Hobby’s voor mensen met ADHD

Bij ADHD denkt men vooral aan kinderen en volwassenen die druk zijn in hun hoofd, maar zeker ook lichamelijke onrust laten zien. Met bepaalde medicatie wordt de lichamelijke onrust onderdrukt, waardoor een persoon met ADHD als een zombie rondloopt. De medicatie werkt, de persoon met ADHD is rustiger. Is dat echter het beoogde doel? Kun je er niet beter voor zorgen dat de lichamelijke onrust uit het kind of volwassene verdwijnt door beweging, sport en spel?kleien als hobby

Deze voorbeelden kun je zonder zorgen uitproberen, sport en spel geven geen bijwerkingen, medicatie vaak wel. Ook hobby’s waarbij lichamelijke inspanning wordt vereist kunnen een groot deel van het probleem oplossen. Zeker het proberen waard!

Hobby’s met resultaat

Een kind met ADHD zal niet zo snel een hobby bij zichzelf ontdekken, help daarbij. Vooral bij kinderen, met en zonder ADHD, is het belangrijk dat ze binnen niet al te lange tijd resultaat ervaren. Heeft jouw kind last om zich te concentreren dan zal het afmaken van een “werkje” vaak een terugkerend en heel frustrerend gevoel opleveren, bij de begeleider en het kind zelf.

fotografie als hobby
Fotografie is een hobby die door veel mensen wordt gedaan.

Voordat je samen iets onderneemt, neem het bakken van een cake als voorbeeld, zorg je ervoor dat je kind buiten heeft gespeeld, waarbij hij of zij voldoende lichamelijke beweging heeft gehad. Vervolgens zet je een wekker, zodat je kind weet en ziet op de wekker hoelang zijn “klusje” gaat duren. Een cake bakken is snel gebeurd. Bereid zowel je kind als het bakken zelf voor, door de benodigdheden alvast klaar te zetten. Het kind hoeft zich vervolgens slechts een korte tijd te concentreren op het bakken. De beloning is uiteraard het proeven van de cake. De volgende keer ga je een stapje verder en uiteindelijk ga je met je kind eerst de boodschappen voor het maken van de cake samen doen (heel leerzaam). Op deze manier kan je kind een hobby bakken ontwikkelen.

gitarist als hobby
Gitaar spelen is ook een prachtige hobby voor veel mensen.

Dat kan ook met koken. Begin met soep maken en/of een toetje. Snel en lekker resultaat. Maak samen een recept, waarbij jouw kind kan tekenen en kleuren. Doe dit ook eens samen met zijn/haar vriendje. Het lijkt zo onbelangrijk maar het kan zoveel betekenen voor de toekomst als je kind een hobby heeft waarin hij of zij zich helemaal kan uitleven en dat kan op veel manieren gestalte krijgen.

hobby breien
Vissen is een hobby die veel wordt gedaan door mannen, jong en oud!

Een hobby stimuleren

Een kind, maar ook een volwassene met ADHD heeft baat bij het hebben van een hobby, waarin hij/zij helemaal opgaat. Daarvoor is wel enige oefening nodig en het juiste aanbod. Afhankelijk van het probleem dat jouw kind of de volwassene heeft zoek je een hobby op maat. Voor een kind bied jij als ouder hulp of de persoonlijk begeleider van jouw kind staat het kind bij. Ook een volwassene kan eventueel samen met de begeleider een hobby beginnen. Van iemand met de diagnose ADHD wordt vaak gedacht “dat kan hij/zij niet”, “daar heeft hij/zij het geduld niet voor”, “daarvoor is hij/zij te chaotisch”. Toch willen deze personen ook graag ergens in uitblinken en dat kan prima in een hobby die zij ontwikkelen en waarin hun creativiteit naar voren komt.

hobby schilderijen verfen en maken
Schilderen een prachtige hobby voor volwassenen en kinderen met ADHD.

Bied hulp door het aanbieden van diverse hobby’s, waarmee hij of zij kennis kan maken, geen druk erop uitoefenen, niets moet, een hobby mag alleen maar leuk of interessant zijn, zonder teveel gedoe. Naast hulp bij de keuze kun je ook het hobbyen zelf aantrekkelijk en overzichtelijk maken als dat noodzakelijk is om een succes te worden. Help spullen aan te schaffen, te ordenen en op te ruimen. Straks wordt deze inzet door jou of derden geboden beloond.

breien en haken als hobby
Haken en breien is echt een vrouwen hobby.

Tip: Vind jij dat er teveel spullen liggen op de hobbyplek, ga niet opruimen. Waarschijnlijk heeft de hobbyist zelf voldoende inzicht en overzicht en weet hij/zij de spullen wel te vinden. Is dat niet het geval vraag of hulp gewenst is. Geen hulp opdringen, maar vragen wat degene nodig heeft om de hobby goed uit te kunnen oefenen zonder stress.

Knikkerbanen en ADHD

Knikkerbanen zijn intrigerende constructies waar zwaartekracht en creativiteit samenkomen. Door het bouwen van lussen, bochten en vallen, verkennen bouwers wetenschappelijke concepten terwijl ze knikkers een meeslepend parcours laten afleggen. Deze educatieve en vermakelijke activiteit bevordert ruimtelijk inzicht, probleemoplossend denken en fijne motoriek bij zowel kinderen als volwassenen. Lees meer over Gravitax knikkerbanen.

6 gedachten over “Hobby’s voor mensen met ADHD”

 1. Excuseer, maar vissen is een echte mannen hobby en breien is een echte vrouwen hobby. Persoonlijk vind ik dat generaliserend.

  1. Coen Olde Bijvank

   Hallo Pim, steeds vaker gaan vrouwen ook vissen.

   Neem een voorbeeld van dansen als hobby, dit werd voorheen veel meer gedaan door vrouwen. Echter lopen de aantal mannelijke dansers alleen maar op.

   Maar goed het is in ieder geval niet generaliserend bedoeld..

   Fijne dag nog.

   Groetjes, Coen

 2. Haken en breien voor vrouwen? Ik ben een man van 49 die net het haken heeft ontdekt. Geeft mij rust in mijn hoofd.

 3. “Met bepaalde medicatie wordt de lichamelijke onrust onderdrukt, waardoor een persoon met ADHD als een zombie rondloopt”. Misschien goed om hierbij te vermelden dat het om een eigen mening gaat? Deze opmerking is wetenschappelijk onjuist en werkt stigmatiserend.

 4. Met mijn zoontje van 13 (met diagnose ADD) heb ik een tijd geleden alle rust genomen om -behalve langdurige schermtijd- een hobby te zoeken. Aangezien ik niet van alle mogelijke hobby’s een ‘starterset’ kan kopen, kwam het gesprek niet verder dan dat er geen enkele interesse of motivatie óf nieuwsgierigheid te bespeuren viel, laat staan enthousiasme….

  Iemand tips?

Geef een reactie