huiswerk maken samen met de leraar

ADHD en huiswerk maken.. Als het hoofd overloopt..

Is het niet wat veel gevraagd aan een persoon met ADHD om huiswerk te maken? Het antwoord is afhankelijk van de ernst van de problemen waarmee deze persoon te maken heeft. Ook ADHD kent gradaties en bij de ene zal het probleem zich uiten in het niet stil kunnen zitten en bij de ander in de concentratie bij uitleg van nieuwe lesstof, beide kan ook.

En er zijn nog veel meer problemen waar iemand met ADHD in zijn of haar dagelijkse leven tegenaan loopt.

En dat elke dag weer, dat moet toch wel vermoeiend zijn?

Enig begrip is daarom belangrijk, daadwerkelijke hulp nog beter, want daarmee komt deze persoon verder.

Nee, het zijn geen smoesjes dat het huiswerk niet af is, het lukte gewoon niet. Kijk naar de thuissituatie, er heerst zoveel drukte, er is geen enkele rustige plek te vinden om je terug te trekken, maar ook het hoofd zit vol na een dag school er kan echt niets meer bij.

Iedereen wil van alles van je, ook leuke en gezellige dingen horen hoor, maar toch.., het stapelt zich maar op en je kunt er niet meer tegen.

Je kunt er echt niets meer bij hebben en dan die druppel, de escalatie, de bom barst op een verkeerd moment (daar is eigenlijk nooit een goed moment voor) en bij de verkeerde persoon (de persoon die dichtbij je staat, de persoon die je wil helpen). En alweer een schuldgevoel erbij.

Toch hoeft ADHD niet alleen maar kommer en kwel te zijn. Het kan er ook voor zorgen dan jij binnen no time je huiswerk af hebt, de snelheid waarmee jij dat kunt, daarop is menigeen jaloers. ADHD kent veel gezichten, zwaarmoedige en moeilijke, maar er zijn vaak ook erg leuke en vrolijke kanten.

Kanten die ervoor zorgen dat jij met je ADHD ook mogelijkheden hebt in de toekomst om te worden wie je wil zijn: gelukkig!

huiswerk-maken-adhd
Meisje met de diagnose ADHD is huiswerk aan het maken.

Huiswerk maken met ADHD: Geen woorden maar daden

Als jij de diagnose ADHD hebt gekregen is er al veel gepraat met een professionele hulpverlener en je ouders zullen je beter gaan begrijpen, ten minste dat hoop je.

Begrip is prettig, maar daadwerkelijke hulp daar kom je verder mee. Maar ja, hulp vragen, dat is moeilijk. Daarom is het fijn als de directe omgeving, thuis en school, weten dat jij met die ADHD zit opgescheept (daar ben je mee gezegend!).

In deze tijd weten gelukkig alle leerkrachten hoe ze hiermee moeten omgaan. Op veel scholen zijn extra begeleiders, die kinderen met ADHD verder helpen.

kinderen met ADHD huiswerk maken in de klas

Niet alleen praten (want dat heb je meestal al zoveel gedaan en daar ben je wel een beetje klaar mee), maar ook hulp bieden bij het maken van huiswerk bijvoorbeeld.

Deze hulp zorgt ervoor dat jij niet elke dag dat blad sommen mee naar huis hoeft te nemen, de sommen die je in de les niet hebt kunnen maken, door onrust, concentratieproblemen. Aanpassingen die helpen is het overzichtelijk maken van het werk dat gedaan moet worden.

Onderstaand volgt een voorbeeld hoe dat in zijn werk kan gaan:

  • Een leerkracht geeft een blad sommen mee als huiswerk, 10 rijtjes van 5 staartdelingen. Aan een kind met ADHD zou hij of zij een streep kunnen trekken na 4 rijtjes, met de opdracht 4 rijtjes moet je maken en de rest mag je maken. Dit is verantwoord, want als een kind 4 rijtjes goed kan maken, snapt hij of zij de staartdelingen. Soms is het vergroten van een bladzijde ook een prima hulpmiddel of niet teveel opgaven op één bladzijde.
  • De leerling met ADHD heeft overzicht en maakt de 4 rijtjes. Hij of zij zal er in sommige gevallen zelfs meer maken. Niet omdat het moet, maar het moeten is mogen geworden, de druk is er vanaf. Lukt het om meer sommen te maken dan zal dat het zelfvertrouwen vergroten, maar ook wanneer er 4 rijtjes af zijn. De leerling heeft zijn taak afgemaakt en zal met trots het blad sommen aan de leerkracht geven. “zo, meneer/mevrouw ik heb het af”.
  • De ouders of verzorgers hebben ook een taak. In algemene zin is dat zorgen voor een gezonde omgeving voor hun kind. Een omgeving waarin een kind zich veilig en gehoord voelt, dat geldt voor alle ouders/verzorgers en voor alle kinderen. Voor kinderen met de diagnose ADHD zullen zij wellicht extra handvatten nodig hebben, praktische tips.

    Tips hoe zij hun kind moeten benaderen, behandelen om onder andere het zelfvertrouwen te vergroten, om teveel prikkels weg te nemen dan wel om het kind ermee te leren omgaan. Kom met ideeën (eerst even gaan sporten/hardlopen bijvoorbeeld), voordat een kind zich moet gaan richten op het huiswerk. Maar vooral om het kind met ADHD te accepteren zoals het is en te steunen onder alle omstandigheden. Betrokken zijn bij het kind en bij de problemen waartegen hij of zij aanloopt.

    In geval van huiswerk maken kunnen ouders daadwerkelijke hulp bieden, zorgen voor een rustige werkplek bijvoorbeeld en helpen bij taal, rekenen en andere vakken waarbij dat nodig is. Goed en regelmatig contact met de leerkracht hoort er zeker ook bij. Regel in bepaalde gevallen professionele begeleiding voor je kind bij het maken van huiswerk.

Tip: als je huiswerk maken met ADHD minder goed wil lukken bij jouw kind.. dan kun je er altijd nog voor kiezen om als ouder of verzorger huiswerkbegeleiding in te schakelen.


Reacties

Geef een reactie