen en bied ik ze ondersteuning bij verschillende zaken waardoor ze hun kwaliteiten beter kunnen benutten en hierdoor hun zelfredzaamheid vergroot.

Iedereen is bijzonder en iedereen verdient ook een eerlijke kans.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Eén reactie op “Positieve kwaliteiten ADHD – Top 10 kwalitatieve AD(H)D vaardigheden”

 1. Ellie avatar
  Ellie

  Stevig wandelen….
  Heerlijk om je hoofd leeg te maken en het gevoel erna is heerlijk.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: