Boomschors helpt tegen ADHD? (onderzoek)

Boomschors het nieuwe natuurlijke medicijn voor AD(H)D? Wie ADHD heeft, krijgt meestal methylfenidaat (bv. Ritalin®) voorgeschreven. Dat geneesmiddel is vaak efficiënt, maar heeft geregeld bijwerkingen. De Universiteit Antwerpen gaat op zoek naar een nieuwe behandeling tegen ADHD symptomen en zoekt daarom jonge proefkonijnen voor een studie. Onderzoeker Annelies Verlaet (Onderzoeksgroep NatuRA, Prof. Nina Hermans, UAntwerpen) geeft meer uitleg.Ouders zijn vaak tevreden over de effecten van de huidige ADHD medicatie op gedrag, maar ze zijn bezorgd over bijwerkingen zoals hoofdpijn, verminderde eetlust en slaapproblemen, zegt de Antwerpse onderzoekster.

Sommige jongeren stoppen er na jarenlang gebruik zelf mee, omdat ze niet afhankelijk willen zijn van medicatie. Bovendien is er nog weinig geweten over de effecten op langere termijn.

Ontsteking en oxidatieve stress

ADHD patiëntjes hebben vaker ziekten zoals astma, voedselallergie en oorontsteking. Onderzoeksresultaten zijn niet helemaal eenduidig, maar er bestaan toch aanwijzingen op verschillende niveaus dat er bij kinderen met ADHD sprake is van een lichte vorm van inflammatie. Daarom wordt ADHD in verband gebracht met een verstoord immuunsysteem. Ander onderzoek wijst dan weer op verhoogde oxidatieve stress, schade aan lichaamscellen door zuurstofradicalen. Oxidatieve stress en ontsteking wakkeren elkaar aan.

Beide processen kunnen verantwoordelijk zijn voor ADHD symptomen door het verstoren van hersensignalen. Bovendien werden inflammatie en verhoogde oxidatieve stress aangetoond in bloed en urine van kinderen met ADHD.

Procyanidinen het extract van de zeeden boomschors

“Het extract van de schors van de zeeden (Pinus pinaster) bevat procyanidinen, natuurlijke stoffen die de werking van het immuunsysteem verbeteren en oxidatieve stress verminderen. Dit extract zou dus de vicieuze cirkel tussen ontsteking en oxidatieve stress kunnen doorbreken’, weet ir. Verlaet. “Bovendien zoeken ouders vaak een natuurlijk middel om hun kind te helpen. Het extract in de studie ondergaat grondige kwaliteitscontroles en heeft mogelijk een even gunstige werking heeft bij ADHD als medicatie.”

Groot onderzoek naar boomschorsextract

Voorgaand onderzoek bij kinderen gaf al beloftevolle resultaten bij de behandeling van ADHD met dit extract, met een effect op zowel hyperactiviteit als aandacht. “Maar er werd geen vergelijking gemaakt met klassieke medicatie”, relativeert Annelies Verlaet. “Daar brengen wij nu verandering in: wij vergelijken het boomschorsextract met zowel placebo als medicatie. Alle capsules zien het er identiek uit, zodat deelnemers niet weten wat ze innemen. Kinderen worden tien weken gevolgd.” Na afloop krijgt iedereen die een placebo of medicatie kreeg, toch het boomschorsextract voor tien weken. “We begrijpen dat veel mensen meedoen omdat ze het nieuwe product willen uittesten. We willen iedere deelnemer daarom de kans geven om dat ook te doen.”

Patiënten met ADHD

“Goede conclusies kunnen enkel getrokken worden wanneer er voldoende deelnemers zijn aan het dubbelblinde onderzoek. Daarom zijn we nog op zoek naar kandidaten, die kunnen worden gevolgd in Antwerpen of Gent”, zegt Verlaet. Het onderzoek gebeurt in samenwerking met de universiteit van Wageningen. Het initiatief voor deze studie gaat uit van de UAntwerpen, niet van de producent van het extract.

Geef een reactie