Tieners met ADHD

broer en zus met adhd

De diagnose ADHD als tiener. Heb je als kind op de basisschool de diagnose ADHD gekregen, of wordt pas nu in je tienerjaren duidelijk dat je anders (maar niet minder) bent dan leeftijdgenoten? In het eerste geval zul je al de nodige handvatten hebben gekregen. Hebben ze je geholpen? Ga er dan mee door en doe er nog steeds je voordeel mee.Toch zul je als tiener wellicht wat meer nodig hebben dan voorheen. Het verschil met anderen wordt voor jezelf steeds meer duidelijk.

Daar kun je moeite mee hebben. Wil je nog steeds dat pilletje slikken om rust in je lijf en hoofd te krijgen?

Je wordt ouder en neemt niet alles klakkeloos meer van je ouders of verzorgers aan.

Dat is prima, je gaat nadenken over je leven en wat je ermee wilt.

Is het misschien een idee om er over te gaan lezen, hoe anderen met ADHD hun leven op de rails hebben gekregen. Hoewel niemand hetzelfde is kan dit toch je ogen openen en je zelfbeeld kan erdoor beter worden.

Misschien is anders zijn wel heel leuk..?

Wat zijn je extra kansen met je ADHD, want die zijn er echt?

meisjes met adhd

Vriendschappen en ADHD

Heb je nog steeds dezelfde vrienden en vriendinnen als op de basisschool? Dan zullen zij jouw gedrag kennen en je hebben geaccepteerd zoals je bent. Ze vinden jouw impulsieve acties misschien wel erg leuk. Kom je in een nieuwe vriendenkring terecht door verandering van buurt (verhuizing) en/of school dan sta jij opnieuw voor de taak om vriendschappen aan te gaan. Maar nu ben je ouder en geen kind meer. Kinderen sluiten vaak heel gemakkelijk vriendschap en laten deze ook gerust snel weer vallen.

Bij tieners gaat dat toch net wat anders. Met het stempeltje ADHD voel jij je misschien alleen. Op deze leeftijd zijn de meeste tieners sowieso al wat onzeker, ADHD kan dat verergeren.

Opmerkingen van leeftijdgenoten kunnen keihard binnenkomen, maar het tegenovergestelde is ook mogelijk. Er zijn tieners die graag bij je zijn en met je omgaan ook al snappen ze niet altijd wat er in je omgaat. Dat laatste weet je zelf ook niet altijd. Dat kan te maken hebben met ADHD, maar het kan ook met je leeftijd te maken hebben.

Als puber is het leven niet altijd geweldig en zeker niet overzichtelijk, dat geldt voor pubers met en zonder ADHD. Is het dan wel zo belangrijk om te weten waar het vervelende gevoel vandaan komt? Graven naar iets dat niet leuk is, kan belangrijk voor je zijn: het waarom? Maar is het eigenlijk niet beter je op een mooie toekomst te focussen.

Sommige problemen lossen zichzelf op, omdat iedereen ouder en wijzer wordt. Vervelende en storende opmerkingen van andere tieners zullen stoppen als ze weten wat er aan de hand is. Oké, dus weer open kaart spelen en weer je probleem uitleggen? Als je denkt dat het je helpt doe je dat, maar nu op je eigen bijna volwassen manier.

Let eens op het effect dat het heeft in jouw omgeving. Vergeet niet om de leuke kanten en kansen te laten zien, want die zijn er volop. Zeker weten dat er ook gelachen wordt bij jouw uitleg van hetgeen je ervaart met je ADHD, om jouw impulsieve en chaotische gedrag, om het feit dat je van de hak op de tak springt. Met humor wordt het leven veel leuker.

pubers zitten op de grond

Hoe kun je positief blijven met ADHD?

Je kunt positief blijven door het leven en jezelf niet zo serieus te nemen. Maak plezier met andere tieners en laat ADHD je leven niet verpesten, maar haal er juist de voordeeltjes uit. Je hebt het, dit ben jij en je bent goed zoals je bent. Dat wil echter niet zeggen dat je dingen waar je tegenaan loopt niet moet aanpakken. Wat stoort je het meest, werk eraan met of zonder hulp. Als tiener zul je jouw problemen beter kunnen verwoorden dan als kind. Praat erover en neem met beide handen die handvatten aan. Helpen ze jou, prima, zo niet dan gaan ze overboord.

Kun jij zo luchtig leven? In dat geval zal het minder druk worden in je hoofd, de problemen verschuiven van de voorgrond naar de achtergrond. Omring je met anderen die een positieve uitwerking op je hebben. Vrienden die begrip hebben, die je kunt vertrouwen en waarmee je plezier kunt maken, die je nemen zoals je bent, waarmee je kunt lachen en huilen van plezier om een impulsieve actie of een chaotisch moment. Maar ook met vrienden die je bijstaan als het even wat minder goed gaat. Die het niet erg vinden als je een afspraak vergeet, maar je eraan helpen herinneren.

Herken jij jezelf hierin?

Herken jij jezelf in de volgende woorden: spontaan, impulsief, niet vies van wat zelfspot, creatief, eerlijk? Fijn, want naast druk zijn, zijn dat ook de eigenschappen die je met je ADHD uniek maken. Misschien heb je nog niet alles bij jezelf ontdekt, maar dat komt gegarandeerd. Blijf wie je bent, want dat is oké en veelbelovend voor de toekomst. Je bent wie je bent, veranderen hoeft niet, waarom zou je ook. Toch kan bepaald gedrag je storen (woede uitbarstingen bijvoorbeeld). Je loopt er te vaak tegenaan. En wellicht wil je dat wel aanpakken, aanpassen of veranderen.

Als tiener weet je meestal wel welke hulp je nodig hebt. Maar je weet ook wat je kwaliteiten zijn, al zul je dat niet meteen aan de grote klok hangen, maar je hebt ze wel. Ben jij die creatieve tiener dan zul je veel bewondering oogsten over wat je allemaal laat zien. ADHD brengt je ook veel goeds, dat mag je uitbuiten.

Broer en Zus met ADHD (pubers)

ADHD hebben en puber zijn, wat een uitdaging!

Hoe kun je beide handelen, tiener zijn, dus helemaal gek worden van stemmingswisselingen door je hormonen en ADHD? De omgeving zal vaak geen onderscheid kunnen maken. Bij beide komt het volgende naar voren: stemmingswisselingen, duidelijk aanwezig zijn of je juist terugtrekken, conflicten met ouders, geen gezag dulden, geen huiswerk willen maken.

Als je als kind bepaald probleemgedrag door je ADHD vertoonde, dan zullen die problemen op tienerleeftijd niet meteen verdwenen zijn. Er komt zelfs een “probleem” bij, je hormonen slaan op hol.

En dat is bij elke tiener ingrijpend. Een pittige periode waar jij met je ADHD uit gaat komen. Zijn de problemen te erg en onoverkomelijk, praat erover, als je wilt met een vertrouwenspersoon.

Er is hulp ook voor jou.

Hulp voor tieners met ADHD

Wanneer je het vermoeden ADHD te hebben. Is het verstandig om eerst eens contact op te nemen met jouw huisarts voor een eventuele doorverwijzing om vervolgens testen voor ADHD af te leggen.

Heb je vragen of hulp nodig met jouw diagnose ADHD?
Dan kun je ook vrijblijvende en anoniem (vul bij voor- en achternaam een nickname in) een gratis account aanmaken bij de grootste ADHD community van Nederland. Via dit interactieve platform kun je dan ook vragen stellen aan andere of aan je leeftijdsgenoten met ADHD.

Klik hier voor een gratis ADHDblog account

Heb je vragen?
Dan kun je ook altijd een email naar ons toesturen: info@adhdblog.nl

Geef een reactie