CITO en ADHD een goede combinatie? Mijn ervaringen als ouder

Ervaringen met CITO en ons kind met ADHD. Onze oudste dochter viel helaas uit op de toetsen van het leerlingvolgsysteem van CITO. Het advies: Basis/Kader. “Over mijn dood lijk”, riep ik. “Dat hoop ik niet”, was het antwoord van de juf. 3 jaar later gaat onze dochter naar HAVO 3, met gemak en goed op haar plek. Niet omdat wij behoren tot de categorie bemoei-ouders, maar onszelf liever zien als betrokken ouders die altijd naar ons kind blijven kijken.

Inhoudsopgave CITO en ADHD

Intelligentie- en Social-emotioneel onderzoek

Daar zaten we dan, een aantal weken later bij de psychiater. Het was de enige mogelijkheid om nog iets aan het advies te doen. Een intelligentieonderzoek en een sociaal-emotioneel onderzoek zouden wellicht een ander licht op onze dochter werpen. En dat deden ze, maar anders dan we dachten.

Als blikken konden doden. Mijn man, die bij hoge uitzondering een paracetamol neemt, een hekel aan etiketten plakken heeft, had vanaf nu een dochter met ADHD. Daarna volgde een lijstje met kenmerken die hoorden bij dat etiket. Na het aanhoren van het lijstje wist ik een ding zeker: ik had ook ADHD. Nog steeds ben ik blij met deze ‘aandoening’. ADHD hebben, heeft zoveel meer voordelen dan nadelen. Niemand denkt zo snel, niemand heeft zo snel antwoorden of creatieve oplossingen als een ADHD-er.

Het boek: “Hoera, ik heb ADHD!” van Frank van Strijen is wat mij betreft dan ook een schot in de roos.

Leerlingvolgsysteem van Cito

Maar helaas, nadelen zijn er ook en een van die nadelen is dat de toetsen van het leerlingvolgsysteem van Cito niet te maken zijn door ons soort mensen. De antwoorden lijken te veel op elkaar, de antwoorden zijn bedacht door niet ADHD-ers en daardoor meteen niet creatief genoeg. Ik kan het niet beter verwoorden dan onze jongste dochter van 7 onlangs deed. In een CITO-conforme methode stond een vraag over ballen. “Met welke bal kun je spelen?” Mogelijke antwoorden: “golfbal, bitterbal, kopbal, tennisbal, slijmbal, etc.” Onze oudste dochter riep meteen: “Met alle ballen, behalve met de kopbal”. Waarop onze jongste haar zus uitlegde dat schrijvers van de citovragen dan eigenlijk bedoelen met welke bal je niet hoort te spelen.

Cito-conforme methodes beschikbaar

De CITO en ADHD gaan vaak niet zo goed samen, maar er zijn ondertussen dus cito-conforme methodes en toetsen om te oefenen. Helaas gebeurt dit niet op elke school, zodat er grote verschillen ontstaan in de uitkomsten van de CITO-toetsen. Naast het vinden van deze CITO-conforme methodes en toetsen, vonden een vriendin en ik (in maart 2015) iets dat nog opmerkelijker was: de originele toetsen van de midden- en eindtoetsen van ditzelfde leerlingvolgsysteem. Zo maar, op Marktplaats.. U begrijpt het goed; de toetsen waar het advies van onze dochter vanaf hing, stonden gewoon op Marktplaats.

Iedereen vind het zorgelijk

Een tv-uitzending over het vinden van deze toetsen volgde bij Brandpunt, mailwisseling met het secretariaat van de staatssecretaris, mailwisseling met de hoofdinspecteur van onderwijs, mailwisseling met de mensen die de toetsen goedkeuren en een bezoek aan de managers bij CITO. Iedereen vindt het zorgelijk, maar niemand trekt de stekker uit dit huidige leerlingvolgsysteem. De toetsen staan nog steeds op Marktplaats en ondertussen oefenen ze op de ene school dapper door en zet een andere school de toetsen van het leerlingvolgsysteem als onafhankelijk meetinstrument in, zonder te oefenen. De uitkomsten nemen we vervolgens allemaal serieus om een advies te geven of een kind te plaatsen. Ik begrijp er helemaal niks van! Wie is er nu gek?

ADHD en Cito leren

Omdat ik er helemaal klaar mee ben, heb ik een website laten bouwen waarin alle ouders van Nederland kunnen zien wat sommige kinderen dus wel van te voren oefenen en anderen niet. Bent u nieuwsgierig geworden? Kijk gerust rond en verbaas je over de wereld die Cito heet. Ik denk dat ook ADHD-ers kunnen leren wat Cito van ze wil weten.

Geschreven door Nelleke Kuipers


Reacties

Geef een reactie