Concentratieproblemen en ADHD hoe werkt dat? Tips en uitleg

Als je ADHD hebt, dan heb je in veel gevallen last van tal van symptomen. Zo kan er sprake zijn van hyperactiviteit en het moeilijk vinden om je optimaal te kunnen concentreren. Vooral het gebrek aan concentratievermogen kan vervelende situaties opleveren, zowel tijdens de jeugd op school, in de huiselijke situatie, maar ook op latere leeftijd in sociale contacten, in relaties of op het werk. In veel gevallen kunnen de symptomen van ADHD wel onderdrukt worden met medicatie zoals Ritalin.Relatie tussen hyperactiviteit, aandachtstekort en concentratie

Zowel het tekort aan aandacht en de hyperactiviteit zijn twee belangrijke symptomen van ADHD. Hierbij is er ook van sprake van beinvloeding van het gedrag door concentratieproblemen. Lange tijd werd er altijd gedacht de aandachtsproblemen en hyperactiviteit met elkaar samenhangen, maar nu is ook duidelijk welke rol de concentratieproblemen in het hele beeld spelen.

Hoe de onderlinge relatie tussen de verschillende ADHD-symptomen nu precies in elkaar zit, is onlangs onderzocht door wetenschappers van de Radboud Universiteit en het Radboud Medisch Centrum. Door het bestuderen van de gegevens van ruim 1000 jonge kinderen en volwassenen werd duidelijk hoe de vork in de steel zit.

Wetenschappelijk onderzoek

De onderzochte deelnemers keken voor het onderzoek naar een specifiek aantal gebieden zoals hyperactiviteit, aandachtsproblemen en sekse. Ook keek men naar de genetische gegevens om een mogelijke relatie tussen de hyperactiviteit en de aandachtsproblematiek aan te kunnen tonen.

Opvallend genoeg bleek dat het onder ADHD’ers bekende drang naar aandacht de hyperactiviteit veroorzaakt. Het is dus eerder een gevolg van het een dan dat het een symptoom van ADHD is.

De concentratieproblemen die bijna iedereen met ADHD ervaart vormt veelal de aanleiding voor het typerende drukke gedrag. Niet voor niets spreek men in de volksmond over Alle Dagen Heel Druk als men het over ADHD heeft.

Gevolgen van problemen met de concentratie

Het concentratieprobleem is echter niet iets wat als minder ernstig gezien kan worden. Het kan nogal wat impact hebben op een leven met ADHD. Voor jonge kinderen is het vaak een belasting van de ouders. Zij moeten vaker dingen herhalen waardoor er snel wat irritatie kan ontstaan.

Rekening houden met concentratieproblemen is daarom van groot belang in de opvoeding.

Op school kan het ook voor problemen zorgen. Zo kan de lesstof minder makkelijk opgenomen worden en is een docent vaak meer tijd kwijt aan de begeleiding van een kind met ADHD. Dat wil uiteraard niet zeggen dat een kind met ADHD moeilijker leert, het duurt alleen wat langer voordat de stof goed is opgenomen.

Invloed op het dagelijks leven

Ook op andere gebieden, vooral bij volwassenen kunnen concentratieproblemen hinderlijk zijn. Het plannen en het organiseren van ogenschijnlijk simpele taken kan vaak al een hele uitdaging zijn. Daar komt bij dat veel ADHD’ers zonder de juiste medicatie klagen over het gebrek aan rust in het hoofd waardoor het concentreren nog moeilijker is.

Het is dan ook logisch om te stellen dat schoolprestaties en werk hier behoorlijk onder kunnen leiden.

Concentratietips

Het goede nieuws is echter dat je behalve met medicatie, ook met een aantal eenvoudige tips de concentratie kan verbeteren.

Concentratietip 1

Maak voor jezelf een lijstje met doelen die je wilt bereiken. Zorg er wel voor dat het realistisch en dus haalbaar is, maar ga geen wonderen verwachten van jezelf. Maak een simpel schema met prestaties die je in een periode van een week wilt behalen. Door het opstellen van zo’n plan is heteenvoudiger om het voor jezelf te visualiseren en je doelen te bereiken.

Concentratietip 2

Voor ADHD’ers is het heel belangrijk om regelmatig pauze te nemen en even tijd te besteden aan het eigen ik. Neem bijvoorbeeld alk half uur vijf minuten pauze, of calculeer een break van 10 minuten per uur in.

Concentratietip 3

Belonen werkt! Als je aan de slag gaat om je concentratievermogen te verbeteren is het bijzonder behulpzaam om jezelf een beloning in het vooruitzicht te stellen. Merk je dat je bepaalde dingen beter kunt onthouden? Beloon jezelf dan met een leuke traktatie. Je hebt dan immers reden om trots te zijn op jezelf. Dit geeft je zonder twijfel een flinke oppepper.

Concentratietip 4

Rust is belangrijk en al helemaal als het gaat om het verbeteren van de concentratie. In een situatie waarin geen of nauwelijks externe prikkels aanwezig zijn, kun je veel beter geconcentreerd je werk doen. Dit wil niet zeggen dat die plek super stil moet zijn, voor iedereen kan dit heel anders zijn.


ADHD concentratie verbeteren?
Wellicht kunt u uw concentratie al verbeteren met aangegeven tips hierboven beschreven. Mocht u meer informatie willen lezen over ADHD en concentratieproblemen?

Ga dan naar de beste Tips om Concentratieproblemen te voorkomen of op te lossen.

Geef een reactie