ADHD en omgang met dieren

Mensen met ADHD en de omgang met dieren, wat weten we hierover? Iedereen die ervaring heeft met dieren in of rondom het huis kent de rustgevende werking ervan. Of je nu van een hond, een kat, een koe, een paard, een ezel, konijn of ander dier houdt, dieren geven je leven meerwaarde. Je steekt er energie in, geeft ze aandacht, liefde, eten en drinken en medische verzorging. Je krijgt er veel voor terug (als je pech hebt een gepeperde dierenartsrekening), een dier oordeelt niet over je, is blij je te zien, je kunt er altijd bij terecht.

Veel dieren zijn goed in troosten, ze voelen jouw emoties aan. Ze voelen jouw angst, onzekerheid, blijdschap, jouw energie. Daarom ook worden dieren, meestal zijn dat paarden en honden, gebruikt tijdens therapie, bij kinderen en volwassenen met ADHD, ook koe knuffelen komt voor. Er gaat een rustgevende werking vanuit.

Leer kinderen de omgang met dieren

Leer kinderen om te gaan met dieren en leer ze om respect te hebben voor alles wat leeft. Een druk kind met ADHD kan heel rustig worden bij dieren door het observeren en het verzorgen ervan. Het kan echter ook anders. Een druk kind met of zonder ADHD kan te druk zijn als je bijvoorbeeld een puppy in huis neemt. Zijn of haar enthousiasme en energie kunnen de puppy angstig maken of te moe maken.

Een puppy heeft veel rust nodig, begeleid dat goed. De hond zal snel wennen aan de diverse huisgenoten, maar bouw het rustig op. Belangrijk: hoe lief dier en kind elkaar ook vinden, laat ze niet zonder toezicht zolang het kind te jong is en geen overwicht heeft.

Kinderen met ADHD en omgang met dieren, er kan zoveel over worden verteld. Maar het meeste zal je genieten als je kinderen met ADHD rustig ziet worden in de omgang met dieren.

ADHD therapie met dieren

Het zijn vaak honden die worden ingezet als therapie bij kinderen en volwassenen met ADHD. Golden Retriever en Labrador zijn zeer geschikt, maar ook andere rassen of kruisingen worden opgeleid als therapiehond. Ook je eigen huishond kan veel betekenen voor je kind met ADHD en voor jou als volwassene met ADHD. Laat de therapie echter aan de deskundige over. Laat je informeren over de mogelijkheden.

Dieren leveren een belangrijke en positieve bijdrage aan de ontwikkeling van mensen met ADHD, vooral het sociale aspect wordt erdoor aangepakt. De therapie zorgt ervoor dat men zich veilig voelt, een dier oordeelt namelijk niet over je en geeft je onvoorwaardelijke liefde. In bijzondere gevallen mag een werknemer met ADHD een therapiehond, die hulphond is en bij hem of haar woont mee naar zijn/haar werk nemen.

Heb je interesse in deze therapie, vraag info aan bij een erkend instituut en lees je in de materie in. Is therapie niet nodig, maar merk je wel dat jouw kind baat heeft met de omgang met dieren? Laat jouw kind, onder toezicht uiteraard, dieren gaan verzorgen op een zorgboerderij met professionele ADHD begeleiders of laat de thuisbegeleider meegaan.

Er zijn veel mogelijkheden, kies de juiste en de mogelijkheid die het beste bij je kind past. Houdt het van honden of van paarden, dan zal die keuze eenvoudig zijn. Zoek in elk geval een therapie waarbij jij als ouder ook een goed gevoel hebt, jij kent je kind. Bij twijfel vraag je professionele hulp, deze kan prima een juiste keuze maken.

Ga altijd eerst kennismaken en kijken voordat je kind aan de therapie begint. Noteer de verschillen die je ziet bij je kind nadat de therapie is gestart en deel je bevindingen met de therapeut.


Reacties

Geef een reactie